Bulvár

Vadaspark okostelefonon – egyedülálló újítás Szegeden + FOTÓK

Vadaspark okostelefonon – egyedülálló újítás Szegeden + FOTÓK

2013. április 4., csütörtök
Vadaspark okostelefonon – egyedülálló újítás Szegeden + FOTÓK

Akár hangos "idegenvezetést" is kérhetünk okostelefonunkra a Szegedi Vadaspark applikációjának köszönhetően. Az új idők új zoopedagógia módszereket kívánnak az állatkertektől – hangzott el az április 4-én megnyitott zoopedagógiai konferencián.

Az állatkertek szakmai koncepciója négy feladatkört határoz meg: természetvédelem, oktatás, kutatás és szórakoztatás. Az oktatás mind a gyerekek, mind az állatkertek életében kulcsfontosságú – mondta el portálunknak

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark igazgatója. „Több zoopedagógiai konferenciát rendeztek már Európában és Magyarországon is, most a Magyar Állatkertek Szövetségével közösen minden évben szeretnének egy ilyen tanácskozást rendezni” – magyarázta az igazgató. Tavaly Jászberény, idén pedig Szeged vállalta a tanácskozás megrendezését. „Annyival bővítettük ki a koncepciót, hogy nem csupán magyar, hanem román, szerb és horvát állatkertek is részt vesznek a konferencián, ezzel szeretnénk segíteni a délkelet-európai országok felzárkózását ehhez az oktatási tevékenységhez” – folytatta Veprik Róbert. Hozzátette: kimondottan új oktatási formákat szeretnének bemutatni a konferencián.

Állatkert a mobilon

Az internet elterjedésével, az új időkben a gyerekek ingerküszöbe is magasabbra tolódott, új eszközöket, infópultot, mobiltelefont és internetet kell használniuk az állatkerteknek, hogy eljussanak a fiatal látogatókhoz. A Szegedi Vadasparknak alakítottak ki az országban – sőt, vélhetően Európában is – elsőként egy okostelefonos zoo-guide rendszert. Az applikáció letöltése után egyfajta idegenvezetést kaphatnak a látogatókhoz az állatkertek – tudtuk meg az igazgatótól. Okostelefonon követhetjük a vadaspark térképét, számos állatról találunk információkat, az ismertetők egy részét fel is olvastathatjuk, méghozzá négy nyelven. Készülőben van egy virtuális túra kialakítása is – mondta el portálunknak Endrédi Lajos, a vadaspark gyűjteményi részlegvezetője.

Minden állatot megszerettetni

Pintér Tibor, a Szegedi Vadaspark zoopedagógusa arról beszélt, az internetvilág nagy előnye, hogy rengeteg információt lehet gyűjteni. Az állatkertek zoopedagógiai tevékenységének egyik legfontosabb tevékenysége az, hogy mindegyik állatot megpróbálják úgy bemutatni, mint a természet egyik legkedvesebb, legfontosabb és legaranyosabb élőlényét. „Sarkalljuk a gyerekeket arra is, hogy nézzék a természetfilm-csatornákat, hiszen ott kapnak valóságot” – fejtegette a zoopedagógus. Véleménye szerint ugyanis egy másik kihívása a mai világnak, hogy rengeteg olyan film vagy celeb-műsor készül, amelyek bizonyos állatokat ok nélkül ellenszenvessé vagy félelmetessé tesznek. „Nekünk az a feladatunk, hogy a csupasz turkálótól az oroszlánig mindegyik állat megbecsült legyen. Fontos, hogy az élet sokszínűségét, a biodiverzitást be tudjuk mutatni, mindegyik élőlényekre szükség van. Ha azonban nincs valamilyen érzelmi kötődése a gyereknek az állathoz, akkor nem fognak érdeklődni iránta” – összegzett a szakember.

A városi gyerek udvara

Az április 4-6. között A Szegedi Vadasparkban április 4-6. között megrendezendő szakmai találkozó címe: Modern Zoopedagógia – Nemzetközi konferencia a délkelet-európai állatkertek oktatási tevékenységének fejlesztéséért. A tanácskozáson 14 állatkert képviselteti magát. Kardos János, Szeged Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályának vezetője hangsúlyozta, a vadaspark a város életének meghatározó szereplője, mely nem csak élvezetet, hanem „okulást” is ad a kicsiknek és nagyoknak. Az állatkert élen jár az indirekt oktatásban, nyári tábora hihetetlen népszerűségnek örvend. Annál is fontosabb a vadaspark szerepe, hiszen a városi gyerekek gyakorta csak itt találkoznak háztáji állatokkal is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.