Közélet

Emmi: legalább 23 milliárddal több jut a felsőoktatásra idén

Emmi: legalább 23 milliárddal több jut a felsőoktatásra idén

2013. február 5., kedd
Emmi: legalább 23 milliárddal több jut a felsőoktatásra idén

Az idén minimum 23 milliárddal forinttal több jut a felsőoktatásra, mint tavaly - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

A 2013-as költségvetési törvény ugyan 24 milliárd forinttal kevesebb forrást biztosít közvetlenül az intézményeknek, mint a 2012-es, ugyanakkor három területen 47 milliárd forintos többletforrást különítettek el - emlékeztettek. Ebből 27 milliárd forint az állami és a magánszféra együttműködésében megvalósuló PPP-beruházások kiváltására, 10 milliárd forint az EU-s projektek önrészére, továbbá 10 milliárd az adósságkonszolidációra tervezett összeg. Kitértek arra is, hogy a fentieken túl szeptembertől a korábban tervezettnél több hallgatót vehetnek fel a felsőoktatási intézmények, melyek a több hallgató után plusztámogatásra lesznek jogosultak. A közleményben azt írták: "a kormány ellenfelei" az elmúlt évekre hivatkozva számolnak be arról, hogy

az elmúlt 5-10 év távlatában

hogyan csökkent a támogatás, azt azonban sosem teszik hozzá, hogy míg 2005-2006 fordulóján 424 ezer hallgató tanult a felsőoktatásban, addig mára ez a szám 330 ezer, ami nagyjából 25 százalékos csökkenést jelent. A tárca szerint a felsőoktatás rendszerének súlyos anomáliáját és fenntarthatatlanságát jelzi emellett az is, hogy figyelmen kívül hagyják a saját bevételek dinamikus növekedését - amely jelentős részben a pályázati forrásoknak köszönhető -, és "összességében képtelenek elszakadni a költségvetés folyamatos növelésének igényétől".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.