Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Négy könyvkülönlegesség lelt új gazdára Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

konyvorokbefogadas0_gsKönyvritkaságokat fogadtak örökbe szimbolikusan a hagyományokhoz híven a Szegedért Alapítvány díjazottjai a Somogyi-könyvtárban.

Az idei esztendő első örökbefogadási ünnepségén elhangzott, a Somogyi-könyvtárat 130 évvel ezelőtt, 1883. október 16-án nyitotta meg ünnepélyes keretek között I. Ferenc József, s a bibliotéka első igazgatója, Reizner János is köthető a Szegedért Alapítvány egyik idei díjazottjához, hiszen Fritz Mihály szobrász-éremművész őt ábrázoló alkotása a múzeum előtt található.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője elmondta, a Somogyi-könyvtár számára megtiszteltetés a szimbolikus örökbefogadás, s külön érdekessége, hogy a bibliotéka gyűjteményének értékes ritkaságaihoz valamilyen módon kötődnek is a Szegedért Alapítvány idei díjazottai. A köteteket ugyanis évről-évre úgy válogatják össze, hogy azok kapcsolódjanak az örökbefogadó hivatásához, tevékenységéhez.

A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik mellette az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be, tipikusan a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel. Az első örökbefogadó Gregor József volt, aki 2003-ban díszpolgárrá választásakor Liszt Ferenc „Revive Szégedin!”című zongora-átiratának eredeti kottakéziratát fogadta örökbe. Azóta már hatvanhét név sorakozik az örökbefogadási anyakönyvben.

Az ünnepségen Fritz Mihály szobrász- és éremművész, a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díjazottja egy úgynevezett „Dugonics-Analectát”, Dugonics András könyvtárának egy különleges dokumentumokat is rejtő kötetét fogadta örökbe. A több mint ötven különféle nyomtatványt is tartalmazó kötet 1906. óta van a könyvtár birtokában, ám csak 2010-es restaurálásakor derült ki, hogy fedő- és hátlapjába egyaránt egy-egy különleges dokumentumot rejtettek. A „Szózat a lelkészes községi jegyző urakhoz” című iratot 1848. április 10-én Temesváron nyomtatták. A másik rejtett ritkaság pedig egy 1849-es német nyelvű függetlenségi nyilatkozat, ez a könyv előtáblájában lapult.

A Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottja, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke Brill Azriel rabbi 1821-ben Budán héberül nyomtatott, mára egyetlen, épségben megőrzött Magyarország-leírását fogadta örökbe. A táblán feltüntették a vármegyéket és a fontosabb városokat, illetve azok népességét is. A különleges irat kétszer került a Somogyi-könyvtár birtokába, először egy ügyvéd elcsente, majd még az adományozás napján visszakérte, majd három évvel később a rabbi fia, Brill Armin ajándékozta a könyvtárnak 1901-ben.

konyvorokbefogadas07_gs

A tudományos kuratórium díjazottja, Penke Botond akadémikus, orvosi kémikus Kováts Mihály Medicina forensis vagy: Orvosi törvénytudomány című művének 1828-ban Pesten megjelent kiadásának olyan példányát fogadta örökbe, amely azért is különleges, mert egykor Kölcsey Ferenc tulajdonában volt.

Az ünnepségen Csernay László orvosprofesszor, a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Richard Wagner Parsifal című operájának Vaszy Viktor hagyatékából származó, különleges bejegyzéseket is őrző partitúrája fölött vállalt védnökséget az örökbefogadással.

Tovább olvasom

Közélet

Hamarosan nyit a megújult Móra Ferenc Múzeum

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az utolsó simításokat végzik.

Tovább olvasom

Hírzóna

A szegedi templomokba is beköltözik az orgonák éjszakája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Filharmónia Magyarország jóvoltából.

Tovább olvasom

Kultúra

Vadászgörényt sétáltatott egy „gróf” Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Komédiások lepték el a Széchenyi teret.

Tovább olvasom

Aktuál