Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Bulvár

Vadaspark okostelefonon – egyedülálló újítás Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Akár hangos “idegenvezetést” is kérhetünk okostelefonunkra a Szegedi Vadaspark applikációjának köszönhetően. Az új idők új zoopedagógia módszereket kívánnak az állatkertektől – hangzott el az április 4-én megnyitott zoopedagógiai konferencián.

Az állatkertek szakmai koncepciója négy feladatkört határoz meg: természetvédelem, oktatás, kutatás és szórakoztatás. Az oktatás mind a gyerekek, mind az állatkertek életében kulcsfontosságú – mondta el portálunknak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. „Több zoopedagógiai konferenciát rendeztek már Európában és Magyarországon is, most a Magyar Állatkertek Szövetségével közösen minden évben szeretnének egy ilyen tanácskozást rendezni” – magyarázta az igazgató. Tavaly Jászberény, idén pedig Szeged vállalta a tanácskozás megrendezését. „Annyival bővítettük ki a koncepciót, hogy nem csupán magyar, hanem román, szerb és horvát állatkertek is részt vesznek a konferencián, ezzel szeretnénk segíteni a délkelet-európai országok felzárkózását ehhez az oktatási tevékenységhez” – folytatta Veprik Róbert. Hozzátette: kimondottan új oktatási formákat szeretnének bemutatni a konferencián.

Állatkert a mobilon

Az internet elterjedésével, az új időkben a gyerekek ingerküszöbe is magasabbra tolódott, új eszközöket, infópultot, mobiltelefont és internetet kell használniuk az állatkerteknek, hogy eljussanak a fiatal látogatókhoz. A Szegedi Vadasparknak alakítottak ki az országban – sőt, vélhetően Európában is – elsőként egy okostelefonos zoo-guide rendszert. Az applikáció letöltése után egyfajta idegenvezetést kaphatnak a látogatókhoz az állatkertek – tudtuk meg az igazgatótól. Okostelefonon követhetjük a vadaspark térképét, számos állatról találunk információkat, az ismertetők egy részét fel is olvastathatjuk, méghozzá négy nyelven. Készülőben van egy virtuális túra kialakítása is – mondta el portálunknak Endrédi Lajos, a vadaspark gyűjteményi részlegvezetője.

Minden állatot megszerettetni

Pintér Tibor, a Szegedi Vadaspark zoopedagógusa arról beszélt, az internetvilág nagy előnye, hogy rengeteg információt lehet gyűjteni. Az állatkertek zoopedagógiai tevékenységének egyik legfontosabb tevékenysége az, hogy mindegyik állatot megpróbálják úgy bemutatni, mint a természet egyik legkedvesebb, legfontosabb és legaranyosabb élőlényét. „Sarkalljuk a gyerekeket arra is, hogy nézzék a természetfilm-csatornákat, hiszen ott kapnak valóságot” – fejtegette a zoopedagógus. Véleménye szerint ugyanis egy másik kihívása a mai világnak, hogy rengeteg olyan film vagy celeb-műsor készül, amelyek bizonyos állatokat ok nélkül ellenszenvessé vagy félelmetessé tesznek. „Nekünk az a feladatunk, hogy a csupasz turkálótól az oroszlánig mindegyik állat megbecsült legyen. Fontos, hogy az élet sokszínűségét, a biodiverzitást be tudjuk mutatni, mindegyik élőlényekre szükség van. Ha azonban nincs valamilyen érzelmi kötődése a gyereknek az állathoz, akkor nem fognak érdeklődni iránta” – összegzett a szakember.

A városi gyerek udvara

Az április 4-6. között A Szegedi Vadasparkban április 4-6. között megrendezendő szakmai találkozó címe: Modern Zoopedagógia – Nemzetközi konferencia a délkelet-európai állatkertek oktatási tevékenységének fejlesztéséért. A tanácskozáson 14 állatkert képviselteti magát. Kardos János, Szeged Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályának vezetője hangsúlyozta, a vadaspark a város életének meghatározó szereplője, mely nem csak élvezetet, hanem „okulást” is ad a kicsiknek és nagyoknak. Az állatkert élen jár az indirekt oktatásban, nyári tábora hihetetlen népszerűségnek örvend. Annál is fontosabb a vadaspark szerepe, hiszen a városi gyerekek gyakorta csak itt találkoznak háztáji állatokkal is.

Tovább olvasom

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál