Tanyasi kiválóságok kavalkádja a Marson + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bevált a februárban indított program, egyre többen fordulnak meg a Mars téri piac nagycsarnokában a tanyasi termékeket kínálók standjainál. A piacvezetés célja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott időszak után is helyet biztosítsanak a termelőknek.

Ahogy megírtuk, hétfőn és pénteken Csongrád megyei tanyasi termékeket árusítanak a Mars téri piac nagycsarnokának Cserzy Mihály utca felőli részén, a vásárlók így jobban megismerhetik a környékünkön előállított mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket. Kecskesajtot, savanyúságot, zöldséget, fűszerpaprikát, mézet, lekvárt, szörpöket, bort, valamint sonkát és kolbászt is kínálnak a tanyasi termékek között. A projekt ideje alatt a hét két napján ingyen kínálhatják portékájukat a termelők a nagycsarnok kijelölt részén.

„Felélénkült a csarnok forgalma, s vannak termelők, akik már tizenegy órára eladják portékájukat. Biztos vagyok abban, hogy a program három hónapos lejárta után is folytatni fogjuk valamilyen formában” – tájékoztatott Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. Szabó Zoltán, a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője is jónak értékelte a programot, eddig csak pozitív visszajelzéseik vannak. „Lehet látni, nagy az érdeklődés és a piac egy kicsit átrendeződött, hiszen a nagycsarnoknak ez a része eddig nem volt annyira kihasználva. Most azonban nemcsak a tanyasi termelőknek kijelölt részen, hanem a mellettük lévő sorokban is több az árus” – fogalmazott.

Elégedett termelők és vevők

Az ásotthalmi Törökné Herédi Aranka házi készítésű savanyúságokat kínált. „Saját magunk termelünk és savanyítunk mindent. Megéri a Mars téren árulni, szeretünk idejönni, igaz most az időjárás miatt picit kevesebb a vásárló” – nyilatkozta portálunknak. Tapasztalatai szerint a szegediek egyik kedvence a hagyományos készítésű savanyú káposztájuk, amit csak sóznak és fűszereznek, tartósítószert nem adnak hozzá.

„Nekem nagyon jól bevált ez a program, már keresnek hétfőn és pénteken egyaránt a vásárlók, és van, aki csak miatt jön ki. Szerencse, hogy itt nem kell a viszonteladókkal versenyezni a helyekért, mindig van hol árulnom” – nyilatkozta portálunknak Henczné Palotás Zsófia, aki homoktövisből készített termékeit árulja. Reméli, hogy az agrárkamara meghosszabbítja a programot, és utána is ingyen vagy kedvezményesen tudnak jelen lenni a Mars téri piacon.

A szegedi Rostás Zoltánék mangalicákat tartanak, maguk füstölik a saját készítésű húsárút, amit a piacon kínálnak. Állandó vevőkörük van, de a piacon több újra is szert tettek, s most a húsvét közeledtével egyre többen keresik a sonkákat, illetve a vastagabb szalámik is kelendőek náluk. Csólyospálosról jár a piacra Juhász Csaba Ferenc, aki saját termelésű burgonyáját árulja. Úgy látja, lassan növekszik a forgalom, egyre többen tudják, hogy tanyasi termékek közül lehet válogatni a hétfői és pénteki napokon. „Szükség van arra, hogy a város lakosság is megtudja, hogy itt közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak” – hangsúlyozta.

Húsvét előtt, március 30-án szombaton is találkozhatnak a vásárlók a termelőkkel, és azt is érdemes tudni, hogy az ünnep idején, vagyis március 31–én és április elsején zárva lesz a piac.

Default thumbnail
Előző sztori

Fák dőltek az utakra csütörtökön

Default thumbnail
Következő sztori

Innovációs elismerés a MOL és az SZTE fejlesztésének

Legutóbbi hasonló cikkek