Közélet

Negyvenöt év után ismét volt húsvéti körmenet a szegedi Kálvárián + FOTÓK

Negyvenöt év után ismét volt húsvéti körmenet a szegedi Kálvárián + FOTÓK

2013. március 31., vasárnap
Negyvenöt év után ismét volt húsvéti körmenet a szegedi Kálvárián + FOTÓK

A Kálvária tér egy élő történelem, a kommunizmus kegyetlenségének egyik mementója, a felrobbantott kápolna helyén 45 év után újra tartottak húsvéti körmenetet.

Janárban került móravárosi szolgálatba

Fazakas Attila

, aki az Újszegedre helyezett

Balogh József plébánost váltotta.

A fiatal pap a SZEGEDma.hu-nak elmondta, ő a lépcsőzetes építkezés híve, ennek része az is, hogy a Kálvária kápolna lerombolása, 1968 óta először ismét tartottak nagyszombaton este húsvéti körmenetet az egykori templom, a Kálvária domb körül. „Az egész közösség terve, hogy a Kálvária tér újra betöltse azt a funkcióját, mint egykor, és ismét helyet kapjon itt a szakralitás. Ennek a beteljesülése persze az lesz majd, ha sikerül felépíteni újra a kápolnát” - összegezte terveit a plébános, aki hozzátette, hogy úrnapi körmenetet is tartanak majd, és felállítják majd az ünnepi oltárokat a domb négy sarkához. Az első „pestiskápolnát” 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a „Szegedi Kálvária”. Az 1879-es „nagy árvíz” a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat „kiverték”, a kápolnát 1968-ban a kommunista karhatalom vezérletével több töltettel szétrobbantották, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.