Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Rendkívüli közgyűlés: biomasszával, borral, ingyenvacsorával vagdalkoztak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

A jobboldali többség ismét megszavazta a szegedi biomasszaprojekt tulajdonosi hozzájárulását. Botka László azonnal a beruházást ellenző népi kezdeményezés mellé állt.

Megerősítették a prémiumdöntéseket is

11.20: A prémiumfeladatokkal kapcsolatos szavazások zárják az ülést. 15 igen, 13 nem és 1 tartózkodással erősítik meg a két héttel ezelőtti döntés. A 2013-as prémiumfeladatokat ugyanilyen arányban szavazzák meg. Botka László bejelenti: a maga részéről támogatja a biomassza-erőművel kapcsolatos népi kezdeményezést, úgyhogy jövő héttől indulhat az aláírásgyűjtés. Ez az akció később adott esetben – magyarázta el a főjegyző – megfelelő számú támogató esetén oda vezethet, hogy a közgyűlésnek ismét napirendre kell tűznie a lakosság által megfogalmazott kérdést.

15:14-gyel támogatták a biomassza-erőművet


11.17: “Termálvizet a Tiszába?!? – ezt a feliratot húzzák ki az egyik, “Olcsó távhő”, “Zöld erőmű = kisebb rezsi” – ezt pedig a másik karzaton pró és kontra… Közben név szerint szavaznak: a biomassza-erőmű és a geotermikus kutak létesítését célzó magánberuházás megkapja a tulajdonosi hozzájárulást 15 igen (Fidesz-KDNP, Jobbik) és 14 nem (MSZP, Szabad Város Egyesület, LMP) szavazat kíséretében.

11.14: A biomassza ügyében Szentistványi István módosító javaslatát 14 igen és 15 nem mellett szavazták le. Ugyanígy járt Solymos László javaslata is.

11.12: Keresztúrit 14 igen, 15 nem mellett nem zárják ki a szavazásból.

11.11: Keresztúri Farkas Csaba azonnali hatállyal lemondott a távhőnél betöltött felügyelőbizottsági tagságáról. Kónya Gábor közben név szerinti szavazást kér a biomasszáról az MSZP nevében.

Szavaznak!

11.10: Határozathozatallal folytatódik az ülés.

11.00: Emlékeztetőül: a legutóbbi döntés értelmében különböző okok miatt a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., a Szegedi Testamentum Kft., a Szegedi Közlekedési Kft. és Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatója nem kap prémiumot 2012-es munkájáért, teljesítményéért, a többi százszázalékos önkormányzati cég vezetője viszont igen. Ezt erősíthetik meg most a képviselők.

11.15-kor következik a szavazás!


10.45: Vége a vitának és a mai ülés tárgyalási részének. Huszonöt perc múlva szavaznak. Előtte még Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) ügyrendi felszólalása, javaslatot tesz, az Európa-díjat elnyert Tata városának gratulálhatna Szeged, mely hazánkban először nyerte el ezt a kitüntetést 2006-ban. Botka László egyetért, dísztáviratot küldenek Tatának.

10.39: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) reagál rá, mint mondja, Tóth Károly sikeresen megoldotta feladatát, legalább harmincszor dicsérte meg három percben a polgármestert… Nem érti viszont Szentgyörgyi Pál idegességét, de reméli, a közelgő borfesztivál kapcsán nyugodtabb hangulatban folytathatja tevékenységét. 28 millió forintos, vállalkozási üzletágból származó veszteséget egyébként többmilliós prémiummal jutalmaztak egy cégnél az előző ciklusban a szocialisták – hívja fel a figyelmet az MSZP-s kommunikáció álságosságára, hozzáfűzve, talán nem véletlen ez, mert annál a cégnél ingyen vacsoráztak, s ajándékokkal megrakva távoztak az akkori baloldali alpolgármesterek.

10.37: Tóth Károly (MSZP) szerint a prémiumok ügyéhez elég lenne a humorérzék, ha nem a szegediek pénzéről lenne szó.

10.34: Szentgyörgyi Pál az MSZP vezérszónoka. Kifogásolja, hogy veszteséget produkáló cégvezetőknek is prémiumot kíván adni a Fidesz-KDNP. A cégek tulajdonosa az önkormányzat, azok közvagyont kezelnek, működésük ellenőrzése ezért fontos feladat lenne, ám a Fidesz-KDNP és a Jobbik ezt nem teszi lehetővé az önkormányzat számára, az nem tudja gyakorolni jogait – fogalmaz. Állítja, a jobboldal alultervezett üzleti terveket fogad el, az önkormányzati cégek teljesítménye pedig 96 százalékkal csökkent tavaly. Három veszteséges cég igazgatója kapna prémiumot, köztük az SZKT vezetője is, aki legutóbb egy munkásértekezleten minősíthetetlen hangnemben támadta a városházát, a városvezetést – mondja.


10.29: Botka László javaslatot tesz a vita lezárására, megyünk tovább a prémiumokra vonatkozó napirendi pontra. A jegyző itt is súlyos törvényességi észrevételeket tett, ezeket ismét ismerteti. Mózes Ervin arról beszél, nem tűzték ki idejében a prémiumfeltételeket tavaly, ráadásul sok esetben azok az érvényes jogszabályoknak sem felelnek meg. A javadalmazási szabályzat és a munka törvénykönyve is kizárja – állítja -, hogy veszteséges cég vezetője nem kaphat prémiumot, de olyan vezető sem, aki megbízási szerződéssel áll a vállalkozás élén. Törvénysértő volt a többség legutóbbi döntése a 2012-es prémiumkifizetések kapcsán – ismerteti álláspontját. Ami az idei prémiumokra vonatkozó előterjesztést illeti, átdolgozással elfogadhatónak tartja, ugyanakkor kéri, objektív, mérhető, az üzleti terveken túlmutató feladatokat, feltételeket határozzanak meg a képviselők az igazgatók számára.

10.20: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok a jegyző törvényességi észrevételeit kritizálja, mondván, azok közé politikai elemek is keverednek. Jelzi, a törvény szerint egy ilyen folyamatot közbeszerzés nélkül is végig lehet vinni. Megérti a rókusiak aggodalmait, de megemlíti, egy fél Paks nagyságrendű gázerőmű – mely sokkal inkább szennyezi a környezetet, mint a tervezett biomassza-beruházás – érvényes engedélyekkel rendelkezik nem messze onnan, erről azonban valami miatt nem nagyon beszélnek az MSZP-sek…

10.14: Szentgyörgyi Pál ismét azt magyarázza, az MSZP az elmúlt évtizedben miért nem fogott geotermikus beruházásba Szegeden. Érvelése: a távhőszolgáltató vezetői, szakemberei eddig minden ilyen kezdeményezést elutasítottak. Ugyanakkor közben változás történt, környező települések példája mutatta az ilyen projektek sikerességét, a visszasajtolás lehetőségét.

10.11: Ménesi Imre fontos szempontnak tartja, hogy a szombathelyi Fidesz nem támogatta egy hasonló biomassza-beruházás megvalósítását. Bejelenti, az MSZP támogatja a lakosság kezdeményezését, el is kezdik jövő héten az aláírásgyűjtést az erőmű ellen.

10.08: Újra Gyimesi László. Leszögezi, amennyivel több meleg vizet használna a rendszer, annyival kevesebb hideg vizet kell kiemelni a rétegekből, így a vízkészlet termelési mennyiségét nem érinti a projekt. Nem hegyi levegő jönne ki az erőműből – reagál Botka egy közbeszúrt megjegyzésére -, de a mostani gázmotorosnál pláne nem az jön ki…

10.06: Szentistványi István elképesztőnek tartja Bohács Zsolt érvelését. Tényekre hivatkozott a frakcióvezető, miközben a tényeket nemcsak a lakosság, de a döntéshozók elől is hónapok óta eltitkolják – jelent ki.

10.04: Gyimesi László (Fidesz-KDNP) úgy kezdi, a szemkilövető Gyurcsány Ferenc barátai szóltak eddig hozzá a vitához. Úgy minősíti, a szocialista rágalmak akár kimeríthetik a közveszéllyel való fenyegetés jogi kategóriáját. Példaként említi, hogy a mostani gázmotoros fűtőmű 50 méterre van a lakásoktól, míg a tervezett erőmű 390 méterre lenne. A hamut 99,99 százalékban kiszűrik a levegőből. A légszennyezettség jelentős mértékben csökkenne. Jelzi, minden beruházásnak az EU előírásainak, szabványainak kell megfelelni, például környezetterhelési szempontból, így lesz ez ebben az esetben is, így nincs miért aggódnia a lakosságnak.


