Pénteki programajánló: Irie Maffia a JATE-ban, nagykövet a füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

irie_maffiaIrie Maffia koncert lesz a JATE klubban, míg a dzsessz szerelmeseinek Paku Bea és a Standard Trió koncertjét ajánljuk pénteken. A füvészkertbe kilátogat India Magyarországi Nagykövete is.

A Grand Caféban 15 órától megrendezett Testeken át-sorozat második alkalmával rendezett szimpóziuma a tánc, a mozdulatművészet, a performansz és a színház testreprezentációival foglalkozik a 20. század elejétől napjainkig. Vendégek: Fuchs Lívia, Kiss Attila, Müllner András, Perovics Zoltán, Rényi András.

Itt és Most – A Polaroid alkímiája címmel az InstART csoport kiállítását nyitják meg a Reök palotában 17 órától. A Tóth Ego(n) István vezette InstART csoport tíz éve fogja össze a műfaj hazai elkötelezettjeit. A Reök Palota kiállítása sokrétű munkájukból ad ízelítőt. 13 alkotó 45 képe mutatja be a műfaj keresztmetszetét, különbüző technikákhoz való alkalmazhatóságát és a igazolja vissza a Polaroid létjogosultságát.

Ember, természet és harmónia címmel Őexc. Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövete tart előadást az SZTE Füvészkertben 18 órától. Gauri Shankar Gupta egy radzsasztáni kis faluban, Adzsitgarhban született. Tudományos pályafutása alatt Gupta megannyi aranyérmet és kiváló érdemrendet szerzett, s tagja az Institute of Company Secretaries of India-nak. Jelenleg Magyarország és Bosznia-Hercegovina indiai nagykövete. Könyvét, „Mongolia: The Land of Blue Skies” (Mongólia: A kék égbolt földje) 2007-ben adták ki Indiában. Később megjelent két verseskötetét, a „Droplets” (Cseppek), valamint a „Chand Lamhe”. Az előadás ingyenesen látogatható!

A VII. Kovács Zoltán Emlékest keretén belül néptánctalálkozó lesz az IH Rendezvényközpontban este hét órától. A belépőjegy elővételben 800, a helyszínen pedig 1000 forint, mely összeget a szervezők jótékony célokra fordítanak. A föllépő művészek hozzájárulnak a magyar néptánccal, népi énekléssel, hangszeres magyar népzenével foglalkozó fiatalok szakmai fejlődéséhez. Részletek ITT olvashatóak!

Füst Milán: Boldogtalanok című drámáját mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban péntek este. Füst Milán (1888-1967) Kossuth-díjas író, költő, drámaíró. A magyar szabadvers megteremtője. Legnagyobb prózai alkotása a Feleségem története, amelyet franciaországi megjelenése után 1965-ben Nobel-díjra is jelöltek. Legismertebb drámája az újsághír alapján született Boldogtalanok.
A színdarabról részletesen ITT olvashat!

Paku Bea és a Standard Trió koncertjét tekinthetjük meg a Millenniumi Kávéházban este 20 órától. A zenekar azzal a célkitűzéssel alakult, hogy felelevenítse az egykor szebb napokat is látott jazz népszerűségét, s hogy a jazz ismét képes legyen szórakoztatni fiatalokat és idősebbeket egyaránt. A hagyományos zongora, basszus és dob felállás Paku Bea énekével egészül ki, sajátos atmoszférát teremtve ezzel ennek a stílusnak.

Sad Kolibries koncert + Holalo/UNDorgrUND misszió vár mindenkit a Jazz Kocsmában este 20 órától. Örömzene után keserédes dallamok, a beugró csak 400 Ft!

A JATE Klubban Irie Maffia koncert lesz! A 2005-ben alakult Irie Maffia a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó hangzásvilágot hozott létre olyan újgenerációs kedvencek segítségével, mint a ghánai-magyar énekesnő Sena, a legeredetibb jamaikai ragga hanggal megáldott MC Columbo, és a reppsztár-családapa, MC Busa. A tizenegy tagú zenekar vezetője a harsonás Élő Márton (Dermot), aki közösen Horváth Gáspárral (Jumo Daddy), a zenekar másik alapítójával a zeneszerzésért is felel.

