Közélet

Csúszásban a szegedi közbringa

Csúszásban a szegedi közbringa

2013. április 4., csütörtök
Csúszásban a szegedi közbringa

Még várnunk kell hazánk első kölcsönbicikli-rendszerének elindítására, ugyanis a Citybike lelkének számító szoftver még tesztelésre szorul. A tervek szerint még ebben a hónapban elkezdik kihelyezni a tárolókat és az érintőképernyős konzolokat.

Április második felében kezdik el a Citybike-rendszerhez kapcsolódó kerékpártárolók kihelyezését Szegeden – tájékoztatta portálunkat

Szabó László

projektmenedzser.

Ahogy megírtuk

, tavaly őszre, majd 2013 március közepén tervezték a lakosság által nagyon várt kölcsönbringa-rendszer elindítását, viszont a speciális, saját fejlesztésű szoftvert még tesztelik, ez a csúszás oka. „A legfontosabb, hogy háttérszoftver megfelelően működjön, össze kell hangolnunk a netbankos és mobiltelefonos fizetést, továbbá a nyomkövető- és a felhasználóazonosító rendszernek a működését” – magyarázta Szabó László. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a mobilos fizetés után harminc másodpercen belül le kell hogy bonyolódjon az adatszolgáltatás jogosultságának leellenőrzése, és a ezután vihető a kerékpár. Szabó László elmondta, Magyarországon még nincs hasonló működő rendszer, s mivel maguk fejlesztik a szoftvert, akadnak „gyermekbetegségek”. Hozzátette, természetesen már létező nyugat-európai rendszereket is megvásárolhattak volna, de a saját fejlesztés sokkal olcsóbb. A projektmenedzser úgy kalkulál, hogy április második felében kezdik el kihelyezni tárolókat és a konzolokat, s ezzel a munkával körülbelül másfél hónap alatt végezhetnek. A nyári turistaszezon startjára biztosan működni fog a Citybike a napfény városában. Hazánk első kölcsönbringa rendszerét pályázati forrás segítségével építik ki. A Sund Magyarország Kft. a Dél-alföldi Regionális Operatív Program pályázatán nyert 45 millió forintot, további 21 milliós önerővel készül a nemzetközi szintű kerékpár-kölcsönzési szolgáltatás kialakítása. A tervek szerint a város tizenkét pontján, könnyen felállítható mobil utcai tárolókban helyezik el a kerékpárokat, amelyeket elsősorban a városba látogató turisták, a szegedi egyetemisták, az SZTE dolgozói és a szegediek használnának. Az árakat barátságosak: az ingyenes regisztráció után 200 forintba kerül majd egy óra, 800 forintba pedig az egész napos használat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.