Április 30-ig megtörténik az elsősök osztályokba sorolása

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 30-ig megtörténik minden elsős osztályba sorolása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ valamennyi tanköteles tanuló körzeten belüli elhelyezéséről gondoskodik – mondta Marekné Pintér Aranka, a Klik vezetője szombaton az MTI-nek.

A Klik vezetője kifejtette: korábban az önkormányzatok hasonló módon, a jelentkezések és beiratkozások után helyezték el a gyerekeket. Ennek megfelelően indít fenntartó osztályokat, határozza meg a létszámokat – mondta, hozzátéve: változás csak annyiban történt, hogy az idén azonnal nyilvánosságra hozták a beiratkozási adatokat.

A Kliknek, mint fenntartónak ugyanaz a feladata, mint eddig az önkormányzatoknak volt, hogy gondoskodjon minden tanköteles korú gyermek elhelyezéséről. A létszám valóban nőtt, ami abból adódik, hogy hatéves korral kezdődik majd az iskolába lépés, és a tavalyról visszatartott hétévesek is megjelennek a rendszerben – jelezte.

Marekné Pintér Aranka hozzátette: a fenntartói szándék, ahogy korábban is, most is ugyanaz, azaz létszámhoz igazított osztályok indításával operálnak. Ugyanakkor míg korábban a fenntartónak lehetősége volt eltérni a maximális osztálylétszámtól, amivel a fenntartók jellemzően éltek is, addig az új köznevelési törvény ezt a passzust nem tartalmazza. Ennek módosítása, egyéni képviselői indítványként már a parlament előtt van – hangsúlyozta.

Kitért arra is: ez a módosítás sem azt a célt szolgálja, hogy zsúfoltság legyen, hanem azt, hogy megmaradjon a fenntartók számára az eddigi gyakorlat. Megjegyezte: minden tanuló osztályba sorolásának április 30-ig meg kell történnie, és a szülők eddig az időpontig határozatot kapnak, hogy gyermekük felvételt nyert-e az általuk megjelölt helyre. Ha a megjelölt hely nem a körzetes kötelező beiskolázást biztosító intézmény, akkor adott körzetben kell megtalálni az elhelyezést. Ez sem újdonság azonban, hiszen évek óta vannak olyan iskolák, ahová többszörös a túljelentkezés – mondta a Klik vezetője, aki megerősítette: mindenkinek meg fogják találni a helyét.

Marekné Pintér Aranka kijelentette: szomorú, ha ezt a kérdést vásári témává teszi bármelyik politikai erő, ugyanis most a szülőket inkább megnyugtatni kell. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a kormány nem tette meg a szükséges előkészületeket ahhoz, hogy az első osztályba jelentkezőknek legyen helyük az általános iskolákban. Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján ezért azt javasolta: nyithassanak új osztályokat azok az általános iskolák, amelyekbe többen jelentkeztek a meglévő helynél.

A PM elnökségi tagja azt is kezdeményezte, hogy a 2007 nyarán születettek maradhassanak az óvodákban, így csökkenne az első osztályba jelentkezők száma. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan kötelező lesz az óvodáztatás a hároméves gyermekek számára annak ellenére, hogy jelenleg ezen intézményekben sincs elegendő férőhely, így vélhetően azért kell a 2007 nyarán születetteknek iskolába menniük, hogy helyük szabaddá váljon az óvodában.

Default thumbnail
Előző sztori

Fazekas Sándor: a hungarikumok a nemzeti egység megjelenítői

Default thumbnail
Következő sztori

Megbecsülésükért küzdenek az alapellátó orvosok

Legutóbbi hasonló cikkek