Közélet

Változhat a szlovák-magyar kapcsolatok hangneme

Változhat a szlovák-magyar kapcsolatok hangneme

2013. január 7., hétfő
Változhat a szlovák-magyar kapcsolatok hangneme

A közelgő magyarországi parlamenti választások hangnemváltozást hozhatnak a szlovák-magyar viszony néhány témájában - jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke a SITA szlovák hírügynökségnek adott nyilatkozatában hétfőn.

A politikus szerint jelenleg a válság és más egyéb problémák elvonják az energiát a kisebbségi témák élezésétől, a szlovákok és a magyarok közti feszültségkeltéstől, de ezen témák némelyikéről élesebb hangnemben beszélhetnek a magyarországi parlamenti választások előtt.

Orbán Viktor

kormányának már csak egy éve van hátra a 2014-es országgyűlési választásokig, és az ezt megelőző időszak lehet az, amikor a magyar fél erősebb hangnemet üt majd meg néhány témában. "Ezekre majd reagálni kell, a kérdés az, hogyan reagál majd

Robert Fico

" szlovák miniszterelnök - fogalmazott a Most-Híd politikusa.

Bugár Béla

azt javasolja, hogy tárgyalni kellene ezekről a témákról, köztük a kettős állampolgárság kérdéséről is. "Orbán miniszterelnök úr és Fico miniszterelnök úr egyetértett abban, hogy erről most nem fognak tárgyalni. Mindazonáltal ez a probléma fennáll" - jegyezte meg a pártelnök. Rámutatott: a szlovák állampolgársági törvény alapján háromszázan veszítették el szlovák állampolgárságukat. Hozzátette: az érintettek nagy része nem magyar. Bugár emlékeztetett: a két kormányfő a tárgyalások helyett egy szakértői csoportra bízta a problémákat. Egy olyan csoportra, amelyről azt sem tudni, ülésezett-e már egyáltalán. "Ha a jövő évben ez a téma hangosabb politikai vita tárgyává válik, az a lehetséges megegyezés kárára megy majd" - tette hozzá a pártelnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.