Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

LMP: a Jobbik nem látja a fától az erdőt a Homokhátságon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Nyilvánvaló, hogy a Homokhátság komplex problémáira nem egyes napszámban dolgozó emberek etnikai alapú hibáztatása nyújtja a megoldást – reagált az LMP Bács-Kiskun megyei és Csongrád megyei választmánya a Jobbik tegnapi évértékelőjén elhangzottakra.

Sajtóközleményben reagált az LMP Bács-Kiskun megyei és Csongrád megyei választmánya a szegedi Jobbik csütörtöki évértékelő fórumán elhangzottakra. A közlemény alább olvasható:

“A Jobbik a homokhátságra vonatkozó legutóbbi kijelentésével végleg bebizonyította, hogy fogalma sincs arról, hogy mi a valós helyzet a térséget illetően, miközben a hamis és álságos népszavazási kezdeményezésének igyekszik újabb és újabb muníciót biztosítani. A bűnbakkeresés, az indulatok szítása úgy tűnik kézenfekvőbb, mint meglátni a fától az erdőt, megoldást keresni a Homokhátságon élők foglalkoztatásával, a környezet elsivatagosodással és a gazdasági hanyatlással összefüggő súlyos társadalmi és környezeti problémákra.

A Homokhátság magán hordozza a vidéki élet minden kihívását: a rossz úthálózatot, az elnéptelenedő vidéki tanyákat és kistelepüléseket, a fiatal értelmiség elköltözését, az iskola bezárásokat, a talaj-, és a környezet pusztulását, a helyi gazdák kilátástalanságát, összegészében a helyi közösségek teljes felbomlását. A valóságot messziről néző Csongrád-megye Jobbik elnök, Tóth Péter mindezek után nem tudott egyebet mondani csak azt, hogy „a Homokhátságon nagyságrendileg 5-10 ezer cigány napszámos dolgozik, akik elveszik a helyiektől a munkalehetőséget”.

Miközben kormánypárti vezetők, mint például a mórahalmi Nógrádi Zoltán a kistérségben Önkormányzati rendészeti szervek és őrszolgálatok hangzatos felállításával kampányol a környező településeken a Jobbik ehhez asszisztálva szítja ismét az indulatokat. Megoldást egyikük sem kínál, pedig csak körbe kellene nézniük, hogy mire van szüksége a térségnek.

Nyilvánvaló, hogy a Homokhátság komplex problémáira nem egyes napszámban dolgozó emberek etnikai alapú hibáztatása nyújtja a megoldást. Ha legalább helyismerete lenne a vidéki falvakról Tóth Péternek, akkor tudná, hogy az olyan településeken, ahol elenyésző a roma lakosság, ott sincs éppúgy munka, pedig sokan szeretnének dolgozni. Ahol pedig akad és dolgoznak, ott sokszor a két családfő keresete sem elégséges a minimális életkörülmények megteremtéséhez, nem hogy gyermekek nevelésére alkalmas legyen. Ezeket az állásokat olykor a magyar viszonylatokhoz képest is rosszabbul élő külföldi vendégmunkások töltik fel jellemzően a tavasztól őszig terjedő idényben.

A szociális téren magára hagyott, sokszor lenézett, elszórt tanyasi lakosságban egyre jellemzőbb alkoholizmus még tovább rontja a kilátásokat, a nyomor és reménytelenség teljes családokat ragad magával. Pedig a tanyavidék és vele a kistérség is a régió éléskamrája lehetne, virágzó agráriummal és életerős közösségekkel. De az alig párszáz forintos órabér és a gazdáknak a multik által fizetett 20 forint körüli kilogrammonkénti krumplival ez aligha lesz lehetséges. A kormány foglalkoztatáspolitikája láthatóan megbukott, éhbérért dolgozó vendégmunkások fizetésére sem futja lassan a gazdáknak miközben a Fidesz szerint gazdasági csodát élünk át.

Az elnéptelenedő tanyakörzetek, a munkaadók, gazdák megsarcolása, a közoktatás leépítése, az állami szerepvállalás, támogatások kivonása, a helyi oligarchák jóllakatása mind csökkenti az élhető települések és a térség esélyeit. A falvak, városok és a külterületek, gazdák szembeállítása csupán gyenge aljas propaganda a valódi megoldások helyett. A lakosság át fog látni a szitán, hogy munkára, megélhetésre, fejlesztésekre, tisztességes élethez való jogokra és annak biztosítására, a családi biztonság megteremtésére van szükség a félrebeszélés, uszítás és a rendészeti terror helyett.
Az LMP úgy gondolja, hogy a Jobbik valójában nem a Homokhátságon élő mintegy 200 ezer magyar állampolgár jobb sorsáért aggódik, hanem saját népszerűségének növelésének egy pitiáner útját választotta miközben asszisztál a kormány elhibázott rendészeti intézkedéseire – újabb és újabb polgárháborús gócpontokat igyekszik szítani, talán éppen hamis és álságos népszavazási kezdeményezésének igyekszik megágyazni” – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Emléktáblát avatnak Szegeden Petrás Incze János szerzetes tiszteletére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 13-án, csütörtökön a szeged-felsővárosi minorita templomban.

Tovább olvasom

Közélet

Körforgalomért tüntetnek Szabó Bálinték

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Mindenki Szegedért Mozgalom vezetője szerint balesetveszélyes az Etelka sor és a Felső Tisza-part kereszteződése.

Tovább olvasom

Balhé

Szaporodnak a bírósági ügyek Botka László körül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaüthet-e Szeged polgármesterére a tény, hogy egyre több munkatársa, kollégája, “harcostársa” kerül bíróságra, bűncselekmények, illetve annak alapos gyanúi miatt? Sőt, voltak, akiket már el is ítéltek. 

Tovább olvasom

Aktuál