Közélet

Emberre is terjedhet a Szegeden megjelent szívféreg - szúnyogriasztó cseppek védhetnek

Emberre is terjedhet a Szegeden megjelent szívféreg - szúnyogriasztó cseppek védhetnek

2013. május 7., kedd
Emberre is terjedhet a Szegeden megjelent szívféreg - szúnyogriasztó cseppek védhetnek

Szívféreg miatt pusztult el egy kutya Szegeden. A parazitát szúnyog terjeszti, eddig csak nagyon ritkán jelent meg Magyarországon. Az állatorvos szerint szúnyogriasztó cseppekkel védhetjük kedvencünket.

Egy szegedi német juhászkutyában találták a 30 centiméteres szívférgeket, az állatot már nem lehetett megmenteni - írja a

Híradó.hu.

A Holt-Maros partján csíphette meg a fertőzött szúnyog, majd a féreg 7-8 hónap alatt elszaporodott a kutya szervezetében.

Rengei Antal

állatorvos elmondta: a féreg eljut a szívbe, és a jobb szívfélben telepszik meg, ott aztán egy bizonyos idő után alkalmanként üríti a kis szaporodó alakokat, az úgynevezett mikrofiliákat, és tovább fertőzheti a következő szúnyogot, azáltal pedig a következő áldozatot. Az állatorvos felvételein is látszik, hogy behálózták az állat szívét a férgek. A kutya gazdája azt mondta, szinte semmilyen tünete nem volt a betegségnek, akkor vitték orvoshoz az állatot, amikor hirtelen lesoványodott és felpuffadt a hasa. Van másik kutyájuk, ő is beteg lett, az eset óta gyógyszeres kezelést kap, még évekig élhet, azonban meggyógyulni nem fog. A szívféreg fertőzött szúnyog csípésével az emberi szervezetbe is bekerülhet, de nem okoz komolyabb betegséget.

Szlávik János

, a Szent László Kórház Hepatológiai és Nephrológiai Ambulancia vezető főorvosa azt mondta: a legnagyobb baj az lehet, hogy a szívféreg eljut az emberi szervezetben a tüdőbe és ott egy apró kis göböt okoz, de a féreg az emberben elpusztul. A kutyákra és macskákra veszélyes betegség gyógyszeres kezeléssel csak a kezdeti stádiumban gyógyítható. Mivel a tünetek csak későn jelentkeznek, ezért az állatorvos szerint érdemes a házi kedvenceket is szúnyogriasztó cseppekkel védeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.