Írjon nekünk

Kultúra

Négy könyvkülönlegesség lelt új gazdára Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

konyvorokbefogadas0_gsKönyvritkaságokat fogadtak örökbe szimbolikusan a hagyományokhoz híven a Szegedért Alapítvány díjazottjai a Somogyi-könyvtárban.

Az idei esztendő első örökbefogadási ünnepségén elhangzott, a Somogyi-könyvtárat 130 évvel ezelőtt, 1883. október 16-án nyitotta meg ünnepélyes keretek között I. Ferenc József, s a bibliotéka első igazgatója, Reizner János is köthető a Szegedért Alapítvány egyik idei díjazottjához, hiszen Fritz Mihály szobrász-éremművész őt ábrázoló alkotása a múzeum előtt található.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője elmondta, a Somogyi-könyvtár számára megtiszteltetés a szimbolikus örökbefogadás, s külön érdekessége, hogy a bibliotéka gyűjteményének értékes ritkaságaihoz valamilyen módon kötődnek is a Szegedért Alapítvány idei díjazottai. A köteteket ugyanis évről-évre úgy válogatják össze, hogy azok kapcsolódjanak az örökbefogadó hivatásához, tevékenységéhez.

A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik mellette az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be, tipikusan a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel. Az első örökbefogadó Gregor József volt, aki 2003-ban díszpolgárrá választásakor Liszt Ferenc „Revive Szégedin!”című zongora-átiratának eredeti kottakéziratát fogadta örökbe. Azóta már hatvanhét név sorakozik az örökbefogadási anyakönyvben.

Az ünnepségen Fritz Mihály szobrász- és éremművész, a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díjazottja egy úgynevezett „Dugonics-Analectát”, Dugonics András könyvtárának egy különleges dokumentumokat is rejtő kötetét fogadta örökbe. A több mint ötven különféle nyomtatványt is tartalmazó kötet 1906. óta van a könyvtár birtokában, ám csak 2010-es restaurálásakor derült ki, hogy fedő- és hátlapjába egyaránt egy-egy különleges dokumentumot rejtettek. A „Szózat a lelkészes községi jegyző urakhoz” című iratot 1848. április 10-én Temesváron nyomtatták. A másik rejtett ritkaság pedig egy 1849-es német nyelvű függetlenségi nyilatkozat, ez a könyv előtáblájában lapult.

A Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottja, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke Brill Azriel rabbi 1821-ben Budán héberül nyomtatott, mára egyetlen, épségben megőrzött Magyarország-leírását fogadta örökbe. A táblán feltüntették a vármegyéket és a fontosabb városokat, illetve azok népességét is. A különleges irat kétszer került a Somogyi-könyvtár birtokába, először egy ügyvéd elcsente, majd még az adományozás napján visszakérte, majd három évvel később a rabbi fia, Brill Armin ajándékozta a könyvtárnak 1901-ben.

konyvorokbefogadas07_gs

A tudományos kuratórium díjazottja, Penke Botond akadémikus, orvosi kémikus Kováts Mihály Medicina forensis vagy: Orvosi törvénytudomány című művének 1828-ban Pesten megjelent kiadásának olyan példányát fogadta örökbe, amely azért is különleges, mert egykor Kölcsey Ferenc tulajdonában volt.

Az ünnepségen Csernay László orvosprofesszor, a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Richard Wagner Parsifal című operájának Vaszy Viktor hagyatékából származó, különleges bejegyzéseket is őrző partitúrája fölött vállalt védnökséget az örökbefogadással.

Kommentek

Hírzóna

Eddig 24 ezren látták Máté Bence kiállítását Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 8-ig még megtekinthető az installáció.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét lehet pályázni a vásárhelyi Művésztelep műtermeire

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Főként festőművészek jelentkezését várják.

Tovább olvasom

Hírzóna

A világbékéért muzsikálnak Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Koncerttel és beszélgetéssel zárul a Művészetek Katedrája.

Tovább olvasom

Aktuál