Szabó Lőrinc-est a Kalákával és Rátóti Zoltánnal Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabó Lőrinc, a 20. századi magyar líra kimagasló alakjának megzenésített verseiből, műfordításaiból állított össze egy különleges hangzóanyagot és irodalmi műsort a Kaláka együttes. A Különbéke esten Rátóti Zoltán előadásában részletek hangzanak el a költő leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból és a róla szóló írásokból március 23-án, szombaton este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A Kaláka együttes 1969-es megalakulása óta – nemzedékről nemzedékre, lemezről lemezre – egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet remekeinek megzenésítésével. Kányádi Sándor költő írta róluk, hogy az együttes zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. A Kaláka repertoárjában a Kortársak című Szabó Lőrinc-vers volt az első, amelyet lemezre vett 1994-ben. Aztán tíz évvel később a Helikon Kiadóval együttműködve Gryllusék útnak indították a Hangzó Helikon-sorozatot, amelyben – Gryllus Dániel szavaival – “kezdettől fogva a megénekelni vágyott költők listáján szerepelt Szabó Lőrinc”. De ahhoz, hogy összeérjen az ő rendkívüli költészete a Kaláka zenéjével, kellett még hét év…

Erre a cd-re és könyvre épül az együttes Különbéke című estje, amelyen a megzenésített Szabó Lőrinc-versek (például: Különbéke, Szeretlek, Dsuang Dszi álma, Kortársak, Tücsökzene, Lóci verset ír, Hajnali rigók, Nyitott szemmel, Semmiért egészen, Vezér, A hitetlen büntetése) és -műfordítások (például: Shakespeare: 75. szonett, Villon: Az elveszett ifjúság siratása) mellett részletek hangzanak el a költő leveleiből, a verseihez fűzött kommentárjaiból és a róla szóló írásokból is Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész előadásában. A kötetet és a műsort Kőváry Katalin szerkesztette.

Default thumbnail
Előző sztori

Hódmezővásárhely is csatlakozik a "Föld Órája" akcióhoz

Következő sztori

Szerbiában gyakorlatoztak a bocskais katonák + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek