Szórakozás

Szegedre jön a magyar Hollywood

Szegedre jön a magyar Hollywood

2013. március 15., péntek
Szegedre jön a magyar Hollywood

Tudta-e, hogy Paul Newman, Goldie Hawn és Drew Barrymore is magyar származású? Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Kultúra Lovagja Az én Hollywoodom című most megjelent könyvéből ez is kiderül. A kötetet március 22-én 17 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában mutatják be.

Bokor Balázs

könyve a maga nemében egyedülálló módon mutatja be a magyarság hozzájárulását a világ filmművészetéhez. A szerzővel

Kocsor Erika

műsorvezető-szerkesztő és

Joó Géza

művészeti menedzser beszélget, az est folyamán lehetőség nyílik a könyv vásárlására és dedikálására. Ki tudja, hogy például

Paul Newman, Adrien Brody, Rachel Weisz, William Fox, George Cukor, Goldie Hawn, Johnny Weismüller, Drew Barrymore

– és még sokan mások magyar származásúak? Hogy a népszerű szabaduló művész,

Houdini

, s a vámpírszereptől világhírűvé lett Drakula is magyar volt? Hogy

Rózsa Miklós

háromszoros Oscar-díjas? Milyen volt a magyar humor Hollywoodban? Sok-sok más kérdésre is választ kapunk Az én Hollywoodom című könyvből, amely az idei év egyik slágerének ígérkezik.

Budapesten a Buddha Bárban, majd a New Orleans Étteremben, azután a Normafa Otthonban megrendezett közvetlen hangulatú találkozókon megjelent, többek között Zsigmond Vilmos és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendezők, Los Angelesből Bunyik Béla producer és Szipál Márton fotóművész, Neményi Ádám, Gulyás János rendezők, Kovács István, az Origó Filmgroup igazgatója, számos közéleti és kulturális személyiség, közöttük Szőcs Géza volt kulturális államtitkár. Az előadóművészek közül Charlie, Somló Tamás, Omar Bashir és együttese, Jákó Kriszta, Dér Heni előadóművészek, Szűcs Antal Gábor gitárművész – és még sokan voltak kíváncsiak a könyvre, amelyet a Médiamix Kiadó tulajdonos-főszerkesztője, Tanka László mutatott be a hallgatóságnak, az estek házigazdája pedig Joó Géza, a Panoráma Világklub népszerű szóvivője volt. A bemutató sorozat az elkövetkező hetekben Kaliforniában folytatódik, ahol korábban Bokor Balázs nagykövet, főkonzul öt évet töltött, s fontos diplomáciai munkája mellett kiemelt figyelmet fordított a magyar kultúra népszerűsítésére, ide visszatérve, néhány város magyar közösségében mutatja be nagysikerű könyvét.

„Ez egy olyan mű, ami megjelenésétől kezdve forrása lesz a magyar filmtörténetnek, vagy a világban szétszóródó magyarokról szóló kutatásoknak. Ugyanakkor szórakoztató irodalom lehet mindazok számára, akik már jártak Hollywoodban, de nem volt szerencséjük Bokor Balázshoz hasonlóan alapos idegenvezetőhöz. Illetve azoknak is, akik csak készülnek a filmvilág fővárosába, és a nagy utazásra nem a szokott módon szeretnének felkészülni” – írja a könyv előszavában

L. Simon László

kulturális államtitkár. S e gondolatot a könyvbemutatók díszvendégei és szereplői, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és Rófusz Ferenc hozzászólásaikban is megerősítették, elmesélve sok-sok érdekes kulisszatitkot a film világából. Bokor Balázs gyakran végigsétált a Hollywood Boulevardon, ahol több mint kétezer csillag látható a járdán, s mindegyiken egy-egy név, embléma. E névdzsungelben a szerző 38 magyar vagy magyar származású hírességet fedezett fel, s vetíti elénk könyvében pályafutásukat. Számos filmsztárral személyesen is találkozott, s kapcsolatot ápolt, felsorolni is nehéz lenne valamennyit, csak néhány közülük:

Arnold Schwarzenegger, Tony Curtis, Gábor Zsazsa, Tom Cruise, Andy Vajna, Andrea Bocelli, Peter Fonda, Quincy Jones, Larry King, Kovács László, Zsigmond Vilmos, Rófusz Ferenc, Medák Péter, Csupó Gábor, Szörényi Éva

vagy

Ouentin Tarantino

… Mindannyian, származásra tekintet nélkül ügyködtek a magyar kultúra érdekében Hollywoodban. A könyv nagy értéke, hogy bemutatja a mai magyarországi filmesek, rendezők, színészek, producerek hollywoodi kapcsolatait, szerepléseit, s a szerző maga kezdeményezte a dokumentumfilm-fesztivált Los Angelesben, amely azóta is folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.