Közélet

Szegeden nincs készültség, a Tisza nem önti el a rakpartot a héten + FOTÓK

Szegeden nincs készültség, a Tisza nem önti el a rakpartot a héten + FOTÓK

2013. március 28., csütörtök
Szegeden nincs készültség, a Tisza nem önti el a rakpartot a héten + FOTÓK

A helyi vízügyi igazgatóság mérései alapján lassú az áradás, Szegeden hétvégére várható a folyó tetőzése, és nem valószínű, hogy a Tisza a rakpartra csordogálna.

Az elmúlt két napon a Tisza vízgyűjtő területén naponta 2-6 milliméter csapadék hullott hó formájában, pénteken és szombaton további jelentősebb csapadék hullhat a vízgyűjtő területen, napi 5-15 milliméter között. Erről az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) tájékoztatta portálunkat. A Tisza felső szakaszán az árhullámok már levonultak, a Közép-Tiszán az elnyúló tetőzés miatt a vízszint alig változik, csütörtökön Szolnoknál tetőzik a folyó, I. fokú árvízkészültség mellett. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a tetőzések pénteken és szombaton várhatóak: Csongrádnál 620 centiméter, Mindszentnél 635-640 centiméter, Szegednél 550 centiméter körül (az I. fokú árvízkészültséget elérő szint 650 centiméter). Ez azt jelenti, hogy hiba verdesik a hullámok a rakpart úttestje alatt az utolsó előtti lépcsőfokot, ezen a héten nem önti el a rakpartot a víz. Az ATKÖVIZIG adatai alapján úgy néz ki, hogy lassú apadás várható a hét végétől, amit a hevesebb esőzések akár meg is állíthatnak. Csütörtök reggeltől azonban I. fokú belvízvédelmi készültség lépett érvénybe az igazgatóság által kezelt mind a 8 belvízvédelmi szakaszon. Összesen 22 szivattyútelep üzemel, az elöntött területek nagysága eddig 16.300 hektár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.