Közélet

Szegedre ért Asterix, a német kerékpáros kalóz + FOTÓK, VIDEÓ

Szegedre ért Asterix, a német kerékpáros kalóz + FOTÓK, VIDEÓ

2013. február 4., hétfő
Szegedre ért Asterix, a német kerékpáros kalóz + FOTÓK, VIDEÓ

A német Asterix, az országutak kerékpáros pilótája, egy jó kalóz, aki csak a fogyasztói társadalom hajóját csáklyázta meg: pénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül járja már négy éve a világot. Február első hétvégéjén Szegedre ért.

Mike Asterix

az országutak pilótája, ahogy ő nevezi magát, egy vándor, aki négy éve indult Düsseldorfból, hogy 8900 kilométert kerekezzen bejárva Kelet-Európát. Ott alszik, ahol az este érik, ha kell, az árokparton ver sátrat, ha befogadják, akkor egy ház udvarában, amit kap, azt eszi, ha két szendvicset, akkor egyiket társának, a kutyájának adja. Ha épp van pénze, dohányt vesz, kávét iszik. Útja, mint mondta egy küldtetés. „Nyugat-Európában még mindig úgy gondolja az emberek többsége, hogy keleten elmaradott országokban, vándorcigányok módjára élnek. Most én élek így, azért, hogy ezeket a buta előítéleteket leromboljam utazásommal, ami számításaim szerint mintegy másfél évig tart még” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a 47-es úton egy autólehajtónál a csavargó, aki bemutatta felszerelését, ruházatát is, külön kiemelve a sapkájára kitűzött relikviákat.

A jóságos kalóz

Asterix, a valódi nevén Michael Bensch, nem világutazó – ahogy mondja – Astetix mindössze csak kiment a klubból. Egyszerűen és csak úgy! Felhagyott a rendszerrel. Egy szabad szellem, aki leszakadt a társadalom szálairól, és eldöntötte, hogy a szabad ég alatt fog élni, és ír egy könyvet. Több mint négy éve úton van, átutazott hét országon (Hollandia, Belgium, Franciaország, Olaszország, egészen Szicíliáig, Bulgáriáig, Romániáig), és egy körülbelül negyven kilogrammos csomagot hordozott magával, szélben, esőben és tűző napon, éjjel és nappal. Február elején lépte át a román határt, Szegeden is megszállt addig, ameddig jónak látja, míg magába fogadja a város, majd folytatja útját Budapest felé, át Szlovákián, Csehországon, Lengyelországba. Vallja, ő csak egy szabályt követ: „Tiszteld, aki vagy, amid van és a másikat.” Kalózzászlóval járja a világot, mint az „utak kalóza” két keréken, vikingszarvas, Asterix-kalappal és a kutyájával (talán nem véletlen a név sem, nézve a hasonlóságot a mesehőssel).

Izland a végcél

A célja mindössze annyi, hogy írjon egy könyvet a kalandról és az emberekről, akik alapvetően jók, és szeretne szembenézni mindazzal, amivel az utakon találkozik; neki nincs szüksége arra, amit a modern ember nélkülözhetetlennek tart. Csak annyija van, amit magával visz. A kerékpáros utánfutójában ruhát, matracot, hálózsákot és plédet, némi ennivalót és horgászbot is tart, ha élővizet lel. Elmondta, Görögországban rabolták ki először, ellopták a biciklijét, de nem keseredett el, talált megoldást erre a problémára is: egy egyetemistának megjavította az autóját, ezért ő nekiadta a hétéves biciklijét, amit Asterix felújított. Bukarestben a matracát lopták el, hálózsákját és a pótkerekét. Ennek ellenére, ahogy mondta, Románia a szívében marad, miután eltöltött egy estét egy roma családnál. Azt állítja, az igazi román cigányok nem tolvajok, barátságosak. Most Magyarországon visz keresztül útja, azt mondta, hogy úton, útfélen talál barátokat, tettét provokációnak is tartja, egy görbe tükörnek. 2013-ban Izlandra szeretne elérni, ott fejezné be utazását, és akkor belekezd könyvébe. Addig, ha találkozik bárki is vele, adjon neki ételt, szállást, hallgassa meg vidám szavait, vagy egyszerűen csak intsen neki, és küldjön neki némi jókívánságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.