Közélet

Éhségmenet - hatnapos ellenzéki gyalogtúra Szegedről Budapestre (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Éhségmenet - hatnapos ellenzéki gyalogtúra Szegedről Budapestre (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2013. február 5., kedd
Éhségmenet - hatnapos ellenzéki gyalogtúra Szegedről Budapestre (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Szegedről 15 fős „kemény maggal” indult el a kormány elleni fővárosi tüntetésre az éhségmenet, melynek résztvevői hat napig gyalogolnak majd az országúton, és öt városban éjszakáznak. Az induláskor szendvicsekkel és üdítővel támogatta őket a Vasutasok Szakszervezete. A Fidesz szerint viszont tettek helyett uszítás folyik a baloldalon.

A menet főszervezőjétől, az MSZP megyei sporttagozatának vezetőjétől,

Hegyeshalmi Tibortól

megtudtuk, az éhségmenet kifejezés nem arra utal, hogy koplalni fognak, hanem egyfajta szolidaritás azokkal az emberekkel, akik a kormány politikájának köszönhetően egyre inkább leszakadnak, lassan az éhhalál közelébe sodródnak. A főszervező megemlítette azt is, hogy a közmunkások helyzete is elkeserítő, hiszen a januári, februári időszakban nincs munka. Az indulásra mintegy ötven szimpatizáns gyűlt össze a Széchenyi téren zászlókkal és transzparensekkel. Megjelent

Ménesi Imre

(MSZP-SZVE) önkormányzati képviselő és

Orosz Gábor

, a Demokratikus Koalíció szegedi szervezője is. „Az országúton, a régi ötösön fogunk haladni rendőri felvezetéssel, egy kisbusz hozza utánunk a tisztálkodószereket, ruhákat és az élelmiszert. Balástyán, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Lajosmizsén, Dabason és Alsónémedin szállunk meg művelődési házakban és tornacsarnokokban. A legnagyobb táv, amit megteszünk, 35 kilométer Balástya és Félegyháza közt. Budapestre február 11-én érkezünk meg, és csatlakozunk a 17 órakor kezdődő kormányellenes tüntetéshez” – mondta el portálunknak Hegyeshalmi Tibor. A menet kedd reggel tíz órakor indult el a Kossuth Lajos sugárúton, a régi orosz laktanya irányába. Az éhségmeneten részt vett a Közmunkás Szakszervezet, a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom is, a Vasutasok Szakszervezete pedig élelmiszercsomagokkal, szendvicsekkel és üdítőkkel támogatta az akciót.

B. Nagy: lejárató-kampány helyett az emberekre költsön az MSZP!

A milliós óriásplakát-kampányt követően most a leghátrányosabb helyzetben élőket használják fel politikai céljaikra a szocialisták - reagált az éhségmenetre B. Nagy László Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő. A kedd délelőtt indult éhségmenet kapcsán az alább olvasható közleményt adta ki B. Nagy László Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő. Rágalomplakát után kampánymenet – tettek helyett uszítanak a szocialisták "Megdöbbentő, hogy a szocialisták sem a pénzt, sem a legrászorultabbakat nem sajnálják saját politikai céljaik eléréséhez. Miután mintegy 20 millió forintot költöttek óriásplakátra, hogy a kormány politikusait lejárassák, most a leghátrányosabb helyzetben élőket használják fel. Az MSZP kormány szociális érzékenysége abban merült ki, hogy ellehetetlenült azoknak a helyzete, akiknek most a közfoglalkoztatás becsületes, tisztességes munkalehetőséget ad. Őket fosztanák meg a munkától, bértől cserébe egy kis népszerűségi index növekedésért. Álságos és megalázó, ahogyan toborozzák és felhasználják ezeket az embereket. Arról ugyanis hallgatnak, hogy csökkenteni akarják a minimálbért 32 ezer forinttal. Ha rajtuk múlna, akkor bizony ugyanennyivel, azaz harmadára csökkenne a közfoglalkoztatási bér is. A közmunka az éveken át tartó munkanélküliség helyett, az álláskeresés idejére ad lehetőséget azoknak a hátrányos helyzetű munkavállalóknak, akiknek e nélkül kevés esélyük lenne az elhelyezkedésre. Vidéken a munkának még ma is értéke és becsülete van. Az itt élők nem kérnek a hangulatkeltésből, mert tudják, hogy a megélhetéshez nyugalom és értékteremtő munka kell. Azok közül a Csongrád megyei emberek közül, akiket korábban a szocialisták az út szélén, segélyen tengődni hagytak, csak az elmúlt évben 11 ezer embernek tudtunk munkát adni. Ez a kormány nem hisz abban, hogy több százezer segélyen élő emberrel az ország „valaha is kimászna a szocialisták által ásott gödörből". Abban hiszünk, hogy a segély helyetti munkára van szükség. A szocialisták “éhségmenet” szervezésre és támogatásra, valamit a lejárató-kampányra fordított millióit olyan célokra is használhatnák, amely az ország érdekeit szolgálja. Befizethetnék ezt az összeget például az adósságalapba, ezzel némi közösséget vállalhatnának azokkal az állampolgárokkal, akik most helyettük oldják meg – nem kis áldozatot vállalva –, az általuk okozott gondokat" - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.