Közélet

„FoglalkoztaTárs” – projekt a hátrányos helyzetűek munkába állásáért

„FoglalkoztaTárs” – projekt a hátrányos helyzetűek munkába állásáért

2013. május 30., csütörtök
„FoglalkoztaTárs” – projekt a hátrányos helyzetűek munkába állásáért
megvaltozottmunkakepesseg_konf_gs

A megváltozott munkaképességű és hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának innovatív formáit mutatták be a „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” projekthez kapcsolódó konferencián a kormányhivatalban.

A már kipróbált vagy éppen kísérleti jelleggel működő programok eredményeit is bemutatták, továbbá új lehetőségekkel ismertették meg a régiónkban élő munkaadókat és a munkavállalókat.

Kertai Katalin

, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) szakmai vezetője projekttel kapcsolatban portálunknak elmondta, hazánkban elég rosszak a mutatók, így kiemelt céljuk, hogy a foglalkoztatási programokat megvalósító szervezeteket segítsék a hatékonyabb és eredményesebb munkában. „Fontos az is, hogy a jövőben szakpolitikai javaslatok révén még könnyebb helyzetben legyenek azok a szervezetek, amelyek a foglalkoztatást segítik elő” – hangsúlyozta. Hozzátette, a több mint két évtizedes múlttal rendelkező OFA azt is felméri, hogy milyen típusú segítségnyújtásra van szüksége az adott szervezetnek. Ez a pénzügyi mellett jelenthet menedzsment támogatást is. „A hazai munkaerőpiac számtalan problémával küzd, szükség van képzésekre is ahhoz, hogy eredményt lehessen elérni. Nagyon sok célcsoportot meg is kell tanítani dolgozni, hiszen a többgenerációs munkanélküliségben élő hátrányos helyzetűeknek példát is kell mutatni. Őket konkrétan arra is meg kell tanítanunk, hogy mit jelent dolgozni. Ez egy nagyon nagy feladat, ennek nem lesz gyors eredménye” – hangsúlyozta a szakember, aki kifejezte reményét, hogy a dél-alföldi régió is előtérbe kerül ezekben a TÁMOP által is támogatott programokban, és jó eredményeket fog felmutatni a foglalkoztatásbővítés terén. Az országos foglalkoztatottsági adatokat elemezve elmondható, hogy a dél-alföldi régió a középmezőnyben foglal helyet – tájékoztatott

Zámbó Anita

. A kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója hangsúlyozta, semmilyen olyan adatot nem produkál a térség, ami ne volna kezelhető a kormányzati intézkedésekkel. „Csongrád megye az országos átlagnál 0,6 százalékponttal jobb adatokat mutat a foglalkoztatás terén” – tette hozzá. A hátrányos helyzetűek foglalkoztatásbővítésének érdekében több uniós forrással is gazdálkodhat megyénk. Zámbó Anitától megtudtuk, elegendő forrás áll rendelkezésre, így azok a foglalkoztatók, akik vállalják a pályakezdők, az ötven év felettiek vagy az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatását, a munkaügyi központokban részletes felvilágosítást kapnak az elérhető pályázati elérhetőségekről.

megvaltozottmunkakepesseg_konf2_gs

„Elsődleges célunk, hogy hátrányos helyzetű, általában tartósan munkanélkülieket segítünk vissza a munka világába. Nemcsak képzéseket szervezünk, hanem munkahelyeket is teremtünk a projekt keretében” – hangsúlyozta

Megyeri Katalin Stefánia

, a Tudásklaszter Nonprofit Kft. ügyvezetője. Bácsflóra néven egy termelőiskolát hoztak létre, ahol párhuzamosan dolgoztak a résztvevők a tanulás mellett. A kétéves projekt keretében a Békés megyei Madarason és Katymáron 20-20 embert vontak be a programba, s az OKJ-s zöldségtermesztői képzés befejezése után 5-5 főt tovább is foglalkoztatnak ebben a termelőiskolában. Az országosan több helyen is átvett mintaprojekt keretében a öt érdeklődő vállalkozóvá válását is segítették. „Nagyon meg kell gondolni, ki a célcsoportja egy-egy programnak, emellett a programban is nehéz őket bent tartani. Ehhez kitűnő mentoraink vannak” – tette hozzá. Kifejezetten gyesen és gyeden lévő kismamáknak is indítottak egy programot Szegeden, mellyel kapcsolatban Megyeri Katalin Stefánia elmondta, a hatvan jelentkező most fejez be egy virtuális asszisztens képzést, illetve egy ingatlant is felújítottak a projekt keretében, amelyben egy irodát hoznak létre, amit lehet bérelni, s a virtuális asszisztenseket lehet foglalkoztatni. A dél-alföldi régió munkaerő-piaci helyzetét is elemző „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” projekt keretében rendezett szakmai műhelymunka arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők megismerjék a jövőben tervezett munkaerő-piaci programokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.