Kultúra

A nők és a bor – a szebbik nem és a nemes nedű kapcsolatának nyomában + FOTÓK

A nők és a bor – a szebbik nem és a nemes nedű kapcsolatának nyomában + FOTÓK

2013. május 19., vasárnap
A nők és a bor – a szebbik nem és a nemes nedű kapcsolatának nyomában + FOTÓK
nok_bor08_gs

A nők másképp kóstolnak, másként választanak bort, de nélkülük nem létezhet például jól működő borturizmus sem – derült ki a Borbarát Hölgyek konferenciáján.

Idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társasága, melynek tagjai egy konferenciával köszöntötték a hölgyeket és a borokat. A társaság elnökétől,

Gál Gyöngyvértől

megtudtuk, ezúttal is kizárólag női borászok nedűiből válogattak kóstolókat, illetve minden előadás kapcsolódott a szebbik nemhez. A nők úgy bánnak a szőlővel

Hajdú Edit

szőlőnemesítő szerint, ahogy a gyermekükkel, hiszen óvják, babusgatják, ezért is más, ha egy nő műveli a szőlőt. A mezőgazdasági tudomány kandidátusa a nő szerepe a borkultúrában címmel tartott előadásában versidézetekkel és fotókkal mutatott be olyan kapcsolódási pontokat a hölgyek és a bor között, amelyek nem feltétlenül jutnak elsőre eszünkbe. A konferencián arról is szó esett, hogy szépíthet-e a szőlő, illetve a bor kívül-belül.

Csóka Ildikó

gyógyszerész, az SZTE tanszékvezető egyetemi docense elmondta, a kozmetikumok előállításánál előszeretettel használnak növényi olajokat, így például a szőlőmagolajat is. Fontos tudni, hogy a növényi olajok mindegyike színes, így klasszikus, fehér színű krémet nem lehet belőlük készíteni. A bort viszont nem használják fel kozmetikumokba, hiszen alkoholtartalma miatt szárít. A borecetet és a szőlőmag őrleményt viszont egyre több kozmetikum alkotói között fellelhetjük.

Erdősi Máriától

, a Magyar Borutak Országos Szövetségének elnökétől megtudtuk, korunk borturistája tudatos fogyasztó, új ismeretek, készségek iránti kíváncsiság jellemzi. Mivel az emberek üdülési szokásai is átalakultak, s inkább néhány napos kiruccanásokat terveznek, nagyon nagy szerepe van annak, hogy milyen programokat tud kínálni például egy borászat. Erdősi Mária elengedhetetlennek nevezte a rendszeresen frissülő, több nyelven is leírást tartalmazó honlapokat és kiadványokat. A vendéglátás terén pedig kreatív megoldásokra van szükség, amiben a hölgyek igazán kiválóak. A borturizmus egyszerűen nem létezhet a nők nélkül, a Magyar Borutak Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, a nő adja meg az intimitást a borturizmusba. A kóstolásnál és a vásárlásnál is kiemelkedő szerepe van a hölgyeknek, hiszen ők a gasztronómia oldaláról közelítik meg a kérdést – mondta el

Biró Mária

, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkára. Hangsúlyozta, egyáltalán nem szükséges, hogy ténylegesen értsünk a borokhoz, mindig azt kell választanunk, ami nekünk ízlik. A konferencián kizárólag nők által készített borokat kóstolhattak a résztvevők,

Gálné Dignisz Éva

, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza 2012-es Szent Márton rozéját mutatta be,

Debreczeni Mónika

(Vylyan) Macska névre keresztelt 2012-es villányi portugieserét is megkóstolták a vendégek, illetve Tokaji Édesem is került a poharakba. Az édes sárgamuskotály

Árvay Angelika

munkáját dicséri, az Árvay & Árvay Kft.-től.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.