Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: Rockmaffia és Fókatelep + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Rockmaffia Tour Szegedre érkezik, a Tankcsapda JATE Klubban koncertezik. Akik más zenei csemegére vágynak, azoknak a CoolTour Cafét ajánljuk, a Fókatelep érkezik Oláh Annamairval.

Orsós Ferenc igazsága 17 órakor az MTA SZAB-székházban. Orsós Ferenc patológus professzor 1943-ban részt vett a katyni tömegsírok exhumálásában. Az est vendége Vincze János és Vincze-Tiszai Gabriella, a Betyárvilág Antológia 2012 szerkesztői. A beszélgetőtárs Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke lesz.

18 órakor a Szent-Györgyi Albert Agórában a Sándorfalvi Kamarakórus estjére invitálják a zenekedvelőket. A házigazda és beszélgetőtárs Gajdosné Pataki Zsuzsanna lesz. „Énekelni? Muzsikálni? Ennél varázsosabb dolog nincs is a világon. Ez az, ami szépségével eltölt, gazdagságával feltölt, tárháza kifogyhatatlan. A legnemesebb gyógyír, az örömök forrása. Ha együtt énekelünk, egybefűznek minket a dallamok és a harmóniák, s a külön-külön világok egybeolvadnak. Ez az igazi varázslat.”

Riesling Párbaj: Németország vs. Ausztria, avagy a legszínesebb fehér fajta árnyalatai 19 órától a Padláson, a Zárda utca 8. szám alatt. Ezen az esten különleges borokkal várjuk vendégeinket. Németország és Ausztria rizlingtermő vidékeit ismerhetik meg a fajta kedvelői, borvidékenként egy-egy bort mutatunk be. Összesen 8 fajta bor (3 száraz és 1 édes) kerül terítékre mindkét országból. Előadónk és útikalauzunk Tar Ferenc, Magyarország rajnai rizling specialistája lesz, aki alapos elméleti bevezetővel indít el bennünket kalandozásunkon. A kóstoló hossza 3 óra. A kurzus 12 fő jelentkezése esetén indul. További részletek és jelentkezés!

Örkény István Tóthék című darabját láthatja a nagyérdemű 19.30-tól a Pinceszínházban. „Minden kornak megvan a divatos betegsége; mostanában általános az a jelenség, hogy senki se ismeri saját testméreteit. A többség egy fejjel alacsonyabbnak szeretne látszani, de akadnak cseplesz kis emberkék, akik óriásoknak hiszik magukat. Az orvostudomány tehetetlen, hiszen erre nincs abszolút mérték, csak az számít, hogy ki-ki szubjektíve mekkorának hiszi magát” – írta Örkény István. Szereplők: Rácz László, Papp Gabriella, Kancsár Orsolya, Kancsár József és Varga Bálint.

A SunCity Booking bemutatja – Archetype koncert Szegeden. Show Your Otherside: Pullback, Sudden Idea, The Beast Within és Handout koncertek lesznek 20 órától a Club Noirban. A kecskeméti pop-punk, metalcore Show Your Otherside után a metált játszó szegedi Pullback lép fel. A bandát a makói Sudden Idea követi, majd ismét egy szegedi zenekar, a The Beast Within következik, akiket a Handout követ.

Tankcsapda koncert – pénTRACK 21 órától a JATE Klubban. Az idei Rockmaffia Tour Szegeden startol! Hosszú évek után újra, igazi „andergrand” buli lesz a JATE klubban! 1991 április 4-én, az első szegedi Tankcsapda-pince koncerten készült az alábbi azóta már elhíresült koncertfelvétel!

Fókatelep koncert lesz 21 órától a CoolTour Caféban. A Korai Öröm és colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, és Oláh Annamária sokoldalú tehetségének a találkozása új minőséget hozott létre – rock alapokon nyugvó, sajátos stílusú világzenét, amelyben a magyar csujogatós találkozik a bolgár népdallal, a cigány tangó a sanzonnal, a latin ritmusok az afróval. A koncert után Sambafriqua Club Art Faderrel. Ezen az estén a keleties hangulat lesz az uralkodó, sok darbukával és szitárral. Misztikus légkör és a 60-as, 70-es évek világát idéző filmzenék egy kis elktronikával fűszerezve…

A Rongy Kocsmában 22 órától Twin City & Retrock Band. Ismét egy lábrázós este, a retrock és a country hangulatában. Laza péntek így húsvét előtt, hogy aztán legyen mit kipihenni az ünnepi hosszú hétvégén! Koncert után Boban teszi lehetővé a szemöldökön pörgést!

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

Szegeden harminc éve indult újra az éremverés, ezt ünneplik egy különleges tárlattal a Móra-múzeum kupolacsarnokában. A kollekció egyik különlegessége, hogy nem tematikus, hanem időrendben szemezget az alkotásokból, így soronként végignézve a kiállított darabokat látható, hogyan fejlődött a műhely. Külön tárolóban kapott helyet egy érdekes sorozat, a székesfehérvári Király-sor, amit 1987-ben kezdtek el készíteni az ottani éremgyűjtők megrendelésére. Az összesen harminchét éremből álló kollekciót együtt hazánkban még sehol nem láthatta a nagyközönség. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezete és Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde közös, „30 éve indult újra az éremverés Szegeden” című tárlata május 26-áig tekinthető meg a kultúrpalota kupolacsarnokában.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Szórakozás

Megjelentek a kecskeméti Cityrocks koncertfelvételei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Dübörgött a Metallica és a Depeche Mode Kecskeméten.

Tovább olvasom

Szórakozás

Nemesi Pállal eljön a Változás Szegedre, vagy marad minden a régiben?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Akár néhány szavazaton is múlhat a választás, és az, ki lesz hétfőtől Szeged polgármestere.

Tovább olvasom

Hírzóna

A juhászok életét mutatták be Makó-Bogárzóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogyan lesz a juhtejből gomolya.

Tovább olvasom

Aktuál