Retrock Band koncert lesz a Rongy Kocsmában 22 órától, utána szokás szerint Dj Boban húzza a talpalávalót. Belépőjegy: 300 Ft

Folyamatos kiállítások, programok:

Az identitás megőrzése az egyik célja az Újszegedi Képzőművészek XIII. Tavaszi Tárlatának, amelyen húsz alkotó mutatkozik be. A „Színek és fények a kertvárosból” címmel nyílt kiállításon három szobrász és tizenhét festő munkáit csodálhatják meg az érdeklődők a Bálint Sándor Művelődési Házban május 4-éig.

Fantasy Kiállítás

A Zero Art Cafeban május 11-ig „Fantasy” témakörű tárlat várja az érdeklődőket, zömmel szegedi, fiatal alkotók munkái tekinthetőek meg. “Mi az, aminek a képzelet sem szab határt? Aminek soha nincs vége és kezdete?Ami csak az elménkben él, mégis világokat foglal magába? Itt bármi lehetsz és bármit tehetsz a képzelet erejével. Betekintést nyerhetsz mások fantáziavilágába, angyalok és démonok között a végtelen világűrt meghódítva” – írják a kiállításról. Alkotók: Dorogi Péter, Higyisán Eszter, Kerpics Judit, Lőrinczy Judit, Mohai Zsófia, Nógrádi Claudia, Rácz Tamás, Rajnai Eszter, Tajthy Renátó és Treplán Gábor.

Ale Ildikó festőművész Versekben kerengő – Képek Simai Mihály költészetéhez című kiállítása május 4-éig tekinthető meg a Somogyi-könyvtárban. Ale Ildikó a természetelvűség és a nonfigurativitás határterületeit feszegető kompozíciói legtöbbször zenei és irodalmi élményvilágból merítkeznek. Motívumai, vizuális látomásai meditatív, misztikus világfelfogást tükröznek. Versekben kerengő című kiállításán a szöveg-kép kapcsolat átjárhatóságát vizsgálja.

Megmutatni a teret: Szeged szecessziós épületei – Illés Tibor fotókiállítása május 8-ig látható a Somogyi-könyvtár Internet-terében. Szeged szecessziós épületeiről készült fotókban gyönyörködhetnek a Somogyi-könyvtár Internet-terébe betérők. A teljes alakos épületfotók mellett oromdíszek, különleges ablakformák és részletek, mozaikképek, lépcsőházak és épületbelsők részletein időzhet tekintetünk. Ezek a részletek olykor az újdonság varázsával hatnak ránk, pedig hétköznapjainkban talán többször is elszaladunk némely épület előtt. Illés Tibor fotói ismert és olykor ismeretlen látószögből mutatják meg a teret, ahol élünk…

Szegeden harminc éve indult újra az éremverés, ezt ünneplik egy különleges tárlattal a Móra-múzeum kupolacsarnokában. A kollekció egyik különlegessége, hogy nem tematikus, hanem időrendben szemezget az alkotásokból, így soronként végignézve a kiállított darabokat látható, hogyan fejlődött a műhely. Külön tárolóban kapott helyet egy érdekes sorozat, a székesfehérvári Király-sor, amit 1987-ben kezdtek el készíteni az ottani éremgyűjtők megrendelésére. Az összesen harminchét éremből álló kollekciót együtt hazánkban még sehol nem láthatta a nagyközönség. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezete és Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde közös, „30 éve indult újra az éremverés Szegeden” című tárlata május 26-áig tekinthető meg a kultúrpalota kupolacsarnokában.

Hazánkban tizenkét szájjal és lábbal festő művész alkot, közülük négyen mutatkoznak be munkáikkal Szentmihályon, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az Újrafestett valóság című tárlaton Kránitzné Tóth Dóra, Kormos László, Deák Ferenc és Tápai Lajos műveit tekinthetik meg az érdeklődők április 19-éig. A tárlatról további részleteket itt olvashat!

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-áig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig. Ugyancsak az Agórában Vujcsin-Frányó Eszter „Szerbiai népviseletek” kiállítása is látogatható április 20-áig.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők a június 9-éig látogatható tárlaton.

A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a Reök-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Szentesen egyeztetett a helyi védelmi bizottság vezetése

Következő sztori

Magyar arany a cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján