Írjon nekünk

Közélet

Az MSZP fideszes mutyit, a Fidesz rezsicsökkentést emleget (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

sajttaj01_gsNem ért egyet a baloldal a távhőszolgáltatás fejlesztésére irányuló koncepcióval, az SZTE-n futó projektet tartanák követendő példának. Bohács Zsolt közleményében azonban kiállt mellette.

Míg szerdán az LMP kritizálta a közgyűlés elő kerülő távhőszolgáltatással kapcsolatos előterjesztést, addig a testületi ülés előtt egy nappal a baloldal is kifejtette véleményét a „Tulajdonosi hozzájárulások biomassza tüzelésű fűtőmű és kooperációs távfűtési vezeték megépítéséhez” című előterjesztésről.

A nyilvánosság számára hozzáférhető anyagokból nem derül ki, hogy ez miért lenne jó a szegedieknek, s nem derül ki az sem, miért lenne jó, ha a lakótelep közepére engednének erőművet építeni – közölte Solymos László. Az alpolgármester hiányolta a környezetvédelmi és egészségügyi hatástanulmányokat, illetve az sem világos számára, hogy a tervezett beruházás valóban járna-e díjcsökkentéssel. „Amennyiben lennének is díjcsökkentő hatásai a beruházásnak, az sem biztos, hogy a szegediek ezt érezhetnék, hiszen a távhődíjat nem a szegedi önkormányzat állapítja meg, hanem a fejlesztési miniszter” – jegyezte meg Solymos. Vagyis, ha a beruházás járna is valamiféle gazdasági előnnyel, ennek ellenére nem csökkennének a lakosok által fizetendő díjak.

„Az viszont kiderül az előterjesztési anyagokból, hogy a közbeszerzési szabályok kijátszásával szeretnék a Fidesz-közeli vállalkozót újra helyzetbe hozni, miközben a város résztulajdonában álló hőszolgáltató Kft.-t pedig elköteleznék hosszú évekre, hogy ettől az egyébként Simicska Lajos közeli vállalkozót vásárolja az erőmű a fűtéshez szükséges alapanyagokat” – jelentette ki. Hozzátette, hogy a termálvíz használati melegvízként történő felhasználásának hatásai sem ismertek. Egy évtizede, amikor hasonló próbálkozások voltak, büdös és sárga víz folyt a csapokból.

Nagy Sándor, a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság alelnöke leszögezte, az előterjesztést benyújtó felel annak tartalmáért. „Itt is olyan előterjesztéssel van dolgunk, amit a SZENERGOTT Kft. írt, és Bohács Zsolt képviselő úr terjesztett a közgyűlés elé” – jegyezte meg.

Nagy Sándor elmondta, az kiderül az előterjesztésből, hogy mind a használati melegvíz termálvízzel történő kiváltásához, mind a lakótelep közelébe létesítendő erőmű megépítéséhez pályázati támogatást kíván igénybe venni a SZENERGOTT. Ebből az következik szerinte, hogy léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, anélkül nem lehet pályázatot benyújtani. „Ezeknek a hiányában a közgyűlés nem dönthet a kérdésről, ezért a mai városüzemeltetési bizottságon én azt javasoltam, hogy a közgyűlés tagjai még a mai nap folyamán kapják meg ezeket a tanulmányokat” – mondta el a bizottsági alelnök.

A Szegedi Tudományegyetem termál hőre alapuló hőenergia-beszerzési pályázatát hozta fel példaként Nagy Sándor, amivel az egyetemnek közel 30%-os hődíjmegtakarítást eredményez az egyetem számára ott, ahol ez a rendszer működni fog. Közölte, ezt a példát kellene követnie a városnak is, hiszen pénzügyi megtakarítással is jár, illetve a kivitelező vállalta, hogy visszasajtolja a termálvizet. „Az a javaslatunk, hogy készítse elő a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a várossal együttműködve egy olyan közbeszerzési eljárásnak a kiírását, ami alapján később le lehet folytatni egy olyan közbeszerzési eljárást, ami valóban megtakarítást hoz a szegedieknek” – jelentette be Nagy Sándor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a sürgősségi indítványhoz Mózes Ervin címzetes főjegyző több törvényességi észrevételt is tett.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az alábbi közleményt juttatta el portálunkhoz:

“A szegedi lakosoknak tisztában kell lenniük vele, hogy a biomassza fűtőmű tervezett beruházása, a biomassza alapú energiaellátás és a geotermikus alapú használati melegvíz-előállítás megvalósítása az ő érdekeiket szolgálja, az ő életkörülményeiket teszi jobbá. A magánberuházó erre vonatkozó kezdeményezése mindenben megfelel a jogszabályi követelményeknek és egyéb feltételeknek, így az önkormányzattól kért tulajdonosi hozzájárulások megadásának nincs semmiféle akadálya.

Az ENERGOTT Kft., a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben érdekelt szakmai befektető Alfa-Nova Kft. többségi tulajdonosa által alapított SZENERGOTT Távhőtermelő Kft. geotermikus és biomassza alapú energiaellátást kíván megvalósítani a szegedi távhőszolgáltatásban. A SZENERGOTT Kft. magánberuházásként, saját, valamint pályázati forrásokból kívánja megvalósítani a közel 4 milliárd forint értékű fejlesztést, amely így Szeged legnagyobb megvalósuló termelő infrastrukturális beruházása lehet 2002 óta!

Ez a fejlesztés egyrészt legalább 50 új munkahelyet teremt Szegeden, azaz minimálisan ennyi szegedi embernek ad munkát. amire nem volt példa azóta, amióta az MSZP-s Botka László a polgármester. Mindemellett a fejlesztés egy forintjába sem kerül a szegedi önkormányzatnak, a szegedi lakosságnak. Sőt, a magánberuházó Szegedet gyarapítja, hiszen az SZKT tulajdonában álló területért, melyen a biomassza fűtőmű épülhet, bérleti díjat, ezenfelül építmény- és iparűzési adót is fizet! A beruházás semmiféle környezetterheléssel nem jár, nem szennyezi a levegőt. A biomassza fűtőmű tüzelőanyagának szállítása a MÁV Rókusi Pályaudvar területén keresztül biztosítható, így a lakóterületek elkerülésével valósul meg, nem zavarja a szegediek nyugalmát és mindennapjait.

A biomassza-erőmű nem terheli a Szegedet ivóvízzel ellátó rétegeket sem. A hálózati ivóvizet eddig is a föld alatti kutakból nyertük. A SZENERGOTT Kft. által megvalósítandó megoldással a kitermelt termálvíz megfelelő kezelés után közvetlenül a használati melegvíz-igények kielégítését szolgálná. A termálvíz így hálózati ivóvízből előállított használati meleg vizet vált ki, tehát éppen ugyanannyival csökken a város ivóvizét biztosító rétegek igénybevétele.

Legalább ennyire fontos, hogy a beruházás megvalósulása tovább csökkentheti a szegedi családok rezsiköltségeit, hiszen olcsóbbá teszi mind a fűtést, mind a meleg vizet. Néhány számadat ennek bizonyítására! A biomassza alapon előállított hő ára 2013. januári árszinten 3200 Ft/GJ, míg a földgáz alapon előállított hő jelenlegi, támogatással együtt elismert 5297 Ft/GJ költsége ennek csaknem a duplája! A geotermikus alapon szolgáltatott használati meleg víz ára 2013. januári árszinten 689,4 Ft/köbméter, szemben a támogatott 924 Ft/köbméter víz+melegítési díjjal. Ez óriási különbség, egyértelmű, hogy a program hatalmas könnyebbséget jelenthetne a szegedi lakosoknak, sokkal több maradna a pénztárcájukban. A két fejlesztés együttesen mintegy 32 százalékkal csökkentheti a szegedi távhőszolgáltatás földgázfelhasználását, ennek figyelembevételével összességében 10 százalék körüli költségcsökkenés érhető el.

Egyértelmű tehát, hogy a fejlesztés Szeged önkormányzatának és a lakosságnak a javát szolgálja. Jó lenne, ha a szocialisták végre nem mennének ezzel szembe, és befejeznék az emberek riogatását” – írja közleményében Bohács Zsolt.

Közélet

Nyárra elkészül a fedett uszoda az Etelka soron

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szabadstrand lesz a Laposon – derült ki a Közéleti Kávéházban csütörtökön.

Tovább olvasom

Hírzóna

II. Erzsébet jóváhagyásával életbe lépett a Brexit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Így az Egyesült Királyság január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor rendezett módon, ratifikált megállapodással kilép az Európai Unióból.

Tovább olvasom

Közélet

Valentin-napi játékra hívja a szerelmeseket a Szegedi Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Különleges Valentin-napi játékra hívja a szerelmeseket a Szegedi Szabadtéri. Február 1-től 14-ig a Reök-palota előtt felállított postaládába várják a szerelmes üzeneteket, fogadalmakat. A legszerencsésebb párok ajándékcsomagokkal, backstage-bejárással, sőt a West Side Story páros belépőjével is gazdagabbak lehetnek. Elindult a Valentin-napi bérletakció is, így egy meglepetéssel több emlékezetes estét adhatunk.

Tovább olvasom

Aktuál