10.02: Kozma József az MSZP érveit sorolja tovább. A Fidesz lázasan hallgat – fogalmaz. Hiányoznak a beruházás garanciái, érthetetlennek tartja, hogy a jobboldal ódzkodik a nyílt közbeszerzéstől.

09.59: Nagy Sándor beszédesnek tartja, hogy a Fidesz képviselői nem szólnak hozzá a vitához. Szerinte ez azt jelzi, nincs érdemi mondanivalójuk, nem tudják megindokolni, miért jó ez a beruházás a szegedieknek, hogyan tartják majd tisztán a levegőt az érintett környéken, hogyan kerülik el, hogy sárga és büdös legyen a meleg víz, hogy technológiailag miként valósul majd meg a projekt.

09.56: Botka László úgy érvel, a legócskább és legátlátszóbb trükk a rezsicsökkentés köntösébe ágyazni a beruházást, ami egyébként kárt okozna a szegedieknek. Ismét elmondja, a Bajnai-kormány csökkentette a rezsiköltségeket, mikor 5 százalékra vitte le a távhő áfáját.

09.53: Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) azt mondja, rengeteg hazugság hangzott el az elmúlt egy órában. Állítja, egyelőre csak lehetőséget biztosít az önkormányzat a tulajdonosi hozzájárulással, hogy egy cég pályázhasson, a támogatási szerződés megkötéséhez még hosszú út vezet. Az MSZP szerinte azért akarja gátolni a beruházást, mert nem tett semmit a szegediekért, ráadásul kormányon annak idején emelte a rezsiköltségeket, így nagyon fáj nekik, hogy a Fidesz-kormány most csökkenti az emberek terheit. A tervezett beruházás rezsicsökkentést, pluszbevételt, munkahelyeket jelent Szegednek – szögezi le.

09.51: Solymos László emlékeztet, a Fidesz legutóbb azt mondta, a közgyűlés döntése még semmit sem jelent, de szerinte az IKV és az SZKT cégvezetője visszavonhatatlan hozzájárulást adott az erőmű megépítéséhez. Martonosi Istvánt pedig lemondásra szólítja fel.

09.48: Szentistványi István a lakosság véleményét kérné az ügyben. Megerősíti, az emberekkel senki sem értekezett, ezért helyi népszavazás kiírását tartaná jónak. Jelzi, a lakosok spontán módon már aláírásgyűjtésbe kezdtek az erőmű ellen. Népi kezdeményezést indítottak az érintettek, s ez a folyamat végig is mehet, ha a Fidesz-KDNP és a Jobbik ma megerősíti korábbi döntését – állítja. Támogatják Nagy Sándor és Solymos László javaslatát, nyílt közbeszerzésen választanák ki a távhőszolgáltatást korszerűsítő beruházót.

09.45: Botka László arról beszél, hogy eddig azért nem lehetett Szegeden geotermikus beruházás, mert a hőszolgáltató állította, ez nem lehetséges. Most azonban másként dőlt el ez a szakmai vita, ahogy az egyetem projektje is jelzi. Ménesi Imre (MSZP) hozzáteszi, nincs ember Újrókuson, aki támogatná a beruházást. A lakosok pedig azt üzenték a fórumon, hogy ha a biomassza-erőműnek szaga lesz, azt eljuttatják Bohács Zsolt újszegedi villájába. Félőnek tartja, hogy évek múltán állati biomasszával is fűthetnek majd az erőműben…

09.42: Keresztúri Farkas Csaba Botkának: mikor önökkel szavazok a tápéi nevelőotthon ügyében, akkor MSZP-Jobbik-mutyi jön létre?

09.39: Botka László állítja, Keresztúri a magántulajdonost képviseli a hőszoláltató felügyelőbizottságban, ezért felmerül a kérdés, összeférhetetlen-e a szavazásban. A polgármester úgy fogalmaz, a távhő díját érintően a Bajnai-kormány hajtott végre valódi csökkentést. Szegeden pedig most valódi rezsicsökkentés csak nyílt közbeszerzés útján biztosítható.

09.36: Keresztúri Farkas Csaba emelkedik szólásra: a szocialistáknak nagy gyakorlatuk van a hazudozásban, hatvan éve teszik – így a jobbikos politikus. Cáfolja összeférhetetlenségét, illetve kérdezi, hogy Nagy Sándor, aki a geotermikus projektbe kezdő egyetemen is dolgozik, nem összeférhetetlen-e az ügyben… A lényeg szerinte az, hogy a beruházás rezsicsökkentést eredményezhet a városban, ha sikerül pályázatot nyerni, az MSZP pedig ezt akarja megakadályozni.


09.33: Szentistványi István (LMP) ismerteti javaslatát. Sajnálatosnak tartja, hogy az ülésről nincs televíziós közvetítés. Abszurdnak tartja a Fidesz költségcsökkenésre vonatkozó számait, mert szerinte a beruházás csak kismértékben váltaná ki a gázt, ráadásul pazarló módon bánna a város termálkincsével. Nehezményezi, hogy a beruházó nem kérte ki a lakosság véleményét az erőmű ügyében.

09.30: Szentgyörgyi Pál (MSZP) a következő, aki szólásra emelkedik. “Jómutyi Kft.-nek” minősíti a beruházót. Állítja, korábban arról volt szó, hogy a fejlesztés csak a gázfelhasználást csökkenti, majd miután rájöttek, hogy a rezsicsökkentés jó hívószó, most ezzel akarják “eladni” azt az embereknek. Számháborút folytatnak az érintettek – véli.

09.25: Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) folytatja, aki szerint a Fidesz-képviselő nem mondanak igazat az ügyben. Például azért, mert a távhőszolgáltató szerinte egyértelműen kötelezettséget vállalt a magánberuházó felé a hővásárlására. Azt mondja, a beruházó nem kívánja indokolni, miért akar ezen a környéken biomassza-erőművet létesíteni, miért akar termálvizet használati meleg vízként alkalmazni, ez pedig jogosan tölti el félelemmel a szegedieket. Állítja, a beruházás csak a magáncégnek lenne biztosan jó, továbbra nem tudni, milyen előnyökkel járna a szegedi távhőszolgáltatásban, a szegedi fogyasztóknak. Nincs garancia rá – jelenti ki -, hogy a szegediek nem büdös és sárga vizet kapnak ismét.

09.21: Solymos László “Fidesz-Jobbik-mutyinak” nevezi a fejlesztést. Az MSZP-s alpolgármester szerint nem lehet tudni, milyen hatással lesz a lakótelepre tervezett erőműnek a lakosság egészségére, illetve a távhődíjakra. Csak a jobboldali befektető gazdasági érdekei számítanak – fogalmaz. A beruházó továbbra is titkolózik, szerinte azért, mert nem tudnak megnyugtató választ adni a lakossági aggályokra. Elmondja továbbá, a hőszolgáltató két ügyvezetője előszerződést kötött a magáncéggel, amire nem volt felhatalmazásuk. Bohács Zsolt is félretájékoztatja a közvéleményt, nyilvánvalóan azért, mert semmiféle megtakarítással nem jár a projekt, ami csak kárt okoz a szegedieknek – szögezi le. Nehezményezi, Bohács nem ment el a körzet önkormányzat képviselője, Ménesi Imre (MSZP) által összehívott lakossági fórumra sem, nem nyugtatta meg az embereket. Vélelmezi, a hőszolgáltató és a frakcióvezető csütörtöki sajtótájékoztatón is légből kapott számok hangzottak el. Kezdeményezi Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) kizárását a szavazásból, mivel érdekeltnek tartja a projektben mint a távhőszolgáltató kisebbségi tulajdonosának felügyelőbizottsági delegáltját.

09.15: Botka László ismerteti, csak háromoldalas kivonatot kapott az önkormányzat a vélhetően több száz oldalas megvalósíthatósági tervből, nincs tehát kellő információ a megalapozott döntéshez. Kijelenti, a hőszolgáltató két ügyvezetője visszavonhatatlan kötelezettségvállalást tett a hővásárlásra, ami nem szándéknyilatkozat, legalábbis előszerződésnek tekinthető. Ilyet csak taggyűlés alapján tehettek volna, súlyos jogsértésnek minősíti tehát az aláírást. A szegedi lakosok érdekeit – folytatja – a nyílt közbeszerzési eljárás szolgálná.


