Kultúra

Őstörténeti csodabogarak avagy alternatív elméletek a magyar múltról

Őstörténeti csodabogarak avagy alternatív elméletek a magyar múltról

2013. március 6., szerda
Őstörténeti csodabogarak avagy alternatív elméletek a magyar múltról

A hunoktól vagy a finnugoroktól származunk? Rokonaink-e a törökök, a sumérok és a japánok? Vagy épp Szíriuszról bolygóról jöttek őseink? Az Emlékpont történelmi szabadegyeteme, a SZE-EM. március 6-i előadásán a magyar őstörténet kutatásának alternatív elméleteit mutatja be Balogh László, a Szegedi Tudományegyetem oktatója délután 5 órától az Emlékpontban.

A hivatalos akadémia nyelvtudomány a finnugor nyelvrokonság elméletét vallja. A magyar nyelv rokonságára vonatkozóan ezen kívül több alternatív megközelítés is létezik. Zsirai Miklós finnugorista 1943-ban Őstörténeti csodabogarak címmel megjelent munkájában - az írás A magyarság őstörténete, a kor legnevesebb magyar kutatóinak kifejezetten a nagyközönség számára szánt könyv zárótanulmánya - felsorolja, hogy a magyar nyelvet a finnugor és török nyelveken kívül milyen más nyelvekkel egyeztették az egyiptomitól az etruszkon át a maoriig! Az alternatív, gyakran fantázia szülte elméletek keletkezésének "társadalmi igényét" az alábbiakban foglalta össze Zsirai a negyvenes években írt tanulmányában: „A múlt dicsőségében sütkérező magyar kedélyeket egyáltalán nem elégíti ki a ’halzsíros atyafiság’ szürke prózája, s a hivatalos tanításnak csalódottan hátat fordítva ismét ki erre, ki arra próbál érzelmi szükségleteinek megfelelő kárpótlást, kielégülést találni.

<...>

Megindult, folyik a verseny: ki tud szebb, érdekesebb, szenzációsabb elméletet kínálni.” Az Emlékpont mai történelmi szabadegyetemének előadásán ezeket a változatos, sokszor áltudományos és a - nemcsak szakmai - dilettantizmus határait súroló elméleteket veszi górcső alá

Balogh László

, az SZTE-BTK Középkori Egyetemes Történeti Tanszékének tudományos segédmunkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.