Közélet

A madárfüttyös bácsi - Kézművesek a hídi vásárban I. + FOTÓK

A madárfüttyös bácsi - Kézművesek a hídi vásárban I. + FOTÓK

2013. május 27., hétfő
A madárfüttyös bácsi - Kézművesek a hídi vásárban I. + FOTÓK
SZS20130525_bauer_dezso_001

A SZEGEDma.hu érdekességeket gyűjtött a hétvégi hídi vásárból. Mini sorozatunkban bemutatjuk a legérdekesebb portékákat és eladóikat.

Bauer Dezső

és felesége Budapestről érkeztek az idei szegedi vásárra. Kézművessátruk családi vállalkozás, míg neje textilbabákat, állatfigurákat és tűzálló edényeket, addig ő agyagból és különböző természetben található alapanyagokból (dió, nád) népi használati tárgyakat, hangszereket készít. Érdeklődésünket azonnal felkeltette a zúgattyú nevű eszköz. Dezső bácsi elárulta, a különleges hangú tárgy rendeltetése egykoron a szőlőtőkéken lakmározó seregélyek elriasztása volt. Be is mutatta működését: két végénél megfogjuk a zsinegeket, és addig húzzuk erősen, amíg a közepére függesztett diók el nem kezdenek pörögni. A pörgő termés hangja az, ami elriasztja a falánk madarakat. Talán némileg ismertebb eszköz - de a kézművesstandján is megtalálható - az agyagból készült, vízzel töltött fütyülő pacsirta, a gyerekek kedvelt játéka. A nézelődők egy kis ízelítőt is kaphattak a fülbemászó dallamokból, Dezső bácsi népi rigmusokkal kedveskedett nekik. Előkerült a dúdoló is, amin pedig a Ho-ho-ho Horgász búgó indulója szólalt meg. Az árus nem panaszkodik, elmondása szerint portékájuknak minden évben sok csodálója akad és vásárlójuk is van bőven. „Főként óvónők és külföldiek keresnek meg minket” – mondta az idős férfi.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.