/

Párizsban mutatkozott be a Dél-Alföld + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád megyei kézműves csokoládét, házi gyümölcslevet, sajtot és szalámit is kóstolhattak a francia vendégek a párizsi magyar nagykövetségen.

A nemzeti ünnep alkalmából a Csongrád Megyei Agrárkamara segítségével dzsemet, mézeskalácsot, csongrádi bort és hagymát, valamint piros paprikát is vitt magával a Csongrád megyei delegáció. Bemutatták a Dél-Alföld, kiemelten Csongrád megye természeti adottságait, fő gazdasági tevékenységeit, a mezőgazdaságot és az ahhoz kapcsolódó feldolgozóipart, kiemelték a szegedi egyetem tevékenységét, különös tekintettel a lézerprojektre, és szó volt a turisztikai adottságokról, valamint a megyei önkormányzat területfejlesztési feladatairól.

A párizsi magyar nagykövetség a március 15-i nemzeti ünnepi fogadás alkalmával – nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal – az idei évben azzal kívánta hangsúlyosabbá tenni az eseményt, hogy összekötötte azt egy magyar régió bemutatásával. A választás a Dél-Alföldre esett, a lehetőséget örömmel fogadta Csongrád mellett Bács-Kiskun és Békés Megye Önkormányzata, a megvalósításban pedig komoly szerepet vállalt a Magyar Turizmus ZRt. is.
Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye borászai, élelmiszer-manufaktúrái, kézművesei, valamint a Békés megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyomaendrődi tagintézménye számtalan helyi specialitással is hozzájárultak az esemény sikeréhez. Annak érdekében, hogy a megjelenés minél sikeresebb és hosszú távon is megtérülő befektetés legyen, a nemzeti ünnepi fogadást megelőzően sor került egy önálló regionális turisztikai bemutatkozásra, a fogadás napján pedig egy, a francia és magyar területi önkormányzatok és az érintett Leader-közösségek képviselőinek, valamint francia parlamenti képviselők meghívásával szervezett kétoldalú találkozóra.

A turisztikai bemutatkozással sikerült a figyelmet ráirányítani egy, a francia turisták által egyelőre kevéssé ismert régióra, aminek természeti és épített öröksége, gasztronómiai és fürdőkultúrája remélhetőleg a jövőben mind több francia látogatót fogadhat.
Az önkormányzati kapcsolatok terén számtalan új lehetőség kínálkozik, ezek kiaknázása azonban mindenképpen időigényes folyamat, a lehetőségeket Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, parlamenti képviselő mutatta be előadásában. A francia és magyar Leader-közösségek közötti együttműködés pedig olyan – uniós támogatásokkal megvalósítható – kapcsolatépítést jelenthet, amire tartós és tartalmas önkormányzati együttműködések (települések, kistérségek, megyék, régiók szintjén) építhetők a későbbiekben.

Francia részről igen komoly érdeklődés kísérte ezt a lehetőséget, a helyi Leader-közösségek képviselőivel való találkozó egyértelműen rávilágított arra, hogy érdemes minél több magyarországi helyi akciócsoportnak jeleznie a francia hálózat felé, ha franciaországi partnereket keresnek. A nagykövetségi találkozó tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás – ezen belül hangsúlyosan a fönntartható gazdálkodás, valamint a helyi termékek előállítása és közvetlen értékesítése – az egyik legígéretesebb terület, de nagyon komoly lehetőségek vannak a vidéki és ökoturizmusban is, ez utóbbira kiváló példa lehetne a jövőben a Loire menti valamint a dél-alföldi, Tisza-, Körös- és Maros-menti akciócsoportok együttműködése.

A nemzeti ünnep alkalmával a Diplomáciai Testület képviselői, valamint a francia politikai és gazdasági élet neves szereplői számára adott fogadáson a díszvendég a Dél-Alföld gasztronómiája volt. Külön siker, hogy a csongrádi, hajós-bajai és kunsági borok egyértelmű tetszést arattak, ami a régió borászainak fölkészültségét, szakmai tudását és odaadását dicséri.

no images were found

Előző sztori

Rettegjetek, bringaszarkák! – Tolvajkergetők Szegeden is

Default thumbnail
Következő sztori

Emelkedett az üzemanyagok ára

Legutóbbi hasonló cikkek