Közélet

Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam

Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam

2013. március 1., péntek
Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam

Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam az önkormányzati adósságkonszolidáció során - jelentette be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat teljes adóssága 22,358 milliárd forint volt, ebből 15,651 milliárdot vállal át az állam, a fennmaradó hitelállomány pedig 6,707 milliárd forint - mondta a politikus a hódmezővásárhelyi közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Míg a szocialista kormányok folyamatos elvonással, újabb és újabb terhekkel sújtották a várost, bebizonyosodott, a jelenlegi kormányzat partnerként tekint Hódmezővásárhelyre, hiszen a jogszabályokban biztosított maximális mértékben vállalta a város adósságát - hangsúlyozta a polgármester.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette, amikor a kormány 277 település sorsáról döntött, külön-külön mérlegelte az ott élők szociális, társadalmi helyzetét és a helyben megvalósított fejlesztéspolitikát. Hódmezővásárhely esetében értékelte, hogy az önkormányzat a felvett hitel minden egyes forintját fejlesztésre fordította. Hódmezővásárhely esetében az állami adósságkonszolidáció mértéke nagyobb, mint a város által 2006-ban kibocsátott kötvény összege volt. A fennmaradó hitel nagysága a város vagyonának csupán 10 százaléka, és kevesebb, mint amekkora adóssága 2002-ben az önkormányzatnak volt - mondta a Hódmezővásárhelyt 2012-ig, tíz éven át irányító politikus. Lázár János hangsúlyozta, az adósságkonszolidációval lezárult az önkormányzati rendszer átalakítása, a települések új lehetőségek mellett új feladatokat kapnak. Az önkormányzatok a jövőben a működtetés helyett a fejlesztésre helyezhetik a hangsúlyt, arra hogy élhetővé tegyék településüket. Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni. A Magyarországi Református Egyháznak is jelentős devizaadóssága van, ezt a kormány nagy valószínűséggel át fogja vállalni vagy segít annak törlesztésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.