Gyöngyösi: Izrael kitiltja parlamentjéből, az USA listázza az etnikumait

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegeden beszélt a jobbikos országgyűlési képviselő arról, hogy javaslata az USA és Izrael törvénykezését illetően merőben liberális felvetés volt.

Országjáró körútjának utolsó állomása volt Gyöngyösi Mártonnak, jobbikos országgyűlési képviselőnek Szeged. Amint az a lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, azért tartotta az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkező parlamenti képviselők összeírását felvető politikus azért döntött az országjárás mellett, mert szerinte az országos média és a politikai közélet eltereli a figyelmet a sorskérdésekről. „A kettős állampolgárságú képviselők nemzetbiztonsági kockázatának felvetése olyan hisztériát váltott ki, ami az érdemi párbeszéd lehetőségét teljesen lehetetlenné tette. Ezért döntöttünk úgy, hogy a médiát, a közéletet kihagyva a lakosságot szólítjuk meg, és mondjuk el a problémákat. A kettős állampolgárságú képviselők kérdése nem tabu más országokban. Izraelben törvény tiltja a parlamentben, hogy kettős állampolgár legyen egy képviselő, az Egyesült Államokban pedig listázzák a képviselőket vallás, etnikai hovatartozását és állampolgárságot illetően. A Jobbik felvetése így kifejezetten egy liberális gondolat” – mondta el a sajtótájékoztatón Gyöngyösi.

A parlamenti képviselő kifejtette azt is, hogy azért emelték ki e körből az izraeli-magyar kettős állampolgárságú képviselők okozta nemzetbiztonsági kockázatot, mert egyrészről Izrael 1948 óta folyamatosan szembe megy, és megsérti a nemzetközi jogot. Másrészről azért, mert 2007-ben Simon Perez nyíltan kijelentette, hogy Magyarország egy potenciális felvásárlási célpont számukra, erre a kijelentésére egyetlen diplomáciai válasz sem érkezett. A politikus példaként említette a sukorói kaszinó ügyét, melyben jelentősen sérültek volna az állam érdekei, és amelyik ügyben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök is közre játszott, és az ügy lebonyolítója Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnöke volt, akinek a legfontosabb feladata lenne a magyar vagyon védelme.

Előző sztori

Verseivel emlékeztek Juhász Gyulára, Szeged költőjére + FOTÓK

Következő sztori

Újra iskolapadban a Nobel-díjas tudós + FOTÓK