Mérföldkőhöz érkezett Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészült az úgynevezett Pozíció, s ezzel egy újabb állomásához érkezett a „legszögedibb szögedi”, Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása. A vaskos, olasz nyelven írt kötetet Rupert József posztulátor adta át a egyházmegyének.

Kevés olyan nem egyházi ember van, akire tényleg fel lehet nézni, s életének minden területén megvalósította azt a keresztény eszményt, amelyet Jézus Krisztus hozott – indokolta Gyulay Endre, miért indította el Bálint Sándor boldoggá avatási eljárását még 2005-ben. A nyugalmazott megyés püspök azt tapasztalta, a szegedi néprajztudós élete az egész magyar társadalom számára példa lehet.

Bálint Sándor életének több üzenete is van a mai kor embere számára, melyek közül kettőt emelt ki Kiss-Rigó László a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón. Ha nem vállalta volna nyíltan katolikus hitét, akkor magasabb pozícióba jutott volna a munkájában, a másikként a megyés püspök a család szerepéről szólt. Emlékeztetett, a néprajztudóst elhagyta felesége, később amikor súlyos beteg lett az asszony, visszafogadta és áldozatosan ápolta.

Rupert József posztulátor, vagyis kérelmező, aki a boldoggá avatási eljárásnak a kinevezett tisztviselője elmondta, 1980-ban hunyt el Bálint Sándor, utána az egyházjog szerint öt évet kellett várni a boldoggá avatási eljárás elindításához. Ahogy korábban írtuk, a szeged-csanádi egyházmegye 2005-ben indította el ezt a hosszú folyamatot. Az összegyűjtött anyagokat 2007-ben küldték el a Vatikánba, ahol 2012-ben készült el az úgynevezett Pozíció, amit az ügyben eljáró Rupert József most hozott el Szegedre. A posztulátor a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, most egy csodára van szükség. „Addig nincs előrelépés Bálint Sándor ügyében, amíg fel nem tűnik egy csoda, például egy csodás gyógyulás, ami az ő közbenjárására történt” – fogalmazott. Természetesen ehhez is rengeteg adatra, például orvosi véleményekre van szükség, vagyis ekkor egy újabb hosszú bizonyítási eljárás kezdődik. „Fontos lenne az, hogy a népek tudják,hogy Bálint Sándor a boldoggá avatás felé halad, és terjesszék a hírét, mert ezzel tudják a legtöbbet segíteni” – fogalmazott a posztulátor.

Barna Gábor, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és a Bálint Sándor Valláskutató Intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, kevesen tudnak arról, hogy milyen volt Bálint Sándor a „keresztény pedagógus, a férj, a családapa, a másokat szolgáló és a maga tetteit is folyamatosan Istenhez mérő ember”. Ebbe nyerhetnek bepillantást az általa összeállított, a néprajztudós gondolatait tartalmazó „Isten szolgája, Bálint Sándor, a szolgáló szeretet példaképe” című kiadványból. Hozzátette, az ő gondolataiból összeállított könyv segítséget nyújt ahhoz, hogy ismét megismerjük Bálint Sándort, felidézzük élete példáját, és ösztönzést adjon ahhoz, hogy imák hangozzanak el boldoggá avatásáért.

Előző sztori

LMP: A városi távhőszolgáltatás fejlesztéséből nem lesz árcsökkenés

Következő sztori

Nézőpont: Fidesz-KDNP 40, MSZP 15, Jobbik 14 százalék