Közélet

Magyar-szerb együttműködéssel új ruhát kap a Gróf-palota

Magyar-szerb együttműködéssel új ruhát kap a Gróf-palota

2013. április 5., péntek
Magyar-szerb együttműködéssel új ruhát kap a Gróf-palota

Magyar-szerb határmenti turisztikai és örökségvédelmi együttműködés indul Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában címmel, melynek keretében felújításra kerül a szegedi műemlékké nyilvánított Gróf-palota tetőszerkezete és a világörökségi védettségű, csodaszép szabadkai zsinagóga északi homlokzata.

Zana Attila

, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának beruházási csoportvezetője portálunknak elmondta, IPA projektről van szó, amelynek általános célja a határon átnyúló közös kulturális, társadalmi, gazdasági kapcsolatok erősítése, konkrétan pedig a két ország szecessziós kincseinek feltárása, felújítása, megőrzése és megismertetése a közönséggel. A sikeres pályázatot követően megtörtént a szerződéskötés a támogató szervezettel és a vezetőpartner Szeged, illetve a projektpartnerek, Szabadka és Zenta között is. Innentől kezdve a megvalósítás pénzügyi háttere adott.

Megújul a Gróf-palota

Szegeden a szükséges szerződések megkötése után a közeljövőben megkezdődnek az érdemi, kivitelezési, tervezési, kiadvány-szerkesztési munkálatok. Az idén 100 éves Gróf-palota tetőrekonstrukciója valósul meg a fedélszék megerősítésével és a tetőfedés cseréjével, mely az épület állagának megóvása érdekében halaszthatatlan. A tetőzet jellegzetes Zsolnay- kúpcserepei eredeti minták alapján kerülnek legyártásra. Ez kb. egy 30 milliós beruházás, a tervek rendelkezésre állnak, a szükséges engedélyeket is beszerezték, a jó idő beköszöntével megkezdődik, és még az idén be is fejeződik a kivitelezés. A projekt részeként elkészül még a szintén szecessziós Schaffer-palota (Fekete sas u. 19-21.) homlokzat- és tetőrekonstrukciós terve. Régi képeslapok alapján kísérelik meg az épület homlokzatát visszaállítani eredeti formájába, majd ennek megfelelően kerül helyreállításra. A projekt részét képezi a határon átnyúló turisztikai programcsomag, egy szecessziós tematikus útvonalajánlat kidolgozása. Meg kívánják ismertetni a közönséggel azokat a szecessziós kincseket, amelyek talán nem annyira közismertek, de szép számban jelen vannak mindhárom városban. Ezeket egy építésztörténeti kutatással feltérképezik, majd fotózással megörökítik. Az anyagokból háromnyelvű könyvet, pontosabban egy leporellót szerkesztenek, amely tartalmazni fogja a konkrét útvonalajánlatot a meglátogatásra javasolt épületek megjelölésével. Ezek a tartalmak aztán felkerülnek a városok weboldalára, illetve mobilaplikáció segítségével letölthetők lesznek okostelefonra is. A kiadványok a projektzárásra készülnek el, 2014 áprilisára.

A projekt összköltsége 344 787 euró. Lényegében 50-50 százalékban oszlik meg a teljes projektköltség Szeged és Szabadka között. Ebből az önerő magyar oldalon 5 százalékot tesz ki.

A világörökségi védettségű zsinagóga is megszépül

A szerb oldal projektvezetőjétől,

Nenad Ivaniševićtől

megtudtuk az együttműködés keretében a szabadkai zsinagóga északi homlokzatának felújítási munkálatai valósulnak meg, amelynek összköltsége 100 ezer euró körül mozog. Ezenkívül megrendezésre kerül a Gróf-palota és több híres szabadkai épület tervezőjének,

Raichle J. Ferencnek

az elmékkiállítása. Az építész életútjáról monográfia is készül. Nenad Ivanišević bízik abban, hogy a projektnek folytatása is lesz, és a szecessziót nem csak az építészetben, hanem a kultúra egyéb vonatkozásaiban is közösen fel tudják majd dolgozni a jövőben.

Sirkova Anikó

, a zentai közgyűlés elnöke elmondta, a város olyképpen kapcsolódik be a projektbe, hogy a tűzoltólaktanya épületében, amely a szecesszió egyik legszebb példája, nagyszabású kiállítást szerveznek. A képviselőtestület azt tervezi, kiköltözteti onnan a tűzoltókat a valamikori kaszárnya épületébe, amelyet Zenta városa visszakapott a hadseregtől. A tűzoltólaktanya sorsa még nem dőlt el, de Sirkova Anikó szerint valamilyen kulturális célt szolgálna a jövőben, esetleg múzeumnak is megfelelne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.