Írjon nekünk

Bulvár

Meteor okozott milliárdos károkat Oroszországban (FRISSÍTVE!) + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Nem meteorfelhő, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben Oroszországban, az Urál-hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több száz ember sebesült meg – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőhelyettese.

A meteorrobbanás által keltett lökéshullám jelentős anyagi károkat okozott, több mint háromszáz épületben törtek ki az ablakok. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A jelentések beérkezésével az adatok folyamatosan változnak, percről percre növekszik a sebesültek száma is.

A jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteor közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 20 ezer emberét mozgósította a meteorrobbanás következményeinek felszámolására és a becsapódás helyének megállapítására.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint az igen fényes “tűzgömb” Kazahsztán felől érkezett. A meteor 5 ezer méteres magasságban hullott darabokra az Urál-hegység felett. Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.

A szibériai régió kormányzatának egyik tisztségviselője elmondta: azt sem zárják ki, hogy a meteor megjelenése összefüggésben van a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely rekordközelségben, 27 és félezer kilométernyire halad el péntek este a Föld mellett. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint az aszteroida nem veszélyezteti bolygónkat.

Szergej Jazev, az irkutszki állami egyetem csillagvizsgálójának igazgatója azonban kijelentette: az általa uráli tűzgömbnek nevezett jelenség semmiféle kapcsolatban sincs a 2012 DA 14-es kisbolygóval. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben hasonló meteorit csapódott a földbe az Irkutszki régió északi részén.

A ritka természeti jelenség nagy riadalmat keltett a dél-uráli térség lakossága körében. “Azt hittük, felrobbanunk” – panaszkodtak Cseljabinszk lakói az orosz hírtelevízió riporterének. A szibériai városban és környékén megnövelték a rendőrjárőrök számát.

A lenta.ru orosz híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvétel tanúsága szerint a Moszkvától 1500 kilométerre keletre található Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteor átszáguldott a város fölött.

A Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja a régió központjától, Cseljabinszktól nyugatra, Csebarkulj várostól egy kilométerre, egy víztározóba csapódott be. A rendkívüli helyzetek minisztériuma mindeddig nem erősítette meg a hírt.

A cseljabinszki cinkfeldolgozóban beomlott egy fal, de az üzem szóvivőjének közlése szerint környezeti károsodásról nincs szó.

Az egymilliós lakosságú Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Az atlétikai csarnokban többen megsérültek. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből és őrizzék meg nyugalmukat.

A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos kazahsztáni Kusztanaj megyében is észlelték a meteort. Kusztanaj város lakói egy teniszlabda méretű tűz- és füstcsóvát láttak az égen.

Soha még ennyi sérült

Rendkívül ritka, hogy egy űrből érkező objektumnak áldozatai vannak; s az a “meteoreső”, amely pénteken Oroszországra zúdult, százak sérülését okozva, példátlan az emberiség történetében – jelentette ki egy brit szakértő.

“Töröm a fejem, hogy volt-e már a történelemben ilyen esemény, amelyben ennyi ember megsérült egy ilyen tárgytól. (…) Nagyon, nagyon ritka, hogy ilyesminek emberáldozatai vannak” – mondta Robert Massey, a brit Királyi Csillagászati Társaság igazgatóhelyettese.

A kis űrszemetek többnyire elégnek még a földet érés előtt, amint belépnek a légkörbe, fénylő csíkot húzva maguk után, amelyeket láthatunk az esti égbolton. Ám – igen ritkán – vannak olyan nagyobb objektumok, amelyek ellenállnak a légköri súrlódásnak, és az atomszféra alsóbb rétegeiben szétrobbannak, erős lökéshullámot keltve. Pontosan ez történt péntek reggel az Ural fölött – mondja Massey.

Az orosz hatóságok adatai szerint ötszáznál többen sérültek meg, főként üvegszilánkoktól, amikor a lökéshullám betörte a házak ablakait.

A mostaninál sokkal nagyobb kozmikus kövek – például az az aszteroida, amely 65 millió évvel ezelőtt valószínűleg kipusztította a dinoszauruszokat – is elérhetik a Földet, atombombák ezreinek megfelelő energiát szabadítva fel. Egy ilyen esemény azonban még sokkal ritkább.

Robert Masseynek a médiahírek alapján készített becslései szerint az Oroszországban becsapódott kisbolygó alig tízméteres lehetett eredetileg, mielőtt behatolt a légkörbe. – Az, hogy egy ilyen dolog történjék lakott terület fölött, és ennyi kárt okozzon, példátlan – hangsúlyozza a szakértő. – Volt több nagyobb meteorhullás a XX. században, közülük legalább kettő Szibéria fölött, de mivel bolygónk kétharmadát óceánok borítják, az ilyen eseményeket általában nem vesszük észre – mondta.

Milliárdos károk, több mint ezer sebesült

Meghaladja az egymilliárd rubelt (hétmilliárd forintot) a pénteken Szibéria felett lezuhant meteorit okozta kár az Urál hegységhez közeli cseljabinszki régióban, ahol csaknem 1200 ember sérült meg, közöttük több mint 200 gyermek – közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában.

Csaknem háromezer többlakásos épület, 34 kórház és rendelőintézet, valamint körülbelül 360 gyermekintézmény ablakai törtek be a reggeli órákban Cseljabinszk és a környékbeli
települések fölött elszáguldó meteorit keltette lökéshullámok miatt. A Moszkvától mintegy 1500 kilométerre keletre fekvő szibériai nagyvárosban öt nagy sportkomplexum is megsérült.

Becslések szerint több mint 100 ezer négyzetméternyi ablaküveg sérült meg. A szomszédos Szverdlovszk megyéből szakembereket irányítottak át a károk helyrehozatalára. A milliós lakosú Cseljabinszkban komoly fagyok vannak, éjjel mínusz 22 fokra süllyed a hőmérő higanyszála.

A hatóságok és a kormányzat azt ígérte, hogy mindenkit elhelyeznek megfelelő szállásokon, amíg nem költözhetnek vissza lakásaikba.

Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege körülbelül 10 tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál