/

Sárkányok és ördögök a mesevetélkedőn + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mesevetelkedo0_gsJátékos és furfangos kérdések várták a mesevetélkedő megyei döntőjének résztvevőit az Agórában, ahol ezúttal a sárkányok és ördögök birodalmába kalauzolták el a gyerekeket.

Mesehősök, Angyalok és Mesemanók versengtek többek között a „Heted 7 határon 7 mérföldes csizmában át” Országos Mesevetélkedő Csongrád megyei döntőjén a Szent-Györgyi Albert Agórában. Kecskéstelepről egy igazán edzett csapat érkezett a vetélkedőre, a negyedikes diákok már az elmúlt két évben is részt vettek ezen a különleges megmérettetésen. A Tajti Ágnes, Hódi Kevin, Varga Szofi és Kubatovics Bella alkotta csapatnak is hét feladatot kellett megoldania. Az első próba során tíz gyerekszereplő leírását kapták meg, s oda kellett írniuk a mesebeli szüleik nevét, illetve a mesének a címét. A feladatok között kakukktojás keresés és igaz-hamis is volt, továbbá ki kellett találni, hogy az idézett mondatot egy sárkány vagy épp egy ördög mondja.

A Makói Katolikus Általános Iskola diákjai az első feladatot nagyon nehéznek tartották. Molnár Franciska portálunknak elmondta, a hetedik szereplőt meg sem nevezték, nem tudták eldönteni a kapott leírás alapján, hogy melyik mesében szerepelt. A Mesemanók csapatának mind a négy tagja elolvasta a feladott húsz mesét, vagyis sokat készült a Szekeres Jázmin, Molnár Ákos és Gruján Bendegúz alkotta kis csapat.

no images were found

Hódmezővásárhelyről indult el Horváth Tibor ötlete nyomán a mesevetélkedő még a kilencvenes években, s mára nyolc megyében, illetve Szlovákiában is meghirdetik alsó tagozatos gyerekeknek. „Minden fordulóban négy újabb mesét adunk meg a gyerekeknek, idén az első három fordulóban például Gárdonyi Géza műveiből készültek a gyerekek. Általában magyar népmesék közül válogatunk, de hazánk uniós csatlakozásának évében európai országok meséit adtuk meg” – tudtuk meg Horváth Tibortól. A verseny ötletgazdája úgy látja, az alsó tagozatosok nagyon fogékonyak a mesékre, hiszen óvodás korukban sokat hallanak, majd miután megtanulnak olvasni, újra felfedezik ezt a csodás birodalmat.

A vetélkedő megyei fordulóján kilenc csapat, szegedi, hódmezővásárhelyi, mórahalmi, szentesi és makói gyerekek vettek részt. Nem csupán el kellett olvasniuk a megadott meséket, illusztrációkat is készítettek, sőt egy mesét is kellett írniuk. A legjobban teljesítő csapat jut tovább az országos fordulóra, amit májusban a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben rendeznek meg.

no images were found

Előző sztori

Szegedi áruház mellé tették ki a kölyökkutyákat + FOTÓK

Következő sztori

A tavaszt ünneplik a liliomfák is a Széchenyi téren + FOTÓK