09.13: Mózes Ervin címzetes főjegyző summázza észrevételei lényegét. Közli, bizonyos anyagok – így a megvalósíthatósági tanulmányok kivonatai – érkeztek a beruházó részéről, de ezek nem módosították álláspontját. Hiányolja a gazdaságossági, üzleti tervet, a fogyasztói díjakra vonatkozó elképzeléseket. Állítja, nem világos a tüzelőanyag szállítása, illetve hogy a hőszolgáltató milyen áron vásárolná a magáncégtől a hőt. Azt sem tudni, hogy csak hővásárlásról vagy üzemeltetésről is szó van-e a felek közötti szerződésből. A fűtőmű ráadásul egy sűrűn épített terület közvetlen környezetébe kerülne, a szomszédos telek MÁV-telek, azon közlekedni nem lehet, a közlekedés így a lakótelep útjaira szorul be; nem világos, milyen terheléssel jár mindez – jelenti ki. Hozzáteszi, abban a környezetben az érvényes építési szabályzat szerint harmad ekkora nagyságú épületet sem lehetne létesíteni, SZÉSZ-módosításra viszont nem érkezett kezdeményezés. A termálkutakat pedig versenyzési eljárás nélkül senkinek sem lehet odaadni. Fontosnak tartja, ha közterületen helyezünk el bármilyen építményt, komplett műszaki tervdokumentációt kell ehhez mellékelni, ami most nem történt meg. “Sem jogilag, sem pénzügyileg, sem műszakilag nem állja meg a helyét a tervezet” – összegez.

09.06: A biomassza-erőmű az első téma. Botka László azt mondja, több probléma is van a többségi döntéssel. Egyrészt törvényességi észrevételeket tett a jegyző, másrészt a beruházás – garanciák híján – nem a távfűtéses lakásban élő szegediek érdekeit képviseli. A városháza álláspontja szerint a fűtésköltségek csökkentése érdekében nyílt közbeszerzést kellene kiírnia az önkormányzatnak, ahogyan az egyetem is tette.

09.03: Napirend előtti felszólalás nincs is. Rátérhetünk a két napirendi pontra. A polgármester megismétli, a két legutóbbi határozat álláspontja szerint súlyosan törvénysértő, illetve az önkormányzat érdekeibe ütközik. Kéri ezek visszavonását.

09.00: Botka László érkeztével kezdődhet a rendkívüli közgyűlés, mely az előzetes várakozások szerint nem lesz maratoni.

08.55: Megteltek a padsorok, pillanatokon belül kezdünk.

08.40: Bohácsék sajtótájékoztatóján elhangzott: az MSZP és Botka László Szegeden sem támogatja a rezsicsökkentést, azaz nem a lakosság pártján áll. Ha így tenne, aláírná az aláírásgyűjtő íveket.

08.30: Köszöntjük Önöket! Korán indult ma a nap, már zajlik egy sajtótájékoztató a városháza előtt. Bohács Zsolt parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője és Velő Miklós, a Fidelitas szegedi szervezetének elnöke méltatja a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos erőfeszítéseit, illetve számol be az azt a területet érintő aláírás-gyűjtési kezdeményezésről. Az eseményen elhangzottakról hamarosan külön cikkben tudósítunk.

Két kérdés a városatyák előtt

Április 12-én a Fidesz-KDNP, illetve a Jobbik politikusainak szavazataival 15:14 arányban döntöttek a képviselők arról, hogy tulajdonosi hozzájárulást adnak a SZENERGOTT Kft. tervezett beruházásához, melynek keretében biomassza tüzelésű fűtőmű és a geotermikus kutak létesülnének az SZKT Csáky utcai telephelyén, amennyiben a cég sikeresen pályázik uniós forrásokra. A jobboldali többség voksaival fogadták el két hete a százszázalékos önkormányzati cégek 2012. évi prémiumfeladat-értékelését, valamint határozták meg az idei prémiumfeladatokat is. Botka László (MSZP) polgármester egyik döntést sem írta akkor alá, hivatkozva az önkormányzati törvényben rögzített jogára. A szocialista politikus azt mondta, a jobboldal indítványai törvénysértőek, illetve ellentétesek az önkormányzat érdekével, ezért tagadta meg a szignót. Ha viszont újra hasonló döntések születnek, még egyszer nem tagadhatja meg az ellenjegyzést.

