Gazdaság

Megválasztották a Csongrád Megyei Agrárkamara tisztségviselőit

Megválasztották a Csongrád Megyei Agrárkamara tisztségviselőit

2013. március 10., vasárnap
Megválasztották a Csongrád Megyei Agrárkamara tisztségviselőit

Március 9-én választották meg a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejsztési Kamara Csongrád Megyei szervezet tisztségviselőit - olvasható az agrárkamara sajtóközleményében.

A közlemény alább változtatások nélkül olvasható. "Csongrád Megyében 2012. november 30-ig 20.842 fő regisztrált. Ez a megye nagyságához képest jó eredménynek számít. Ez köszönhető a Gazdaköröknek, kamarai tanácsadóknak, a falugazdászoknak, a könyvelőknek és azoknak, akik saját maguk regisztráltak. Az érvényes regisztrációk száma 16.678, ez 80%-os arány. A szavazások 2013. február 4-től 21-ig tartottak, a hét Csongrád megyei járásközpontban: Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Csongrádon, Kisteleken, Mórahalmon, Szegeden, és Makón. Csongrád megyében 90 főt, a 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet választottunk meg. A megyei küldöttek megválasztását követően a megyei küldöttválasztó közgyűlés ma zajlott le. Az országos küldöttválasztó közgyűlésre 2013. március 28-án fog sor kerülni. Rövid áttekintést szeretnék adni a Csongrád Megyei Agrárkamara munkájáról. A regisztrációval kapcsolatosan jártuk a megye településeit megjelentünk tévéjükben, rádiójukban, újságjukban ismertettük a regisztráció lehetőségét, valamint az új kamarai törvényt. Ebben segítséget adtak a megyei újságok, tévék és rádiók, külön köszönet az önkormányzatoknak, és mindenkinek, aki segítette a munkánkat a sikeres regisztrációban. A kamarai regisztráción kívül munkatársaimmal sikeres agrárfórumokat szerveztünk. Az elsőt a vízgazdálkodással kapcsolatban, ahol Dr. Birkás Márta professzor asszony a talajnedvesség-kímélő talajművelésről tartott előadást. Másik fórumunk az agrárkamarai törvényről, mezőgazdasági támogatásokról, a 2012-es év értékeléséről és a 2013. év lehetőségeiről a mezőgazdaságban, valamint, a mezőgazdaságot érintő időszerű kérdésekről szólt. A harmadik fórumon a közös agrárpolitika 2014-től 2020ig történő bemutatása, valamit az új földtörvény-tervezet ismertetése történt. A jövőben is az az agrárkamara célja, hogy a termelők igényeihez alakítsa az agrárfórumokat. Sikerült megegyezni a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, hogy a Földművelésügyi Igazgatóság (falugazdászok) az Agrárkamara épületében kerüljön elhelyezésre. Ezzel megvalósítottuk az egyajtós ügyintézést, tehát egy helyen tudják a gazdák elintézni ügyeiket. Sikeres tanyaprogramot indítottunk. Nyertünk a tanyapályázaton 6 millió forintot, amit arra használtunk fel, hogy megnyitottuk a tanyasi termelők előtt a Mars téri ingyenes piacot. Több mint 90 termelő kapott lehetőséget arra, hogy a saját termékeit értékesítse a szegedi vásárló közönség részére. A kamara átvállalta a helypénz és a parkolási díj költségeit, valamint folyamatos jelenlétével biztosítja az előírások szerinti működést. A piac nagyon népszerű, megnőtt a forgalom a vásárcsarnokban. Élelmiszeripari mérnököt fogunk munkába állítani, aki segíti az élelmiszeriparral, és az őstermelők élelmiszeripari feldolgozással és értékesítéssel kapcsolatos munkánkat. Célunk az, hogy több év alatt elérjünk arra a szintre, hogy a termelők hasonló szolgáltatásokat kapjanak, mint az Osztrák kamara termelői" - olvasható a közleményben.

Csongrád Megyei Agrárkamarai Küldöttgyűlés 2013. március 9.

