Közélet

A DK szerint összeomlás előtt áll a mentőszolgálat

A DK szerint összeomlás előtt áll a mentőszolgálat

2013. március 10., vasárnap
A DK szerint összeomlás előtt áll a mentőszolgálat

A Demokratikus Koalíció szerint az összeomlás szélén áll a mentőszolgálat, és az állampolgároknak maguknak kell majd megvásárolniuk az egészségügyi szolgáltatást, "ha életben akarnak maradni".

Varju László

független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke vasárnap a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az egészségügyi szolgáltatásokat a társadalombiztosítás keretében kell biztosítani, mert minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy e szolgáltatásokat a legmagasabb színvonalon tudja igénybe venni. Ezért újra létre kell hozni az egészségbiztosítás felügyeletét, amely ezeket a szolgáltatásokat - beleértve az Országos Mentőszolgálat működését is - ellenőrizni tudja. A képviselő megjegyezte: 2011 végéig a társadalombiztosítás a befizetett járulékokból fedezte az egészségügyi költségeket, míg a jelenlegi alaptörvény szerint az állam csak szociális biztonságot nyújt, és igyekszik a szolgáltatásokat szervezni. Varju László szerint ebből az következik, hogy az állam a szolgáltatást csak úgy tudja biztosítani, hogy a költségeket áthárította a családokra, és ezt az alaptörvényben rögzítette, vagyis "mindenkinek magának kell megoldania és megvásárolnia az egészségügyi szolgáltatást, ha életben akar maradni". Kitért arra is, hogy öt mentőautóra jelenleg egy szakorvos jut, ráadásul a korábbi 10-ről 13 évre módosították a mentőautók legmagasabb megengedhető életkorát, így 6-800 ezer kilométert futott járművekkel szállítják a sérülteket és a betegeket. Varju László szerint egy stadionépítésre szánt 10 milliárd forintból mintegy 300 új mentőautóval lecserélhetnék az összes 10 év feletti gépkocsit, ezzel "normális egészségügyi szolgáltatást biztosíthatnának Magyarországon". Mint mondta, a mentőszolgálat jövője érdekében írásbeli kérdést kíván intézni a miniszterhez az Országgyűlésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.