Közélet

Szeged is csatlakozott a Föld Órájához

Szeged is csatlakozott a Föld Órájához

2013. március 22., péntek
Szeged is csatlakozott a Föld Órájához

A Föld Órája világméretű kezdeményezéshez a TIK idén újra csatlakozik, látványos programokkal várják az érdeklődőket. Március 23-án 20.30-tól borulnak sötétbe egy órára városok, nagy irodaépületek és műemlékek világszerte, így Szegeden is.

Huszonnégy szegedi épület és szobor burkolózik sötétbe március 23-án este – a város ezzel kíván csatlakozni a Föld Órája akcióhoz. A világméretű önkéntes kezdeményezés megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. Tavaly az akcióhoz több mint egymilliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk. 2007-ben Sydneyből indult a Föld Órája akció, melyhez azóta már több, mint 5200 település csatlakozott a világon.

Színes programok a TIK-nél

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ immár harmadik alkalommal csatlakozik a WWF rendezvényhez, amely a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. 20.30-kor a TIK szimbolikusan leoltja fényeit, és a szervezők az egy óra „sötétség” idejére érdekes és látványos programokkal készülnek az egyetemistáknak, középiskolásoknak, családoknak és a városi polgároknak egyaránt.

Erdélyi Evelyn

intézmény igazgató nyitóbeszéde után tűzzsonglőrök bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők, a saját maguk által felmatricázott poharakból teázhatnak és részt vehetnek ügyességi elemmel egybekötött szelektív hulladékgyűjtési feladaton. A kisgyermekes családokra gondolva a szervezők társasjátékokkal, kifestővel, ígéretdobozzal és firkafallal készülnek. Az érdeklődők továbbá megtekinthetik a QR kód fát, csillagászati távcsőn kémlelhetik az eget, miközben élőzene kíséri az egyórás rendezvényt. A „zöld” kvízt sikeresen kitöltők között néhány szerencsés látogató részt vehet az éjszakai „tetőtúrán”, ahol a napkollektor-és napelem mezők megtekintése mellett lehetőségük nyílik az SZTE TIK tetejéről eléjük táruló városi panorámán megnézni, hogy mely intézmények csatlakoztak még a Föld Órája programhoz.

Elsötétülő szegedi épületek, intézmények

Közel 5251 település, 135 országban, tartományban, beleértve 89 fővárost, illetve a világ 10 legnépesebb városa közül kilenc csatlakozott tavaly a Föld Órájához. New York, Hong Kong, Rio de Janeiro, London, Peking, Los Angeles, Moszkva, Párizs, Toronto, Sydney, Nairobi, Dubai – csak néhány a nagyobb városok közül. Hazánkban több, mint 140 település csatlakozott WWF klímavédelmi akciójához, összesen 450-nél is több iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- és nemzetközi cég jelezte, hogy lekapcsolja a világítását. Szegeden március 23-án, szombaton fél kilenctől 24 szegedi épület, szobor díszkivilágítása szünetel egy órán keresztül. Az akcióhoz azonban nemcsak intézmények, vállalatok és önkormányzatok csatlakozhatnak, hanem magánszemélyek is. A szegedi önkormányzat által finanszírozott díszkivilágítások közül az alábbiakat kapcsolják le szombaton 20.30 és 21.30 között: polgármesteri hivatal, dóm, Móra Ferenc Múzeum, SZTE Rektori Hivatal, Kálvin téri templom, Új Magyar Hajnal templom, Anna Gyógyfürdő, SZTE Jogi Kar, Huszár szobor, Szegedi Zsinagóga, Szent Kereszt templom és Kálvária, Mátyás tér ferences templom, Reök-palota. Nemcsak épületek, hanem szobrok is sötétségbe borulnak: a Széchenyi téren Vásárhelyi Pál, Széchenyi István, Deák Ferenc és IV. Béla szobra, a Tisza Lajos szoborcsoport, valamint a Klebelsberg Kuno – István Gizella szobrok. A elsoroltakon kívül a nagyállomás, a Szent István téri víztorony és az EDF-DÉMÁSZ székház is elsötétül a TIK mellett. A WWF Magyarország idén is versenyt hirdetett a magyarországi települések között a WWF Föld Órája fővárosa cím elnyerésére. Ehhez nem kell mást tenni, mint a lakosságnak regisztrálni a www.foldoraja.hu honlapon. A lakossághoz viszonyítva a legtöbbet regisztráló település nyeri el a Föld Órája fővárosa címet. http://www.youtube.com/watch?v=2UywrjnOaUE&feature=player_embedded

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.