Kultúra

Mérföldkőhöz érkezett Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása

Mérföldkőhöz érkezett Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása

2013. április 10., szerda
Mérföldkőhöz érkezett Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása

Elkészült az úgynevezett Pozíció, s ezzel egy újabb állomásához érkezett a „legszögedibb szögedi”, Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása. A vaskos, olasz nyelven írt kötetet Rupert József posztulátor adta át a egyházmegyének.

Kevés olyan nem egyházi ember van, akire tényleg fel lehet nézni, s életének minden területén megvalósította azt a keresztény eszményt, amelyet Jézus Krisztus hozott – indokolta

Gyulay Endre

, miért indította el

Bálint Sándor

boldoggá avatási eljárását még 2005-ben. A nyugalmazott megyés püspök azt tapasztalta, a szegedi néprajztudós élete az egész magyar társadalom számára példa lehet. Bálint Sándor életének több üzenete is van a mai kor embere számára, melyek közül kettőt emelt ki

Kiss-Rigó László

a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón. Ha nem vállalta volna nyíltan katolikus hitét, akkor magasabb pozícióba jutott volna a munkájában, a másikként a megyés püspök a család szerepéről szólt. Emlékeztetett, a néprajztudóst elhagyta felesége, később amikor súlyos beteg lett az asszony, visszafogadta és áldozatosan ápolta.

Rupert József

posztulátor, vagyis kérelmező, aki a boldoggá avatási eljárásnak a kinevezett tisztviselője elmondta, 1980-ban hunyt el Bálint Sándor, utána az egyházjog szerint öt évet kellett várni a boldoggá avatási eljárás elindításához.

Ahogy korábban írtuk

, a szeged-csanádi egyházmegye 2005-ben indította el ezt a hosszú folyamatot. Az összegyűjtött anyagokat 2007-ben küldték el a Vatikánba, ahol 2012-ben készült el az úgynevezett Pozíció, amit az ügyben eljáró Rupert József most hozott el Szegedre. A posztulátor a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, most egy csodára van szükség. „Addig nincs előrelépés Bálint Sándor ügyében, amíg fel nem tűnik egy csoda, például egy csodás gyógyulás, ami az ő közbenjárására történt” – fogalmazott. Természetesen ehhez is rengeteg adatra, például orvosi véleményekre van szükség, vagyis ekkor egy újabb hosszú bizonyítási eljárás kezdődik. „Fontos lenne az, hogy a népek tudják,hogy Bálint Sándor a boldoggá avatás felé halad, és terjesszék a hírét, mert ezzel tudják a legtöbbet segíteni” – fogalmazott a posztulátor.

Barna Gábor

, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és a Bálint Sándor Valláskutató Intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, kevesen tudnak arról, hogy milyen volt Bálint Sándor a „keresztény pedagógus, a férj, a családapa, a másokat szolgáló és a maga tetteit is folyamatosan Istenhez mérő ember”. Ebbe nyerhetnek bepillantást az általa összeállított, a néprajztudós gondolatait tartalmazó „Isten szolgája, Bálint Sándor, a szolgáló szeretet példaképe” című kiadványból. Hozzátette, az ő gondolataiból összeállított könyv segítséget nyújt ahhoz, hogy ismét megismerjük Bálint Sándort, felidézzük élete példáját, és ösztönzést adjon ahhoz, hogy imák hangozzanak el boldoggá avatásáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.