Közélet

Februárban több mint 6000 lakás kelt el

Februárban több mint 6000 lakás kelt el

2013. március 10., vasárnap
Februárban több mint 6000 lakás kelt el

Az idén februárban 6179 lakás cserélt gazdát Magyarországon, ami 31 százalékos csökkenés tavaly februárhoz képest, ám a valós bázisnak tekinthető 2011. évi februári adásvételnél több - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat pénteken az MTI-vel.

2012 februárja rendkívülinek volt mondható, ugyanis a végtörlesztés okozta felfokozott vevői aktivitás és a befektetői hullám még éreztette a hatását - fejti ki a Duna House a friss adatok kapcsán. A 2011-es évvel viszont már jól összevethető az idei adat: két éve ugyanekkor csupán 1,3 százalékkal volt csendesebb a piac és az első két hónap is csak 2,7 százalékkal volt mérsékeltebb az ideinél. Idén februárban januárhoz képest több mint 14 százalékkal emelkedett a lakás adásvételek száma. A keleti országrészben 10 ezer forinttal drágább négyzetméter áron - 123 ezer forintért - vették a paneleket az év második hónapjában, mint nyugaton, bár a fajlagos átlagár az utóbbiban volt magasabb, 6,4 millió forint. A tégla lakások esetében azonban fordított a helyzet, a 187 ezres négyzetméterenkénti ár 20 százalékkal magasabb, mint a keleti oldalon mért átlag. Budapesten a budai oldalon 300 ezer forint feletti átlagértéket mutattak a téglaépítésű ingatlanok, de a belváros is megközelítette ezt az értéket 298 ezerrel. A pesti oldalon 211 ezer forint/négyzetméter átlagon vásároltak februárban. Kissé eltérő képet mutat a közép-magyarországi és a vidéki régió a megvásárolt ingatlanok minőségét illetően. Budapesten 39 százalék, Pest megyében 35 százalék volt a kiváló minőségű ingatlanok aránya az összes eladottból, vidéken ez csupán 27 százalékot mutat. Nyugat-Magyarországon 39 százalék volt a felújítandó, vagy éppen lakható kategória aránya, ugyanez Közép-Magyarországon csupán 33 százalékot tett ki. A 2012. februári tranzakciók paramétereivel összehasonlításban látszik, hogy míg a méretbeli preferencia vidéken semmit nem változott, addig egy évvel később, tehát idén februárban a duplájára nőtt az olcsóbb, 50-100 ezer forintos négyzetméterárú kategória aránya. Pest megyében ennek ellenkezője látszik: a 150 ezer forint/négyzetméter alatti sávok csökkenése mellett szinte duplázódott, 20-ról 39 százalékra nőtt a drágább 150-200 ezer forint/négyzetméter árkategória az egy évvel ezelőttihez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.