Közélet

Bokszerrel vertek szerbek magyar fiatalokat Szabadkán + VIDEÓ

Bokszerrel vertek szerbek magyar fiatalokat Szabadkán + VIDEÓ

2013. február 18., hétfő
Bokszerrel vertek szerbek magyar fiatalokat Szabadkán + VIDEÓ

Öt magyar fiatalt vertek meg Szabadkán – közölte a vajdasági magyar sajtó. A térségben folyamatosan jelen van a magyarellenesség, legutóbb szintén fiatalokra támadtak, akkor a házukat is megrongálták.

A szabadkai Pannon RTV televízió híradása szerint az incidens vasárnap hajnalban történt Szabadka központjában. A „tíznél is népesebb szerb ajkú társaság” azért támadt a magyar fiatalokra, mert magyarul beszéltek. A magyar fiatalok az egyik szórakozóhelyről át akartak menni egy másikba, ekkor rájuk rontottak, és ütni kezdték őket. „Az egyikük arcán mély sebet ejtett egy bokszer. Mivel csavarhúzót is láttak a támadóknál, a fiúk megpróbáltak elmenekülni” – írja honlapján a Pannon tévé. Az egyik áldozat elmondta, hogy kettős állampolgár, és mivel Magyarországon él, ott kíván orvoshoz menni, és feljelentést is ott tesz majd, mivel nem bízik a szerb hatóságokban.

Pásztor István,

a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szombaton tárgyalt Újvidéken

Ivica Dačić

miniszterelnökkel a vajdasági közbiztonsági helyzetről, és egyetértett vele abban, hogy felül kell vizsgálni a büntetőjogi előírások azon rendelkezéseit, amelyek a nemzetek közötti incidenseket szabályozzák. Abban is megállapodtak, hogy azokban a községekben, ahol az utóbbi időben etnikai indíttatású események történtek, a rendőrség mellett szükség esetén a csendőrséget is bevetik. A két fél abban is egyetértett korábban, hogy a tartományban a közbiztonság szintjének javításához a rendőri jelenlét mellett elengedhetetlen a megelőző aktivitás is a társadalom minden szegmensében. Ismert, a múlt héten az újvidéki rendőrség szabadlábra helyezte azt az öt szerb fiatalt, akit a két hete történt, magyar fiatalok elleni temerini incidens elkövetőiként garázdasággal gyanúsítottak. A támadók állítják, senki nem gyűlöli a magyarokat, szimpla összeszólalkozásról volt szó, annak ellenére, hogy a magyar fiatalokat egészen hazáig követték, majd a lakóházukat is megrongálták. A térségben – Temerin mellett Újvidéken és Óbecsén is – folyamatosak a magyarokat érintő atrocitások, a fizikai bántalmazások mellett a pszichológiai nyomásgyakorlás is jelen van.

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes aggodalmát fejezte ki ezek miatt, kiváltképp, hogy a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll.

Forrás: Magyar Nemzet Online - MTI

Nézze meg a Pannon TV videóját is!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XClOt9HXl4E

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.