Közélet

Szegeden is gyertyák gyúltak a tatárszentgyörgyi áldozatokért + FOTÓK

Szegeden is gyertyák gyúltak a tatárszentgyörgyi áldozatokért + FOTÓK

2013. február 24., vasárnap
Szegeden is gyertyák gyúltak a tatárszentgyörgyi áldozatokért + FOTÓK

Szegeden a Belvárosi híd lábánál tartott megemlékezést a tatárszentgyörgyi gyilkosságról a ternYpe Magyarország Hálózat. Az egybegyűltek gyertyákat gyújtottak a rasszista indíttatású merénylet áldozataiért.

A romák ellen 2008-2009-ben elkövetett támadások között az egyik legsúlyosabb a tatárszentgyörgyi merénylet volt, melyben 2009. február 23-án éjjel egy 27 éves apát és 5 éves fiát lőttek agyon, miközben menekülni próbáltak Molotov koktéllal felgyújtott házukból.

Csorba Róbert

és kisfia,

Robika

a helyszínen életét vesztette, az apa hatéves kislánya pedig súlyos sérülésekkel került a kórházba. Szombaton országszerte megemlékezéseket tartottak az áldozatokért, egyben a rasszizmus jelenlétére és veszélyeire is felhívva a figyelmet - Szegeden a Belvárosi híd lábánál gyújtottak gyertyát az egybegyűltek. A megemlékezésen beszédet mondott

Dombi Boglárka

, a ternYpe Magyarország Hálózat egyik koordinátora, melyben felidézte a merénylet körülményeit, s felhívta a figyelmet az etnikai indíttatású gyilkosságokra, valamint a rasszizmus veszélyeire. "Az ember nem tehet arról, hogy hová, vagy épp milyennek születik, arról azonban már igen, hogy milyen emberré válik. Az emberség abból adódik, hogy hiszünk abban, hogy mindenki egyenlő és egyforma esélyei vannak az életben. Így nem engedhetjük meg, hogy a 21. században valakit származása, vallása, neme, vagy bármi más tulajdonsága miatt kirekesszenek, bántalmazzanak, vagy akár meggyilkoljanak" - mondta beszédében Dombi Boglárka. Beszédét követően

Jakab László

, a ternYpe Magyarország Hálózat koordinátora

Daróczi József

Choli Kérdés című versét szavalta el. Az esemény végén a jelenlévők gyertyagyújtással emlékeztek meg a tragédiáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.