Kultúra

Időutazás a szegedi Kárász utcán + FOTÓK

Időutazás a szegedi Kárász utcán + FOTÓK

2013. március 5., kedd
Időutazás a szegedi Kárász utcán + FOTÓK

Szeged múltjába kalauzolják a látogatókat a Móra Ferenc Múzeum kinagyított utcaképei, melyek a hely elmúlt évtizedeinek hangulatát elevenítik meg.

A múzeum Tornyos Szeged híres város című, február 8-án megnyílt fotótárlata elhagyta a kiállítóterem falait, és a figyelemfelkeltő alkotások közül három kinagyított installáció a Kárász utcára, a Klauzál térre meg a Széchenyi térre költözött. Közelebb tudjuk így hozni a múzeumot az emberekhez, felhívni a figyelmüket a rendezvényre, magyarázza az akció lényegét

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens, a kiállítás egyik megálmodója. A múzeum gyűjteményében mintegy 100 ezer fotó található, ezért az elkövetkező időszakban folyamatosan fognak kiállításokat rendezni. Fontos tudatosítani a látogatókban, hogy ha múzeumról beszélünk, nemcsak tárgyakra, hanem fotókra is gondolni kell. A fotóra, mint lehetőségre szeretnék felhívni az emberek figyelmét a múzeum szakemberei.

A kiállítás több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. A város 3 pontján, a Széchenyi téren, a Klauzál téren és a Kárász utcában található könyvesbolt előtt láthatók a kinagyított, a kiállításhoz kedvet csináló alkotások. A járókelők meg-megállva, érdeklődve nézik a fotókat, elemezgetik, mennyit változott a város, az épületek az elmúlt időszakban. A legrégebbi kép 140 évvel ezelőtt készült, az árvízi időszakot örökítik meg, a legfrissebb huszonvalahány éves. Az újjáépítésről szóló képek Medgyesi szerint azért is érdekesek, mert még nem lehet felismerni rajtuk, hogyan is alakul ki a város végleges arculata. A kiállításon a régi nagy szegedi fotósok képviseltetik magukat: Liebmann Béla, Enyedi Zoltán, Somogyi Károlyné, Keglovics Emil. Van egy amatőr fotográfus, Benedek László, aki szegedi szociofotókat készített, a szakember valóságos kincsesbányának találja alkotásait. A múzeumban folyamatosan zajlik a fotóanyag digitalizációja, tudtuk meg a sajtóreferenstől. Az elmúlt hónapokban több ezer képet sikerült digitalizálniuk, ami azért is fontos, mert így tudják publikálni a fotókat. Ugyanakkor ezek a múzeum számára bizonyos szempontból árut is jelentenek, mert képeslapokat, könyveket is lehet készíteni belőlük. A fotók óriási értéket képviselnek kulturális szempontból, ugyanakkor bevételt is jelent a múzeumok számára. Az alkotásokat ezúttal nem tematika és nem kronológia alapján választották ki és csoportosították, inkább villanófények ezek Szegedről, pillanatfelvételek a városról. Medgyesi múzeumelméleti szempontból is rendhagyónak találja a mostani kiállítás, mert megváltoztatta a korábban kőbe vésett szakmai kánont. Nem feltétlenül kell mindig téma, és nem kell mindig kronológia, a régmúlt önmagában is elegendő, a kötőerő pedig a szegediség. Minden egyes fotóról a szegediség jön le, állítja a szakember. A kiállítással egyfajta társadalmi felelősségvállalás érhető tetten, hiszen egy múzeumnak üzennie is kell: igenis van felelősségünk a várossal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.