Levezető elnök: Dr. Somogyi György A megyei alakuló küldöttgyűlésen a jelenléti ív alapján a 90 küldöttből 77 fő jelent meg. Az elnököt 1 ellenszavazat mellett, a többi tisztségviselőt pedig egyhangúlag fogadták el a küldöttek. Az alakuló megyei küldöttgyűlés az alábbi jelölteket választotta meg tisztségekbe: • Elnök: Kispál Ferenc (MAGOSZ) • Mezőgazdaságért felelős alelnök: Szarvas Pál, Terra Coop Kft. (GOSZ) • Élelmiszeriparért felelős alelnök: Dr. Héjja István, Héjja testvérek Kft. (VHT) • Vidékfejlesztésért felelős alelnök: Szőke Tamás (szántóföldi növénytermesztés) • Mikro-, kis-, és középvállalkozásokért, valamint az általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnök, aki egyben az elnök általános helyettese: Czikora György Gyula (szántóföldi növénytermesztés)

Agrárkamarai osztályok

I. Mezőgazdaság 1. Szántóföldi növénytermesztési osztály: Sáringer Sándor, Karotin Kft.(GOSZ) 2. Kertészeti osztály: Nagy Árpád, Flóratom Kft. (HANGYA, FRUITVEB) 3. Növénytermesztési beszállítóipari- és kereskedelmi osztály: NEM KERÜLT MEGVÁLASZTÁSRA 4. Állattenyésztési osztály: Maksay László (állattenyésztő) 5. Állattenyésztési beszállítóipari- és kereskedelmi osztály: NEM KERÜLT MEGVÁLASZTÁSRA 6. Mezőgazdasági termékkereskedelmi osztály: Bálint Árpád, Báf Kft. (gabonakereskedő) II. Élelmiszeripar 7. Malom és sütőipari osztály: NEM KERÜLT MEGVÁLASZTÁSRA 8. Húsfeldolgozási osztály: Balatoni József, Balatoni Hús Kft. (ÉFOSZ) 9. Tejfeldolgozási osztály: NEM KERÜLT MEGVÁLASZTÁSRA 10. Dohány és dohánytermék osztály: Czibolya Norbert, Madosz Szöv. (DOHÁNY) 11. Szőlőtermesztési, borászati és italgyártási osztály: Kispál Sándor (szőlőtermesztő) 12. Élelmiszer-feldolgozási és kereskedelmi osztály: Dr. Somogyi György (paprikafeldolgozó) III. Vidékfejlesztés 13. Agrárgazdasági szolgáltatási osztály: Nagy-György József Sándor (mezőgazdasági gépi szolgáltató) 14. Erdő, vad- és halgazdálkodási osztály: Fackelmann István (erdész) 15. Agrár-környezetgazdálkodási és innovációs osztály: Balla Iván, Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat

Küldöttek

Kispál Ferenc elnök (állattenyésztési osztály) 1. Gubacsi Zoltán (FRUITVEB, kertészeti osztály) 2. Mihályné Tóth Margit (kertészeti osztály) 3. Kádár József (agrárgazdasági szolgáltató osztály) 4. Dr. Somogyi György (kertészeti osztály) 5. Dr. Héjja István, Héjja testvérek Kft. (VHT, állattenyésztési osztály) 6. Vidéki Edina (kertészeti osztály) 7. Czikora György Gyula (szántóföldi növénytermesztési osztály) 8. Szőke Tamás (szántóföldi növénytermesztési osztály) 9. Dr. Antalné Gál Tünde Laura (szántóföldi növénytermesztési osztály) 10. Kucsora Péter (állattenyésztési osztály) 11. Farkas Sándor, Kinizsi 2000 Zrt. (FRUITVEB, szántóföldi növénytermesztési osztály) 12. Lászlóffy Zsolt (MÉHÉSZ, állattenyésztési osztály) 13. Ferenczi Géza, Erdészeti Szaporítóanyag Kft. (MEDOSZ, Erdő, vad- és halgazdasági osztály) 14. Vass Tibor (kertészeti osztály) 15. Éder Tamás, Pick szeged Zrt. (ÉFOSZ, húsfeldolgozási osztály)

Pótküldött:

1. Hevesi István (VHT, állattenyésztési osztály) 2. Ujvári László (szántóföldi növénytermesztési osztály) 3. Kerekes Ferenc (szántóföldi növénytermesztési osztály) 4. Barna Károly (kertészeti osztály) 5. Rácz Tibor (állattenyésztési osztály)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.