Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Pénteki programajánló: Rigoletto premier és koncertdömping + FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Nagyszínházban 19 órakor Verdi Rigolettóját láthatja a nagyérdemű, míg a szórakozni vágyókat számtalan koncert várja. A JATE Klubban a HS7 lép fel, az IH-ban a Beatlösz és a sHIT Gyülekezete, a CoolTourban a Wasabi Kht. koncertezik, míg a Rongyban a Rambling Blues Trió lép fel.

A Csillagösvény Útvesztőről 16 órától a Babzsák Teaházban hallgatnak az érdeklődők. Közép-Európában egyedülálló tematikus sövénylabirintus 2011 májusában nyitotta meg kapuit Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában. A Tejút ősi magyar elnevezését viselő park kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál iskolás, óvodás csoportoknak is, de csapatépítő tréningek helyszíneként is szolgál. Logikai játékokkal várják az érdeklődőket, és a helyes megfejtőket belépővel jutalmazzák!

Tudta-e, hogy Paul Newman, Goldie Hawn és Drew Barrymore is magyar származású? Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Kultúra Lovagja Az én Hollywoodom című most megjelent könyvéből ez is kiderül. A kötetet pénteken 17 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában mutatják be. Bokor Balázs könyve a maga nemében egyedülálló módon mutatja be a magyarság hozzájárulását a világ filmművészetéhez. A szerzővel Kocsor Erika műsorvezető-szerkesztő és Joó Géza művészeti menedzser beszélget, az est folyamán lehetőség nyílik a könyv vásárlására és dedikálására. További részleteket a kötetről ITT olvashat.

A hópárduc nyomában címmel 17 órakor a Szent-Györgyi Agórában tartanak előadást. A magyar madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Csoportjának szervezésében Kókay Szabolcs előadására szeretettel várják az érdeklődőket.

A Rigoletto három felvonásos, olasz opera premierje 19 órakor lesz a Nagyszínházban. Az opera szövegkönyve Victor Hugo: Le roi s’amuse című drámája alapján készült. A librettót Verdi vázlatai alapján Piave készítette el. Sajnos nemcsak az írónak gyűlt meg a baja annak idején a cenzúrával, de Verdinek is, ugyanis megengedhetetlennek találtatott, hogy egy uralkodó ilyen méltánytalan és „frivol” beállításban szerepeljen a színpadon. Nem vitás, hogy Verdi zenéje a Rigolettótól kezdve teljes pompájában ragyog. A melódiák kifogyhatatlan, áradó bősége páratlan kifejezőerővel gazdagodik. Ennek köszönhető, hogy az 1852. március 11-i bemutató sikere minden képzeletet felülmúlt. A hajbókoló udvaroncok véget nem érő mulatozásaitól hangos a mantuai herceg palotája. Ezúttal az a legfrissebb újság, hogy Rigoletto, a púpos udvari bolond szeretőt tart, akit egy félreeső utcában rejteget a világ szeme elől. Ekkor megérkezik Monterone, aki leánya elrabolt becsületét jött számon kérni a hercegtől. Rigoletto gyilkos gúnnyal teszi nevetségessé az apa fájdalmát, aki szörnyű átkot szór az udvari bolond fejére…

Beatlösz és a sHIT Gyülekezete koncertekre várják a kikapcsolódni vágyókat 20 órára az IH Rendezvényközpontba. A Beatlösz zenekar a 60-as évek egyik legnépszerűbb zenekarának szerzeményeit adja elő. Jól. A szóban forgó nagy sikerű együttes neve legyen meglepetés, bár a formáció nevében a fiúk finoman utalnak az eredeti Mesterekre. A sHIT Gyülekezetének, a Szegeden világhírű botrány- és katasztrófa-zenakar szimpatikus tagjainak küldetése megmenteni az utókornak a közel- és a nem annyira közelmúlt olcsó slágereit a ma szórakozni vágyó ifjúságának. Az úri közönség táncol.

Az Észt Hét keretében 19 órakor A félkegyelmű filmet vetítik a Grand Caféban. A 2011-es 153 perces észt alkotást Rainer Sarnet rendezte. A vetítéssorozat keretében 21.30-tól a Víz alatti repülések (Allveelennud) című animációval színesített dokumentumfilmet is láthatják az érdeklődők. A 2012-es 55 perces film rendezője Jaak Kilmi.

Wasabi Kht. koncert lesz 21 órától a CoolTour Caféban. A Wasabi Kht. zenekart 2010-ben alapította Nagy Gábor (ex-Zanzibár) gitáros, és az elbűvölő jazz-énekesnő, Hajdu Nelli, a rendkívül csinos Hain Rékával (basszusgitár), és a megbízhatóságáról híres Kludovácz Csabával (dob). A zenekar első klipes számát (Hol Halnak meg a galambok) illetve a Csodabogár című dalt számos rádió műsorára tűzi. Nemrég jelent meg második klipjük a fesztiválszezon legnépszerűbb dalából, az Elixírből. Több ízben is játszottak már a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, és a 30Y előtt, felléptek már számos fesztiválon (Pafe, Fishing on Orfü, Veszprémi Utcazene, Sziget), és egyéb rendezvényeken (Magyar Dal Napja, Hangfoglalás). Lendületes koncertjeiken a közönsége kiváló gitár szólókat, valamint Nelli magával ragadó színpadi előadását láthatja 22-n a Cooltourban.

Táncház lesz 21 órától Újszegeden, a Verandában, ahol a talpalávalót a Tisza Banda húzza. Természetesen táncot is tanítanak, s mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Heaven Street Seven koncert lesz 21 órától a JATE Klubban. Valami, Sajnálom, Hol van az a krézi srác, Dél-Amerika, Ez a szerelem, Szia – ugye tudjuk, kiről van szó? Az 1995-ben alakult Heaven Street Seven az újkori hazai indie-gitárpop zenekarok idősebb nagytesója. A HS7 legfrissebb albuma tavaly októberben jelent meg, négy év után első stúdióalbum, a Felkeltem a reggelt.

A Rongy Kocsmában Rambling Blues Trió koncertje 22 órakor kezdődik. „A szegedi székhelyű Rambling Blues Trio egyike Magyarország legrégebbi, ma is aktívan működő akusztikus blues zenekarainak. A formációt Király Vajk gitáros-énekes alapította 1993-ban, jelenlegi társai Hrabovszky Tamás szájharmonikás-énekes és Szabó Csaba ütőhangszeres. A zenekar neve (rambling, angol szó – kószáló, csavargó) a műsoron tartott repertoár sokoldalúságára utal: a tagok szerteágazó érdeklődési körükből adódóan szívesen barangolnak a blues és a tradicionális amerikai népzene különböző ágai között” – írja róluk a WIKIPÉDIA, és tényleg! A koncert után BOBAN veszi át a stafétát, lelépni semmiképp sem ér! A buli további része ingyenes!

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ajándékot kapnak a Karantén kalandjáték szerencsés résztvevői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megrongáltak egy játszóteret Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két játékkal is rosszul játszottak…

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál