Gazdaság

A magánszemélyek után a cégek következnek az adózásban

A magánszemélyek után a cégek következnek az adózásban

2013. május 26., vasárnap
A magánszemélyek után a cégek következnek az adózásban

Csaknem 400 ezer kettős könyvvitelt vezető társaságtól, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2012. évi társaságiadó-kötelezettség bevallását május 31-ig - közölte a hatóság.

A közlemény szerint a gazdálkodók bevallásainak kevesebb mint 20 százaléka érkezett be eddig. A kettős könyvvitelt vezető adózók a társaságiadó-kötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, a hitelintézeti különadó kötelezettségről, az innovációs járulék elszámolásáról, valamint a szakképzési hozzájárulásról a 1229. számú bevallásban adnak számot - áll a közleményben. Az evásoknak és azon cégeknek, amelyek 2013. január 1-jével kerültek ki a társasági adó hatálya alól - így például azok, akik év elejétől katásokká vagy kivásokká váltak - a 1271EVA jelű bevallásban kell számot adniuk tavalyi jövedelmükről. A bevallás benyújtása mellett a társasági adót - a megfizetett adóelőleg és feltöltés figyelembevételével - május 31-ig kell megfizetni. A NAV felhívja a figyelmet: az egyik leggyakoribb hiba, hogy a kitöltők nem - az előírásoknak megfelelően - ezer forintban tüntetik fel az összegeket. Május 31-ig a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, amelyet a céginformációs szolgálatnak ügyfélkapun keresztül, elektronikusan kell megküldeni. A bevallás késedelmes benyújtása esetén a NAV mulasztási bírságot szabhat ki, melynek mértéke akár 500 ezer forint is lehet. Az a cég, amelyik a beszámolóját nem teszi közzé, még többet kockáztat. A maximum 500 ezer forintos mulasztási bírság kiszabásával egyidejűleg az adóhivatal felszólítja a céget, hogy küldje el a céginformációs szolgálatnak beszámolóját, és amennyiben a cégvezetők a második felszólítás ellenére sem teljesítik közzétételi kötelezettségüket, a NAV törli a cég adószámát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.