Szórakozás

„Virággal vár” mindenkit Szegeden Pitti Katalin

„Virággal vár” mindenkit Szegeden Pitti Katalin

2013. február 12., kedd
„Virággal vár” mindenkit Szegeden Pitti Katalin

Február 17-én 19 órától az IH Rendezvényközpontban dal-opera-operettesten láthatja-hallhatja a szegedi közönség Pitti Katalin Liszt-díjas érdemes művészt Sándor Szabolcs közreműködésével. Pitti Katalin igazi tavaszváró, „virágos” műsort ígér.

A művésznő betegsége miatt elmaradt adventi-karácsonyi koncertjének pótlására kerül most sor, „Virággal várlak” címmel. Az estet a virágok szépsége, lényük saját életünkkel való hasonlatossága ihlette – ezeket kereste meg a művésznő az elhangzó művekben.

Rózsaária és virágerdő

Pitti Katalin

portálunknak elmondta, minden olyan érzés előkerül az énekszámokban, ami mozgatja a lelkünket és az életünket, akár előreviszi azt, elkeserít, vagy újra reményt ad – más szavakkal, a virágok fontosságáról, azok érzelemkifejező erejéről, sorsáról énekel majd. A művésznő széles repertoárral érkezik, hogy mindenki megtalálja benne a maga kedvencét, és ugyanakkor megismerkedhessen más műfajokkal is. Már az Ómagyar Mária-siralomban is szerepel a „virágnak virága”, az esten a nép- és műdalokon keresztül jutunk el az operákig: jó példa a Rózsaária a Figaro házasságából, vagy megidézik

Madame Butterflyt

a Pillangókisasszonyból, aki „virágerdővel” szeretné várni szerelmét,

Pinkertont

. Az operettekben is bőven találunk virágot, sőt, a művésznő úgy nyilatkozott, még nótákat is énekelhet az esten, igyekszik kedves nagymamáink dalait elővenni.

Adni tudni

„A muzsikuslét arról szól, hogy minden műfajt szépen, az énekkultúra magas fokán és szívvel-lélekkel adjunk át” – vallja a művésznő. Nyilván másképpen szólnak a nóták egy nóta- vagy egy operaénekestől, Pitti Katalin elmondta, a bonyolultabb, összetettebb műfajból az egyszerűbbekbe könnyebb kirándulni, mint fordítva. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szabad a „felsőbbrendű” műfaj arisztokratikus érzésével élni, mert minden műfajban meg lehet találni azt, ami az emberek szívéhez közel áll, lelküket megmozgatja. „Az a fontos, hogy adni tudjunk, vezetékként működjünk, hogy a művek rajtunk keresztül, a lelkünkön, hangunkon, egyéniségünkön átszűrve jussanak el az emberekhez – ez az ’ars poeticám’: adni tudni és élni segíteni” – így Pitti Katalin.

Csokorba szedi

A művésznő egyébként jövőbeli terveiről csak annyit árult el, DVD-, illetve CD-sorozatban gondolkodik. „Minden embernek van küldetése, ’hív-atása’, úgy érzem, én ezt megtaláltam az önálló estjeimben” – összegzett Pitti Katalin. A szólóműsorokban másfél-két órát énekel egyedül, ami egy operaszerep teljesítményéhez mérhető. Úgy véli, egy a fontos, hogy legyen a művésznek mondanivalója. Ezeket szeretné csokorba gyűjteni, és sorozatot készíteni belőlük – DVD-n már el is kezdte, de tervben van a CD is. A február 17-i szegedi est jegyárai részletesen

ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.