A madárfüttyös bácsi – Kézművesek a hídi vásárban I. + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20130525_bauer_dezso_001A SZEGEDma.hu érdekességeket gyűjtött a hétvégi hídi vásárból. Mini sorozatunkban bemutatjuk a legérdekesebb portékákat és eladóikat.

Bauer Dezső és felesége Budapestről érkeztek az idei szegedi vásárra. Kézművessátruk családi vállalkozás, míg neje textilbabákat, állatfigurákat és tűzálló edényeket, addig ő agyagból és különböző természetben található alapanyagokból (dió, nád) népi használati tárgyakat, hangszereket készít. Érdeklődésünket azonnal felkeltette a zúgattyú nevű eszköz. Dezső bácsi elárulta, a különleges hangú tárgy rendeltetése egykoron a szőlőtőkéken lakmározó seregélyek elriasztása volt. Be is mutatta működését: két végénél megfogjuk a zsinegeket, és addig húzzuk erősen, amíg a közepére függesztett diók el nem kezdenek pörögni. A pörgő termés hangja az, ami elriasztja a falánk madarakat.

Talán némileg ismertebb eszköz – de a kézművesstandján is megtalálható – az agyagból készült, vízzel töltött fütyülő pacsirta, a gyerekek kedvelt játéka. A nézelődők egy kis ízelítőt is kaphattak a fülbemászó dallamokból, Dezső bácsi népi rigmusokkal kedveskedett nekik. Előkerült a dúdoló is, amin pedig a Ho-ho-ho Horgász búgó indulója szólalt meg.

Az árus nem panaszkodik, elmondása szerint portékájuknak minden évben sok csodálója akad és vásárlójuk is van bőven. „Főként óvónők és külföldiek keresnek meg minket” – mondta az idős férfi.

Gaál Bernadett

no images were found

Előző sztori

Fejlesztések a dorozsmai nagybani piacon + FOTÓK

Következő sztori

Vízilabda: Vincze Balázs kijelölte az Universiade-keretet