A villányi Vylyan Cabernet Franc: ismerje meg Szeged város borát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20130521_kormanyos_arpad_interju_001Egy pohár bor mellett Kormányos Árpáddal, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi képviselőjével a 2013-as Szegedi Borfesztivál nyertes nedűjének legfőbb ismérveiről beszélgettünk.

Mint a jó vendéglátó borászok, ő sem hagyta, hogy egy pohár vörös társasága nélkül üljünk le az asztalhoz. Egyenesen az idei Szegedi Borfesztivál fődíjasából, a Vylyan Pincészet Villányi Cabernet Franc 2008-as évjáratú borából töltött nekünk egy kis kóstolót.

„Aki Villányban jár, nem tudja kikerülni a Franc-t”

A villányi borszaküzlet alapjait egy szegedi üzletember, Debreczeni Pál fektette le, aki még az 1990-es évek elején vágott bele a szakmába. Mivel nem akarta magáról elnevezni a pincészetet, hónapokig tartó levéltári keresgélésbe kezdett. Végül ráakadt a borvidék latin kori nevére, a Vylyanra, ami megfelelőnek bizonyult. Az alapító halála után Debreczeni Mónika vette át a szaküzlet tulajdonjogát, aki Ipacs Szabó István főborásszal közösen számos hazai és nemzetközi díjat bezsebelt már, többek között 2008-ban elnyerték az Év pincészete Magyarországon kitüntetést is – ismertette nagy vonalakban Kormányos Árpád a borászat történetét. „Az átlag borfogyasztó a Sauvignont ismeri” – mondta a kereskedelmi képviselő, ugyanakkor úgy véli, aki Villányban tesz látogatást, nem mehet el a nélkül, hogy ne kóstolná meg a Cabernet Franc-t is.

Egyensúlyos és harmonikus, gyümölcsös borként jellemzi a kereskedelmi képviselő a nyertes Franc-t. Ez köszönhető a 2008-as év optimális időjárásának. „Nem volt nagyon meleg, inkább átlagos nyár volt. A borok így könnyedebbek lettek. Ennek a bornak 13,5 százalékos alkoholtartalma van, ami nem kiemelkedően magas, viszont ezáltal jobban elő tud jönni a gyümölcsössége” – összegezte.

Amit a borvidékről tudni érdemes

A borvidékről talán sokaknak a villányi pincesor jut eszébe, az itt általános pincemodell szerint a szőlőtől elkülönülten, a városban, falvakban építik a pincéket. A Vylyan ezzel szemben a szőlőterületek szívében, a kisharsányi Fekete-hegyen alakította ki a birtok központot. A szürettől a szőlő feldolgozásának összes szakaszán és a bor érlelésén át a vendéglátásig minden egy helyen történik. Ez is a termőhelyhez, szőlőhöz való kötődésüket szimbolizálja.

SZS20130521_kormanyos_arpad_interju_002

Megkértük Kormányos Árpádot, adjon tanácsot a rutintalanabb borfogyasztóknak a helyes szervírozásról és fogyasztásról. „Fogyasztás előtt 15 perccel ajánlott megbontani egy jó vörösbort. Több kis korty és szürcsölős technika, amikor is zárt fogakkal levegőt szívunk a szánkba. A nedű így érintkezik legjobban a levegővel. Javaslom, hogy kis kóstolókat kérjenek és ízleljenek meg mindent. Én ezért nem is szoktam haragudni. Nem mondom, hogy csak Villányit igyanak, mindenki a saját ízlése szerint kóstoljon. Úgy tudják legjobban megismerni a borokat, ha sokat kipróbálnak” – osztotta meg jó tanácsait a a Vylyan szegedi munkatársa.

Hogy mit fogyaszt szívesen Kormányos Árpád? Több kedvence is van a pincészetből: a fehér borok közül a Boszorkány Rizling, a mindennapok boraként pedig az Ördögre esküszik. Ezek mellett az idei borfesztivál nyertesét is szívesen fogyasztja.

Bővebb információk találhatók a nyertes borszaküzletről az alábbi linken olvasható.

Gaál Bernadett

Előző sztori

Szombaton ismét megmozdul Dorozsma

Default thumbnail
Következő sztori

Vasárnap végleg elhallgat a vásárhelyi RádióX

Legutóbbi hasonló cikkek