Az összehívott rendkívüli közgyűlési ülésen szó lesz tehát arról, hogy az önkormányzat megadja-e a tulajdonosi hozzájárulást a biomassza tüzelésű fűtőmű és kooperációs távfűtési vezeték megépítéséhez, valamint a geotermikus alapú használati meleg víz előállítására szolgáló termálkutak és vízkezelő állomások elhelyezéséhez. Mindemellett újra terítékre került a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok ügyvezető igazgatóinak, vezérigazgatóinak 2012. évi prémiumfeladat-értékelése és a 2013. évi prémiumfeladatok kitűzése.

Felkorbácsolt indulatok a biomassza ügyében

A biomassza-erőmű ügyében az elmúlt napokban sem nyugodtak meg a kedélyek. Solymos László (MSZP) alpolgármester a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője, Martonosi István lemondását kezdeményezte, mondván: az igazgató tulajdonosi hozzájárulás nélkül írt alá olyan megállapodást, hogy az önkormányzati cég átveszi a magánberuházó SZENERGOTT által termelt hőt. A Szabad Város Egyesület elnöke, Nagy Sándor önkormányzati képviselő és Szilágyi László országgyűlési képviselő (Párbeszéd Magyarországért) sajtótájékoztatón támadták a tervezett fejlesztést. Állításuk szerint a projekt igen aggályos, az önkormányzathoz eljuttatott dokumentumból nem látszanak a beruházás környezeti hatásai, illetve az sem derül ki, hogy valóban csökkenne-e a hődíj a projekt révén.

Az LMP részéről Szabó Dániel megyei társadalompolitikai szakszóvivő és Szentistványi István önkormányzati képviselő bejelentette, helyi népszavazás kiírását javasolják az ügyben a közgyűlésnek. Egyetértenek Solymos Lászlóval abban, hogy a termálvizet fűtésre kellene használni, visszasajtolással, nem pedig használati meleg vízként. Megkérdeznék a lakosságot, támogatja-e a jelenlegi SZENERGOTT-tervek alapján megvalósuló projektet, illetve egyetértenek-e azzal, hogy a termálvízkészletet másképpen, szélesebb spektrumban használják fel. A beruházót nyílt közbeszerzés útján választanák ki.

A vádakra csütörtökön Benák László, a SZENERGOTT ügyvezetője és Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője reagált. Bohács úgy fogalmazott, az MSZP tudatosan kelt hisztériát az ügyben. Mint mondta, ezzel az utóbbi évtized legjelentősebb munkahelyteremtő beruházását akarják megakadályozni a szocialisták, ráadásul cselekedetük azt bizonyítja, a rezsicsökkentést sem támogatják. A fejlesztéssel ugyanis – hangzott el – számítások szerint mintegy tíz százalékkal mérséklődnének a lakosság távhődíjterhei. Azt is kiemelte, a tulajdonosi hozzájárulás nem jelent visszavonhatatlan önkormányzati kötelezettségvállalást, csak a támogatási szerződés későbbi megkötése, amihez már megvalósíthatósági tanulmány, környezeti hatástanulmány, építési engedélyeztetés is szükséges lesz, ha a beruházónak valóban sikerül uniós pályázatot nyernie. Benák László pedig leszögezte: ez erőmű károsanyag-kibocsátása egy osztrák technológia alkalmazása révén kisebb lesz, mint a most működő gázkazánoké. Ráadásul – tette hozzá – a tervezett biomassza-erőműhöz legközelebb eső ház 390 méterre van, miközben a most működő fűtőházak pedig csak néhány méterre ékelődtek be a panelellakások közé…

Hírzóna

Már 396 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ellenzék azonban újra és újra torpedózza a konzultációt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Közélet

Nyugodt szívvel engedhetik a szülők táborozni a gyerekeket Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bár a vírusjárvány nem szűnt meg, a táborokban kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra.

Tovább olvasom

Aktuál