Bulvár

Négy évre ítélték a korrupt kecskeméti adóhivatali dolgozót

Négy évre ítélték a korrupt kecskeméti adóhivatali dolgozót

2013. április 4., csütörtök
Négy évre ítélték a korrupt kecskeméti adóhivatali dolgozót

Jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a kecskeméti adóhivatali dolgozót, aki kenőpénz fejében szabálytalanul intézte az adóraktári engedélyek kiadását vállalkozások számára.

A jelenleg 41 esztendős

Pongó István

1997-től dolgozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve elődeinél. A vádlott feladata volt - a kecskeméti regionális ellenőrzési központ egyik csoportvezetőjeként - többek között megvizsgálni, hogy az adóraktári engedélyért folyamodó vállalkozások telephelyei megfelelnek-e a jövedéki törvény előírásának. 2008 tavaszán egy soltvadkerti cég kért adóraktári engedélyt, ennek kiadását azonban megtagadták, mert a vállalkozásnak köztartozása volt. Az ügyben eljáró férfi felkereste a vádlottat azzal, megoldható-e, hogy mégis megkapják az engedélyt. A vádlott később egy személyes beszélgetés során közölte, hogy 300 ezer forint átadása és 100 ezer forint köztartozás kifizetése esetén a kft.-t terhelő többmilliós adóhátralék ellenére is megoldható az engedély kiadása. A megbeszélést követően a vádlott átvette a 300 ezer forintot, a cég számára pedig kiadták az engedélyt. Egy másik vállalkozás egyszerűsített adóraktári engedélyért folyamodott. Az eljárás ügyintézője a vádlott volt, aki közölte a kérelmezővel, hogy jövedéki tartozás miatt nem adható ki az engedély, és felajánlotta, 300 ezer forint fejében megoldja az ügyet. A vádlott 2008 júniusában egy kecskeméti benzinkútnál átvette a kenőpénzt, a vállalkozás pedig röviddel később megkapta az engedélyt. A táblabíróság kétrendbeli, fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.