Közélet

Ingyenessé tenné az első nyelvvizsga díját a Jobbik

Ingyenessé tenné az első nyelvvizsga díját a Jobbik

2013. április 5., péntek
Ingyenessé tenné az első nyelvvizsga díját a Jobbik

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy az állam vállalja át mindenki számára az első középfokú állami nyelvvizsga vizsgadíját, ezzel is elősegítve a magyar emberek idegennyelvtudásának bővülését - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Farkas Gergely képviselő.

Az erről szóló határozati javaslatban - amelyet hétfőn nyújtanak be az Országgyűlésnek - felkérik a kormányt, hogy szeptember 30-ig alkosson rendeletet, amelynek értelmében minden magyar állampolgár számára alanyi jogon biztosítják a középfokú állami 'C' típusú, vagy az azzal egyenértékű 'A' és 'B' típusú nyelvvizsgák első vizsgaalkalma díjának állami finanszírozását. A Jobbik számításai szerint ez évente körülbelül 6 milliárd forintos terhet jelentene a költségvetésnek.

Farkas Gergely

emlékeztetett: egy felmérés szerint az Európai Unióban a magyarok az utolsó helyen állnak az idegennyelv-ismeret terén, a lakosság 65 százaléka a magyaron kívül semmilyen más nyelven nem beszél. A Jobbik szerint a nyelvvizsga több tízezer forintos vizsgadíjának átvállalása egy széles társadalmi réteg számára jelenthetne segítséget az első nyelvvizsga megszerzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.