Írjon nekünk

Egyetem

Geotermikus fűtési rendszer épül Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

geotermikusÚjszegedi és szegedi termálkör létesül az SZTE, az SZBA, valamint az NGSZ részvételével. Éves szinten 80-100 millió forint megtakarítást remélnek.

A közeljövőben megkezdődhet Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektje – tudatta a SZEGEDma.hu-val Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója.

A szakember emlékeztetett: a Tisza-parti universitas 2010-ben hirdette meg a „Zöld Egyetem” programot, melynek keretében igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére, illetve arra, hogy az egész magyar felsőoktatás számára mintaértékű programokat fejlesszen. 2012-ben a „Zöld Egyetem” világrangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 52. (2011-ben 67.) helyet, az európai egyetemek rangsorában pedig a 15. (2011-ben 21.) helyet foglalta el. A hamarosan induló program még előrébb mozdíthatja az intézményt ezeken a listákon. „Az épített környezet, a központi infrastruktúra hatékonyabbá tétele, megújuló energiaforrásokkal történő kiegészítése, a korszerűtlen rendszerek felújítása, lecserélése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése kiemelt célként szerepel a tervek között” – fogalmazott a főigazgató.

Az előzményekkel kapcsolatban elmondta, pályázatot nyújtott be a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány, melyben a Szegedi Tudományegyetem projektpartnerként vett részt. Ennek eredményeként engedélyes műszaki tervek szintjéig kidolgozottan igazolódott, hogy Szeged hidrogeológiai adottságai lehetőséget biztosítanak gazdaságosan üzemeltethető geotermikus rendszer megépítésére. A terv egy szegedi és egy újszegedi kör megvalósítását javasolta. A tervezett két termálkör megvalósítása eddig váratott magára. Az energiaárak és igények folyamatos növekedése mellett keresni kellett a megoldásokat az energiaköltségek csökkentésére – így a szakember.

geotermikus02

„A korábbi tanulmányok és az elvégzett új elemzések megerősítették, hogy az intézmények hőenergia-igényét részben kielégítő, a gázfelhasználáshoz képest fajlagosan olcsóbb szolgáltatást nyújtó geotermikus rendszer megvalósítása és hosszú távú működtetése megvalósítható. A Szegedi Tudományegyetem mellett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata konzorciumot alakítva írta ki a megvalósításhoz szükséges nyílt közbeszerzési eljárást. A fejlesztés megvalósulásával biztosítani tudjuk a geotermikus hőszolgáltatást kezdetben 36 jelentős szegedi és újszegedi közintézmény számára” – árulta el Majó Zoltán.

A projekt célja – tette hozzá – a mindenkori földgázalapú hőenergia-szolgáltatást részben vagy egészben kiváltva olcsóbb megoldást nyújtani az igénybe vevők számára, illetve a megújuló energia használatával csökkenteni az üvegházi gázok kibocsátását. A szolgáltatáshoz első körben a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata csatlakozik, de a későbbiekben lehetőséget nyújtanak a Csongrád Megyei Kormányhivatal, illetve a Szegedi Sport és Fürdők Kft. egyes objektumainak a rendszerhez való kapcsolódásához is.

„A geotermikus kaszkádrendszer egyébként úgy működik, hogy a termálkútból nyert kb. 85-90 Celsius-fokos víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe. Ott a meglévő fűtési rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül (a kazán helyett) felfűti az épület fűtővizét. Ezzel az épület fűtése az időjárástól és a meglévő fűtési rendszer jellemzőitől függően részben vagy egészben biztosított. Amennyiben többlethőigény jelentkezik, akkor az automatika önműködően bekapcsolja a kazánt, amely a termálvíz által már felmelegített rendszerben keringő fűtővizet a szükséges hőmérsékletre fűti fel” – mutatta be a működést a főigazgató. Hozzáfűzte: nyílt közbeszerzési eljárás keretében a szolgáltatás biztosításának lehetőségét a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. nyerte meg.

A tervezett megvalósítás költségvetése 3,254 milliárd forint. A szakemberek úgy számolnak, a technológiából adódóan a csökkenő gázfelhasználás mellett a kazánok és a hő-távvezetékek veszteségei is kiküszöbölhetők, így a jelenlegi gázfűtés költségeihez képest 30 százalék körüli megtakarítás várható, ami éves szinten 80-100 millió forint közötti összeget jelenthet.

A Szegedi Tudományegyetem mint a konzorcium gesztora a rendszer közel 80 százalékos felhasználója lesz. A kivitelezési munkák, a kútfúrások 2013 második negyedévében indulnak – közölte Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgató.

Egyetem

Rangos tudományos szaklap számolt be szegedi kutatók eredményéről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Elsőként foglalkozott az emberi agykéreg egyik speciális kapcsolatával.

Tovább olvasom

Egyetem

Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az alapkőletételre január 21-én, kedden kerül sor.

Tovább olvasom

Egyetem

Nemzetközi oktatásfejlesztési program indult az SZTE részvételével

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Uniós támogatással.

Tovább olvasom

Aktuál