Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Bulvár

A nők és a bor – a szebbik nem és a nemes nedű kapcsolatának nyomában + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

nok_bor08_gsA nők másképp kóstolnak, másként választanak bort, de nélkülük nem létezhet például jól működő borturizmus sem – derült ki a Borbarát Hölgyek konferenciáján.

Idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társasága, melynek tagjai egy konferenciával köszöntötték a hölgyeket és a borokat. A társaság elnökétől, Gál Gyöngyvértől megtudtuk, ezúttal is kizárólag női borászok nedűiből válogattak kóstolókat, illetve minden előadás kapcsolódott a szebbik nemhez.

A nők úgy bánnak a szőlővel Hajdú Edit szőlőnemesítő szerint, ahogy a gyermekükkel, hiszen óvják, babusgatják, ezért is más, ha egy nő műveli a szőlőt. A mezőgazdasági tudomány kandidátusa a nő szerepe a borkultúrában címmel tartott előadásában versidézetekkel és fotókkal mutatott be olyan kapcsolódási pontokat a hölgyek és a bor között, amelyek nem feltétlenül jutnak elsőre eszünkbe.

A konferencián arról is szó esett, hogy szépíthet-e a szőlő, illetve a bor kívül-belül. Csóka Ildikó gyógyszerész, az SZTE tanszékvezető egyetemi docense elmondta, a kozmetikumok előállításánál előszeretettel használnak növényi olajokat, így például a szőlőmagolajat is. Fontos tudni, hogy a növényi olajok mindegyike színes, így klasszikus, fehér színű krémet nem lehet belőlük készíteni. A bort viszont nem használják fel kozmetikumokba, hiszen alkoholtartalma miatt szárít. A borecetet és a szőlőmag őrleményt viszont egyre több kozmetikum alkotói között fellelhetjük.

Erdősi Máriától, a Magyar Borutak Országos Szövetségének elnökétől megtudtuk, korunk borturistája tudatos fogyasztó, új ismeretek, készségek iránti kíváncsiság jellemzi. Mivel az emberek üdülési szokásai is átalakultak, s inkább néhány napos kiruccanásokat terveznek, nagyon nagy szerepe van annak, hogy milyen programokat tud kínálni például egy borászat. Erdősi Mária elengedhetetlennek nevezte a rendszeresen frissülő, több nyelven is leírást tartalmazó honlapokat és kiadványokat. A vendéglátás terén pedig kreatív megoldásokra van szükség, amiben a hölgyek igazán kiválóak. A borturizmus egyszerűen nem létezhet a nők nélkül, a Magyar Borutak Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, a nő adja meg az intimitást a borturizmusba.

A kóstolásnál és a vásárlásnál is kiemelkedő szerepe van a hölgyeknek, hiszen ők a gasztronómia oldaláról közelítik meg a kérdést – mondta el Biró Mária, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkára. Hangsúlyozta, egyáltalán nem szükséges, hogy ténylegesen értsünk a borokhoz, mindig azt kell választanunk, ami nekünk ízlik.

A konferencián kizárólag nők által készített borokat kóstolhattak a résztvevők, Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza 2012-es Szent Márton rozéját mutatta be, Debreczeni Mónika (Vylyan) Macska névre keresztelt 2012-es villányi portugieserét is megkóstolták a vendégek, illetve Tokaji Édesem is került a poharakba. Az édes sárgamuskotály Árvay Angelika munkáját dicséri, az Árvay & Árvay Kft.-től.

Tovább olvasom

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál