/

Szabadi Diána, a szegedi siket szépség + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A siketek magyarországi szépségversenyén, a Miss & Mister Deaf Hungary 2013 elnevezésű megmérettetésen a lányok között a szegedi Szabadi Diána végzett a második helyen, a Facebook-szavazáson pedig az elsőn. Alábbi cikkünkben őszintén mesél gyerekkoráról, a nehézségekről, a sikerekről és a szépségversenyekről.

„Nem szabad csüggedni és feladni, a hallássérültek is ugyanolyan emberek, mint a hallók. Kezdetben persze nehéz és zavaró együtt élni e problémával, de a kitartó munka meghozza a gyümölcsét” – vallja Szabadi Diána is. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Magyarországon minden 10. ember hallásproblémával küzd. Dia rendesen hall a készüléke segítségével, még telefonálni is tud. Elmondta, az ilyen versenyek részben azért vannak, hogy felhívják a figyelmet a siketek világára, a létezésükre, és hogy csökkenjen a diszkrimináció a halló és siket emberek közt. Szabadi Diána megméretteti magát olyan szépségversenyen is, ahol halló emberek az ellenfelei.

„Születésemtől fogva vagyok hallássérült, édesapámtól örököltem. Kiskoromban nagyon zavart a hallókészülék, mindig kivettem és eldugtam, majd nem mondtam el anyukámnak, hogy hol van. Nagyjából 5 éves korom után kezdtem megszokni” – mesélt gyerekkoráról a Diána. „A családom hetente egyszer elvitt beszédfejlesztésre, így tanultam meg rendesen beszélni. Általános iskolába halló suliba jártam, nagyon nehéz volt, de nem adtam fel! Jártam külön korrepetálásra egy szurdopedagógus – hallássérültek rehabilitációjával, a nyelvi-, kommunikációs készségek fejlesztésével foglalkozik – járt hozzám. Mert igen nagy volt a szókincshiányom, és nem minden szó jelentésével voltam tisztában, bár ez még most is előfordul néha” – emelte ki a fiatal lány, aki elmondta azt is, hogy később a Klúg Péter Iskolában tanult öt évig, számítógép-szerelő és -karbantartóként végzett. „Szerettem oda járni, mindig örömmel mentem suliba. A tanáraim nagyon segítőkészek voltak, sokat foglalkoztak velünk. Még most is sűrűn visszamegyek a suliba, szeretem az iskola rendezvényeit, mint például a farsang, a Katalin-bál stb. Jelenleg a Szent Benedek Iskolába járok, bolti, ruházati eladónak és kereskedelmi vezetőnek tanulok. Nem egyszerű ez sem számomra, de igyekszem” – így Diána, aki modellmunkákat is szokott vállalni, és megfordult már több szépségversenyen is.

no images were found

„A modellkedést 3-4 éve kezdtem, és a Solphoto-nál vagyok foglalkoztatott modell már 2 éve. Voltam már több divatbemutatón, fellépésen és katalógusfotózáson is. Naptárfotózásra is jelentkeztem már, de arra sajnos még nem válogattak be. Szépségversenyeken hallókkal és hallássérültekkel is megmérettettem már magam, különböző eredményekkel. Tavaly a Miss Brilliance szépségversenyen is indultam, ott ötödik lettem. Már kétszer indultam a Miss & Mister Deaf Hungary 2013 versenyen, és mind a két alkalommal a második helyezést sikerült elérnem, így kijuthattam külföldre, a világversenyre, Németországba is. Idén a Facebook-szavazáson pedig bezsebeltük az első helyet Tóth Lászlóval. 2012-ben egyik nagy álmom teljesült most, hiszen mindig is szerettem volna kijutni Berlinbe, és van egy tervem is: szeretnék úgy kiutazni, hogy megtanulom a nemzetközi jelnyelvet. Jelelni természetesen tudok, de nem nemzetközi szinten, pedig ott mindenki úgy fog ’beszélgetni’.”

Szabadi Diána elmondta, hogy tavasszal a Miss Brilliance Silence szépségversenyen is részt vesz, de mint munkatárs. Ez egy szintén hallássérülteknek rendezett verseny, a cél itt is az, hogy bátorítsák a siketeket és nagyothallókat, hogy igenis, ők is szépek, ne szégyelljék, hogy probléma van a hallásukkal. „Együtt dolgozom ezen a Solphoto-val, és zsűritag is leszek ezen az eseményen. Nagyon várom már, és örülök neki, hogy segíthetek a sorstársaimnak a felkészülés során is” – tette hozzá.

Jójárt Dániel

no images were found

Előző sztori

Szegeden is gyertyák gyúltak a tatárszentgyörgyi áldozatokért + FOTÓK

Következő sztori

„ÁGOTA Gyermekvédelem”: a befogadó, nevelőszülői hivatásvállalásokért