Belváros rehabilitáció – újjászületett a Dugonics és az Árpád tér + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár hivatalosan is birtokba vehették a szegediek az újjászületett Dugonics és Árpád tereket, melynek rekonstrukciója 730 millió forintból valósult meg. A költségek harminc százalékát az önkormányzat finanszírozta.

A Dugonics tér és környékének rekonstrukciója 70%-os európai uniós támogatással megvalósult, két és fél milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó eleme. „A projekt első elemét 2010-ben bonyolítottuk, amikor megépítettük az új klinikához a szükséges infrastruktúrát, az utakat, és bevontuk a tömegközlekedésbe a területet. Most pedig 730 millió forintból a város központi tere és a környező utcák is megújultak” – fogalmazott a téravatón Botka László. Az MSZP-s polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat fontos és meghatározó partnere volt a Szegedi Tudományegyetem, konzorciumi partnerségben pályáztak a fejlesztésre. „Szeged város a Szegedi Tudományegyetem sorsa immár több mint kilencven esztendeje összefonódott. A város akkor fejlődik és gyarapszik, ha az egy egyetem is gyarapszik és fejlődik. Számunkra nagyon fontos, hogy Szeged, mint a régiós tudásközpont, egyetemi városa a lehető legszorosabb együttműködést tudja kialakítani” – fogalmazott.

no images were found


Botka hangsúlyozta, ez a fejlesztés is az Európai Unió támogatásával valósult meg, mint a legtöbb szegedi beruházás. Az önkormányzat önrésze a 730 milliós költség 30%-át teszi ki. „Európa nem támad bennünket, hanem védi a magyar demokráciát, és pénzügyi támogatást nyújt minden fontos fejlesztéshez és beruházáshoz” – közölte. Beszámolt arról is, hogy a következő nagy léptékű szegedi beruházás ősszel kezdődik a partfal rekonstrukciójával.

A polgármester Pál Józseffel, az SZTE rektorhelyettesével közösen leplezte le a József Attila szobor mellett felállított, a felújított teret és környékét ábrázoló domborműves térplasztikát, melyen Braille-írással is feltüntették a tér egyes elemeit. Az ünnepélyes átadón közreműködött Fekete Gizi színművésznő, a Pavane Táncegyüttes és a Szegedi Városi kórusegyesület Egyesített Kórusa, majd Wolf Kati koncertjével zárult a térátadó.

no images were found


A beruházást eredetileg tavaly adták volna át, a kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. azonban több alkalommal is benyújtott külső körülményekre hivatkozva határidő-módosítási kérelmet, s már augusztus végén látszott, hogy nem készül el a beruházás az eredeti, 2012. december 31-i határidőre. A kivitelező eredetileg 73 napra kért halasztást, melyből a műszaki ellenőr és a Szeged Pólus Kft. 29 napot tartott indokoltnak. A Beruházás részeként megújult Somogyi utcát november végén adták át a forgalomnak.

Ahogy megírtuk, január végén kezdődött meg a műszaki átadás, s akkor még hátra volt a Dugonics tér nyugati oldalán a térburkolás, illetve a parkosítás. Fokozatosan a helyükre kerültek az utcabútorok, illetve a területre 9 térfigyelő kamerát is felszereltek.

no images were found


Március elején speciális burkolt utat építettek ki a Dugonics téri parkon keresztül. Összesen 550 négyzetméteren ragasztott, mosott gyöngykaviccsal fedték be a szobor körüli körkörös és a hozzá vezető, sugárirányú felületeket. A svájci szabadalmú módszer főként nyugaton terjed, hazánkban eddig nem sok helyen alkalmazták.

A rekonstrukció során földmunkák során közel 13 ezer köbméter földet termeltek ki, és közel tízezer négyzetméter járdaburkolatot helyeztek el a területen. Három új ivókút is van a téren, összesen 125 kerékpártámasz és közel 150 pad. Több mint száz lombos fát ültettek és 3500 cserjét.

no images were found

no images were found

Előző sztori

A több felhasználónév sem segített a netes kereskedőn

Következő sztori

Harlem Swing, avagy kettlebelles harlem shake szegedi módra + VIDEÓ