Kultúra

Hegedűs Tünde hazánk művészbéke nagykövete - világméretű összefogás a békéért + FOTÓK

Hegedűs Tünde hazánk művészbéke nagykövete - világméretű összefogás a békéért + FOTÓK

2013. március 31., vasárnap
Hegedűs Tünde hazánk művészbéke nagykövete - világméretű összefogás a békéért + FOTÓK

A Worldwide World Peace Marker Project Hegedűs Tündét választotta magyarországi nagykövetének. A program célja, hogy világ százkilencvennyolc országában a művészet nyelvén és eszközeivel alkossa meg a béke független eszméjének mintamodelljét.

„Többdiplomás mérnök-bankárként, Magyarország meghatározó gazdasági köreiben vezető pénzügyi szakemberként dolgozom. Az életem egyik legnagyobb ajándékaként kaptam azt a tehetséget, amely a racionális világból álmaim megélésébe képes vezetni” – írja magáról

honlapján

Hegedűs Tünde

. Az Amerikai Egyesült Államokban élő

Titté Bequero

, a Worldwide World Peace Marker Project (WPMP) igazgatója kérte fel a szarvasi születésű, Szegeden élő festő- és szobrászművészt, hogy képviselje hazánkat ebben az

összefogásban.

Felmerül a kérdés, miért pont Hegedűs Tündét választották? Aki ismeri a művésznőt, az alkotó tevékenységen kívül végzett munkáját, pontosan tudja a választ. Szegeden művészeti szalont működtet, fiatal tehetségeket támogat, művészeti díjat alapított. „Hiszek abban, hogy a művészet akkor nem lesz öncélú, ha minél szélesebb körökben és rétegekben propagáljuk és jelen vagyunk, és más emberek hétköznapjába is bevisszük a művészetet” – fogalmazott. Így került kapcsolatba a Panoráma Világklubbal, ahol a világ magyarságát fogják össze, gyakorlatilag egy hidat építenek a világban szétszóródott magyarok között. Ennek révén rengeteg embert ismert meg, megálmodtak a Panoráma Világgalériát, ahol magát a művészeket fogja össze Tünde.

A Magyar Gyermekrák Alapítvány vezetője, Balogh István vitte a művésznő hírét Floridáig, így választotta ki a WPMP őt hazánkból erre a feladatra. Hatalmas nagy feladatot és felelősséget vállalt magára Hegedűs Tünde, hiszen hazánk csatlakoztatása a legfőbb feladata a Wordwide World Peace Marker Projecthez. Képesnek kell lennie arra, hogy mozgósítsa a művészeket, a gazdasági és politikai területen tevékenykedő embereket egyaránt. Nincs magára hagyva a most megkezdett munkájában, a Tanka László vezette Panoráma Világklub és a Magyar Gyermekrák Alapítvány egyaránt segíti őt. „Az alapítvány azt vallja, azért van szükség művészre világbéke nagykövetként, mert a hitük szerint a kultúrával és a művészettel a világon egy nyelvet beszélünk. Ezt mindenki megérti, és mindenkinek el tud jutni a szívéhez-lelkéhez az üzenete” – magyarázta a festőnő. Komoly feltételrendszert dolgoztak ki a WPMP alapítói, konkrét feladatokat tűztek ki. Van egy békemarker, egy kisplasztika, amit jelképesen elhelyeznek az adott országba. „Ki kell, hogy válasszak egy olyan várost, ahol a városvezetést magam mellé tudom állítani ezen eszme irányába, és velük együttműködve tudok minél szélesebb körben lépni tovább ebben a munkában” – részletezte. A Panoráma Világklub május végén szervezi meg a harmadik Magyarok Világtalálkozóját, ott fogják hivatalosan is bejelenteni és bemutatni ezt a projektet. Hegedű Tünde nagyszabású terveket sző, el szeretné hozni hazánkba az összes világbéke nagykövetet. Tartják a kapcsolatot egymással, s azt tapasztalja, a floridai alapítvány csodálatos embereket választott ki erre a munkára. „Mindig úgy éreztem, bárhol jártam a világban, hogy meg tudtam érinteni az embereket az alkotásaimmal, szavak nélkül” – mondta portálunknak, s úgy látja, a világbéke nagyköveti munkában is ez fogja őt segíteni. „Ekkora világméretű összefogás a béke gondolatával még sosem volt. Nagyon magas filozófiai gondolatok vannak ebben a projektben. Nagyon modern a megközelítése is, hiszen magát a béke gondolatát is ahhoz a jelenlegi élethelyzethez kapcsolják, hogy a Földünkön jelenleg egy magas színvonalú civilizációban élünk, s ennek ellenére omlik szét körülöttünk a rendszer, mert tönkretesszük a bolygót. Akik harcolnak például a biológia vagy geológiai egyensúlyért, mind külön-külön teszik ezt, holott az egyetemleges békegondolat összefogja mindezt. Ezért jó eszköz a kultúra és a művészet, gondolatokat és érzelmeket közvetítő erejével” – magyarázta Hegedűs Tünde, a WPMP magyarországi művészbéke nagykövete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.