Közélet

Kisebb károkat okozott az éjszakai földmozgás

Kisebb károkat okozott az éjszakai földmozgás

2013. április 23., kedd
Kisebb károkat okozott az éjszakai földmozgás

Az elsődleges vizsgálatok szerint a legtöbb kárt a Heves megyei Tenk településen okozta az éjszakai földrengés, itt mintegy ötven ház károsodott, személyi sérülésről nem érkezett bejelentés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden reggel az MTI-vel. Épületsérüléseket jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről és Tarnabodról is.

A közlemény szerint Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a katasztrófavédelem műveletirányítási központjához. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a rengést követően helyszíni szemle során mérte fel ezeket. A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül ötven ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló kiszakadt a helyéről. Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit. Épületsérüléseket jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás. A földrengés okozta károk pontos felmérése a megyei polgári védelmi főfelügyelő irányításával kedd reggel kezdődik meg. Kedd hajnalban, 0 óra 28 perckor a Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek lakossági hívások - áll a közleményben.

Kiszely Márta

, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról. Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.