Üzentek az ultrák: “Türelmünk véges”

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi futball krónikása, Vitos György ezúttal a Szeged 2011 12. játékosát, a Szurkolót szólaltatta meg a klub honlapján közölt interjújában. Nem is egyet, hanem rögtön kettőt a szegedi labdarúgás elkötelezett, rendíthetetlen hívei közül.

A szegedi ultramozgalom vezéralakjai, Ács Ottó 1998, Márta Gergő 2001 óta járják szüntelenül az országot, ha a szegedi futballcsapat mérkőzéseiről van szó. “Hogy érthető legyen mindenki számára: az Ultras Szeged már 21 éve, 1992-ben megalakult. Valamennyi drukker USZ-tag, vagyunk vagy 150-en, de ebből nem mindenki aktív a Szeged 2011 mögött. Az idősebbek az FK mellett járnak, mi a fiatal vonalat képviseljük” – kezdte mondandóját az interjúban Márta Gergő, a 2003-ban létrejött, azaz idén 10 esztendős Fidelity Gruppo vezetője. “Az Ultras Szeged vezérével, Ács Ottóval együtt rendszeresen tagdíjat gyűjtünk, és több száz kilométert utazunk az idegenbeli meccseinkre. Néha az utolsó filléreinket is a csapatra költjük. Bizony, ennek kárát látja a munka, az iskola és minden egyéb dolog… De nagyon erős a szenvedélyünk és keményen szelektálunk, kit veszünk fel a csoportba! Azt ki kell érdemelni, hogy valaki megkapja az egyenpólónkat és teljes jogú tag legyen” – tette hozzá az ultratáboron belüli, nagyjából 20 fős “hűségcsoport” vezére.

“Létszámunk sajnos, nagyon eredmény-függő, de ha a csapat végre odatenné magát, akkor az NB II-es hazai meccseinken 100-150-en is buzdítanánk, míg idegenbe ennek a fele is elutazna” – fűzte hozzá Ács Ottó, akit gyakran láthatunk a Szeged 2011 meccseken amint a pályának háttal, kezében megafonnal sarkallja még nagyobb buzdításra a többieket. “Azért a lényeget én is látom, sőt, néha még a gólokat is. Ami az én feladatom, azt hívják ‘capo’-nak, vagy magyarosabban kápónak, ami az olaszban a ‘fej’-re használt kifejezés, ez egyfajta előénekesi rang. A legfőbb reszortom összefogni a társaságot, feltüzelni a tömeget, hisz síri csendben szinte bűn, teljességgel élvezhetetlen tétmeccseket nézni” – árulta el Ács Ottó.

Hogy az ultrák huligánok lennének? Ezt mindketten csípőből visszautasítják. “Sajnos a balhé hozzátartozik a meccsekhez, de mi nem keressük a bajt és nem provokálunk, a komolyabb rangadókra, mint a Békéscsaba, a Nyíregyháza vagy a Vasas ellen, viszont szurkolói szempontból is derbiként tekintünk, s ilyenkor a két ultratábor közti buzdítás, éneklés, egymás túlharsogása számít a leginkább” – fejtette ki a két ultravezér.

A legutóbbi, a listavezető Mezőkövesd elleni, 1-0-s hazai sikerrel végződő találkozón a B-közép üzent a klubvezetésnek: “Türelmünk véges” – jegyezhették fel a mérkőzésről beszámoló újságírók. “Ez egyértelműen a sorozatos eredménytelenségnek szólt” – magyarázzák a csapat leglelkesebb szurkolócsoportjának vezetői. “Tűrünk, tűrünk, de ha a vezetők és a játékosok egymással karöltve végül is újra csak a kiesésbe, az NB III-ba zavarják a nagy múltú, 1899-től számított Tisza-parti futballt, akkor a szegedi nép haragjával fognak találkozni…” – üzenik az interjúban. “Korábban már több apró jelzéssel éltünk a Szeged 2011 vezetése felé, például bajnoki rajt előtti szurkolói ankéton sem képviseltettük teljes számban magunkat, mert hosszú idő óta érezzük a megoldatlan problémákat. Az edzőcseréken, a játékosmozgásokon is látszik, komoly gondok vannak a klubnál. Természetesen örömteli, hogy Kiss-Rigó László püspök úr a szegedi futball feltámasztása mellett kötelezte el magát – nélküle biztos, hogy megint csak a megyében lenne a napfény városának, országunk 3. legnagyobb településének az első számú csapata. De ettől még sok, megoldásra váró probléma van! Ha minden igaz, rövidesen elkezdődik egy korszerű, nemzetközi meccsekre is alkalmas városi stadion megépítése. És erre most izgulhatunk, nehogy az NB III-ban találja magát a csapat…” – fejtették ki a drukkerek, akik remélik, végre kialakulhat értelmes kommunikáció a Szeged 2011 vezetőivel.

“Közös a célunk: az NB I-be történő mielőbbi visszajutás! De a klub felől egyértelműen hiányzik az együttműködési készség… Adem Kapic munkájával nem vagyunk elégedettek! Amikor még a KITE-Szegednél Nógrádi Tibor, a jelenlegi megyei szövetség igazgatója és később a Szeged 2011-nél az egykori MLSZ-elnök, Bozóky Imre is vezette a szakmai stáb munkáját, minden profi módon működött, több néző volt és családiasabb hangulat! Az ultrákra is jobban figyeltek a biztonságiak, emberközpontúbb volt a beléptetés. Persze, most sem kedvezményeket szeretnénk, hanem értelmes kommunikációt, összetartást velük a közös cél érdekében. Nagyon sok múlik rajtuk, vezetőn, játékoson egyaránt, hogy újra 2500-3000 néző menjen ki az NB II-es derbikre – köztük közel 200 ultra is – mint az előző idény első hazai meccsén a Kazincbarcika ellen – zárta mondandóját Ács Ottó.

No persze – amint azt a szegedi fiutballhistorikus hozzáteszi írása végén – nem elég az értelmesebb kommunikáció a vezetőség és az ultrák között. A csapat részéről minél több “gyógyító” erejű győzelem is szükségeltetik a két fél végleges egymásra találásához.

Előző sztori

Csaknem 5 milliárd forintos szennyvízkezelési projektet indított Szatymaz és Sándorfalva

Következő sztori

Tartós árvíz lesz a következő hetekben