Közélet

Szex, helyes táplálkozás és kutya – receptek a hosszú életre

Szex, helyes táplálkozás és kutya – receptek a hosszú életre

2013. február 18., hétfő
Szex, helyes táplálkozás és kutya – receptek a hosszú életre

Számtalan módszer van arra, hogy meghosszabbítsa várható élettartamát az ember. Mi kikértük egy szegedi orvos és egy életmód-tanácsadó véleményét, hogy avassanak be ezekbe a praktikákba, mint például a stressz csökkentése, a szex, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a pozitív gondolkodás.

Igyekezzünk higgadtak maradni, kerüljük a stresszt, mert szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz, súlygyarapodáshoz, a mentális egészség romlásához vezethet. Ami pedig ennél is fontosabb, csökkenti a várható élettartamot. A stressz mérséklésének egyik legjobb módja: tartson napközben, munkaidő alatt néhány perc szünetet, munkaidő után pedig relaxáljon, kapcsolódjon ki, csináljon valamit, amit szeret – olvasható több interneten fellelhető tanulmányban, melyek kimutatták azt is, hogy az állatok feltétel nélküli szeretete és társasága egy hosszú munkanap után felvidítja a gazdit. Emellett egy állat simogatása nemcsak csökkenti a vérnyomást, de az a kis kedvencnek is jót tesz. A kutya sétáltatása pedig nemcsak jó kikapcsolódás, de jó mozgás is. Tehát bizton állíthatjuk, hogy megéri háziállatot tartani, hiszen segítenek nekünk a hosszú élet elérésében.

Szex a hosszú életért

Kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás. Lehetőleg együnk sok gyümölcsöt és zöldséget. A túlzott energia bevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is.

Szabóné Papp Emőke

életmód-tanácsadó azt javasolja, hogy próbáljunk meg minél jobban adalékszegény ételeket fogyasztani. Ezek mellett igen ajánlott a tiszta víz fogyasztása, minimum 2-3 liter/fő/nap. „A megfelelő szexuális élet is egy további – nyílt – titok. Kutatások igazolták, hogy a tartós párkapcsolatban élők vagy házasok tovább élnek, mint a szinglik. A szex ugyanis endorfint termel, ami javítja a hangulatot, valamint csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázatát. Szintén tanulmányok mutatták ki, hogy azok, akik aktív társasági életet élnek barátaikkal, tovább élnek, mint a magányosak. A rendszeres testmozgás is nagyon fontos. A szabadidő aktív eltöltése nagymértékben hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, serkenti a belek normális összehúzódásait, ezáltal hosszú távú megoldás lehet különböző hasi panaszokra, továbbá kedvezően hat az aranyérre is. Ezenkívül a mozgás jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is” – tette hozzá a szakember.

Nagyokat aludni, és vörösbort inni

„Az alvás is egy sarokpontja a hosszú élet receptjeinek. Szakértők rámutattak, hogy azoknál, akik nem alszanak eleget, vagy esetleg túl sokat alszanak, nagyobb a valószínűsége az elhízás, a magas vérnyomás és a szívbetegség kialakulásának. Az ideális alvási időnek 6-8 óra között kell lenni, az ez alatti és fölötti alvási idő káros az egészségre. Gondolkodjon pozitívan! Tudjuk, hogy ez közhelynek tűnik, de így igaz. Számos tanulmány és kutatás azt igazolja, hogy az optimisták tovább élnek, egészségesek maradnak, és nagyobb valószínűséggel győzik le a betegségeket, mint rosszkedvű társaik. Esetleg igyon egy pohár vörösbort. Naponta egy pohár ebből az italból megelőzheti a szívbetegségeket. A fentiek hiányában 10, de akár 20 évvel korábban jelentkezhetnek a kor előrehaladtával természetesen is fellépő betegségek. Tehát jóval gyorsabban öregszünk, mint azt biológiai korunk indokolná” – árult el még néhány titkot

Kohán Mária

orvos. Tehát ha összegezzük az embertípust, aki nagy eséllyel pályázik a 90, 100 éves aggastyánkorra, leszögezhetjük, hogy annak egy nyugodt, portási vagy professzori munkahely kell, esetleg életjáradék egy gazdag rokontól. Ez az embertípus közben tudatosan táplálkozik, rendszeresen sportol, finom vörösborokat iszik és sok vizet, kiadósakat alszik, aranyos kutyát tart és olyan feleséget, akivel rendezett a kapcsolata és rendszeres, kiadós a nemi élete, és akivel eljár baráti társaságokba és optimista, pozitívan gondolkodik – ami ilyen élethelyzet mellett érthető is.

Jójárt Dániel

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.