Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam az önkormányzati adósságkonszolidáció során – jelentette be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat teljes adóssága 22,358 milliárd forint volt, ebből 15,651 milliárdot vállal át az állam, a fennmaradó hitelállomány pedig 6,707 milliárd forint – mondta a politikus a hódmezővásárhelyi közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

Míg a szocialista kormányok folyamatos elvonással, újabb és újabb terhekkel sújtották a várost, bebizonyosodott, a jelenlegi kormányzat partnerként tekint Hódmezővásárhelyre, hiszen a jogszabályokban biztosított maximális mértékben vállalta a város adósságát – hangsúlyozta a polgármester. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette, amikor a kormány 277 település sorsáról döntött, külön-külön mérlegelte az ott élők szociális, társadalmi helyzetét és a helyben megvalósított fejlesztéspolitikát. Hódmezővásárhely esetében értékelte, hogy az önkormányzat a felvett hitel minden egyes forintját fejlesztésre fordította.

Hódmezővásárhely esetében az állami adósságkonszolidáció mértéke nagyobb, mint a város által 2006-ban kibocsátott kötvény összege volt. A fennmaradó hitel nagysága a város vagyonának csupán 10 százaléka, és kevesebb, mint amekkora adóssága 2002-ben az önkormányzatnak volt – mondta a Hódmezővásárhelyt 2012-ig, tíz éven át irányító politikus. Lázár János hangsúlyozta, az adósságkonszolidációval lezárult az önkormányzati rendszer átalakítása, a települések új lehetőségek mellett új feladatokat kapnak. Az önkormányzatok a jövőben a működtetés helyett a fejlesztésre helyezhetik a hangsúlyt, arra hogy élhetővé tegyék településüket.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni. A Magyarországi Református Egyháznak is jelentős devizaadóssága van, ezt a kormány nagy valószínűséggel át fogja vállalni vagy segít annak törlesztésében.

Előző sztori

Víztisztítás Szeged belvárosában

Következő sztori

Lázár: az egyházi devizahitelek konszolidációját tervezi a kormány