Gazdaság

Geotermikus fűtési rendszer épül Szegeden

Geotermikus fűtési rendszer épül Szegeden

2013. április 11., csütörtök
Geotermikus fűtési rendszer épül Szegeden
geotermikus

Újszegedi és szegedi termálkör létesül az SZTE, az SZBA, valamint az NGSZ részvételével. Éves szinten 80-100 millió forint megtakarítást remélnek.

A közeljövőben megkezdődhet Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektje – tudatta a SZEGEDma.hu-val

Majó Zoltán

, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója. A szakember emlékeztetett: a Tisza-parti universitas 2010-ben hirdette meg a „Zöld Egyetem” programot, melynek keretében igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére, illetve arra, hogy az egész magyar felsőoktatás számára mintaértékű programokat fejlesszen. 2012-ben a „Zöld Egyetem” világrangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 52. (2011-ben 67.) helyet, az európai egyetemek rangsorában pedig a 15. (2011-ben 21.) helyet foglalta el. A hamarosan induló program még előrébb mozdíthatja az intézményt ezeken a listákon. „Az épített környezet, a központi infrastruktúra hatékonyabbá tétele, megújuló energiaforrásokkal történő kiegészítése, a korszerűtlen rendszerek felújítása, lecserélése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése kiemelt célként szerepel a tervek között” – fogalmazott a főigazgató. Az előzményekkel kapcsolatban elmondta, pályázatot nyújtott be a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány, melyben a Szegedi Tudományegyetem projektpartnerként vett részt. Ennek eredményeként engedélyes műszaki tervek szintjéig kidolgozottan igazolódott, hogy Szeged hidrogeológiai adottságai lehetőséget biztosítanak gazdaságosan üzemeltethető geotermikus rendszer megépítésére. A terv egy szegedi és egy újszegedi kör megvalósítását javasolta. A tervezett két termálkör megvalósítása eddig váratott magára. Az energiaárak és igények folyamatos növekedése mellett keresni kellett a megoldásokat az energiaköltségek csökkentésére – így a szakember.

geotermikus02

„A korábbi tanulmányok és az elvégzett új elemzések megerősítették, hogy az intézmények hőenergia-igényét részben kielégítő, a gázfelhasználáshoz képest fajlagosan olcsóbb szolgáltatást nyújtó geotermikus rendszer megvalósítása és hosszú távú működtetése megvalósítható. A Szegedi Tudományegyetem mellett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata konzorciumot alakítva írta ki a megvalósításhoz szükséges nyílt közbeszerzési eljárást. A fejlesztés megvalósulásával biztosítani tudjuk a geotermikus hőszolgáltatást kezdetben 36 jelentős szegedi és újszegedi közintézmény számára” – árulta el Majó Zoltán. A projekt célja – tette hozzá – a mindenkori földgázalapú hőenergia-szolgáltatást részben vagy egészben kiváltva olcsóbb megoldást nyújtani az igénybe vevők számára, illetve a megújuló energia használatával csökkenteni az üvegházi gázok kibocsátását. A szolgáltatáshoz első körben a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata csatlakozik, de a későbbiekben lehetőséget nyújtanak a Csongrád Megyei Kormányhivatal, illetve a Szegedi Sport és Fürdők Kft. egyes objektumainak a rendszerhez való kapcsolódásához is. „A geotermikus kaszkádrendszer egyébként úgy működik, hogy a termálkútból nyert kb. 85-90 Celsius-fokos víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe. Ott a meglévő fűtési rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül (a kazán helyett) felfűti az épület fűtővizét. Ezzel az épület fűtése az időjárástól és a meglévő fűtési rendszer jellemzőitől függően részben vagy egészben biztosított. Amennyiben többlethőigény jelentkezik, akkor az automatika önműködően bekapcsolja a kazánt, amely a termálvíz által már felmelegített rendszerben keringő fűtővizet a szükséges hőmérsékletre fűti fel” – mutatta be a működést a főigazgató. Hozzáfűzte: nyílt közbeszerzési eljárás keretében a szolgáltatás biztosításának lehetőségét a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. nyerte meg. A tervezett megvalósítás költségvetése 3,254 milliárd forint. A szakemberek úgy számolnak, a technológiából adódóan a csökkenő gázfelhasználás mellett a kazánok és a hő-távvezetékek veszteségei is kiküszöbölhetők, így a jelenlegi gázfűtés költségeihez képest 30 százalék körüli megtakarítás várható, ami éves szinten 80-100 millió forint közötti összeget jelenthet. A Szegedi Tudományegyetem mint a konzorcium gesztora a rendszer közel 80 százalékos felhasználója lesz. A kivitelezési munkák, a kútfúrások 2013 második negyedévében indulnak – közölte Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.