Közélet

Belváros rehabilitáció – újjászületett a Dugonics és az Árpád tér + FOTÓK

Belváros rehabilitáció – újjászületett a Dugonics és az Árpád tér + FOTÓK

2013. március 28., csütörtök
Belváros rehabilitáció – újjászületett a Dugonics és az Árpád tér + FOTÓK

Immár hivatalosan is birtokba vehették a szegediek az újjászületett Dugonics és Árpád tereket, melynek rekonstrukciója 730 millió forintból valósult meg. A költségek harminc százalékát az önkormányzat finanszírozta.

A Dugonics tér és környékének rekonstrukciója 70%-os európai uniós támogatással megvalósult, két és fél milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó eleme. „A projekt első elemét 2010-ben bonyolítottuk, amikor megépítettük az új klinikához a szükséges infrastruktúrát, az utakat, és bevontuk a tömegközlekedésbe a területet. Most pedig 730 millió forintból a város központi tere és a környező utcák is megújultak” – fogalmazott a téravatón

Botka László

. Az MSZP-s polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat fontos és meghatározó partnere volt a Szegedi Tudományegyetem, konzorciumi partnerségben pályáztak a fejlesztésre. „Szeged város a Szegedi Tudományegyetem sorsa immár több mint kilencven esztendeje összefonódott. A város akkor fejlődik és gyarapszik, ha az egy egyetem is gyarapszik és fejlődik. Számunkra nagyon fontos, hogy Szeged, mint a régiós tudásközpont, egyetemi városa a lehető legszorosabb együttműködést tudja kialakítani” – fogalmazott.

Botka hangsúlyozta, ez a fejlesztés is az Európai Unió támogatásával valósult meg, mint a legtöbb szegedi beruházás. Az önkormányzat önrésze a 730 milliós költség 30%-át teszi ki. „Európa nem támad bennünket, hanem védi a magyar demokráciát, és pénzügyi támogatást nyújt minden fontos fejlesztéshez és beruházáshoz” – közölte. Beszámolt arról is, hogy a következő nagy léptékű szegedi beruházás ősszel kezdődik a partfal rekonstrukciójával. A polgármester Pál Józseffel, az SZTE rektorhelyettesével közösen leplezte le a József Attila szobor mellett felállított, a felújított teret és környékét ábrázoló domborműves térplasztikát, melyen Braille-írással is feltüntették a tér egyes elemeit. Az ünnepélyes átadón közreműködött Fekete Gizi színművésznő, a Pavane Táncegyüttes és a Szegedi Városi kórusegyesület Egyesített Kórusa, majd Wolf Kati koncertjével zárult a térátadó. A beruházást eredetileg tavaly adták volna át, a kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. azonban több alkalommal is benyújtott külső körülményekre hivatkozva határidő-módosítási kérelmet, s már augusztus végén látszott, hogy nem készül el a beruházás az eredeti, 2012. december 31-i határidőre. A kivitelező eredetileg 73 napra kért halasztást, melyből a műszaki ellenőr és a Szeged Pólus Kft. 29 napot tartott indokoltnak. A Beruházás részeként megújult Somogyi utcát november végén adták át a forgalomnak. Ahogy megírtuk, január végén kezdődött meg a műszaki átadás, s akkor még hátra volt a Dugonics tér nyugati oldalán a térburkolás, illetve a parkosítás. Fokozatosan a helyükre kerültek az utcabútorok, illetve a területre 9 térfigyelő kamerát is felszereltek. Március elején speciális burkolt utat építettek ki a Dugonics téri parkon keresztül. Összesen 550 négyzetméteren ragasztott, mosott gyöngykaviccsal fedték be a szobor körüli körkörös és a hozzá vezető, sugárirányú felületeket. A svájci szabadalmú módszer főként nyugaton terjed, hazánkban eddig nem sok helyen alkalmazták. A rekonstrukció során földmunkák során közel 13 ezer köbméter földet termeltek ki, és közel tízezer négyzetméter járdaburkolatot helyeztek el a területen. Három új ivókút is van a téren, összesen 125 kerékpártámasz és közel 150 pad. Több mint száz lombos fát ültettek és 3500 cserjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.